ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε μειώνονται τα τέλη του αποχετευτικού στη Λεμεσό

Ο Δήμαρχος εξήγησε τους τρόπους της μείωσης

Από το 2018 θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των τελών επί ακινήτου περιουσίας κατά 5% ετησίως μέχρι και το 2022 παρέχοντας έτσι μείωση της τάξης του 25% ενώ παράλληλα με σκοπό τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια θα επιβληθούν σταδιακά μικρότερες σχετικά αναπροσαρμογές στα τέλη χρήσης επί της κατανάλωσης νερού αρχίζοντας από το 2019.

Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή του ομιλία ο Δήμαρχος της Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) Νίκος Νικολαΐδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την νέα δομή των αποχετευτικών τελών και τα νέα έργα της Φάσης Β2 του αποχετευτικού έργου με την κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού- Αμαθούντας ενημέρωσε για την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου για την σταδιακή και προγραμματισμένη μείωση των αποχετευτικών τελών επί της ακίνητης περιουσίας μέσα στα πλαίσια μιας σταδιακά αναπροσαρμοσμένης δομής των τελών στη βάση της οποίας θα επιβάλλονται τα αποχετευτικά τέλη στους δημότες της μείζονος Λεμεσού τα επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης το Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται με προγραμματισμό και σύνεση και με μεγάλη προσοχή στην διαχείριση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της νοικοκυρεμένης πολιτικής το Συμβούλιο βρίσκεται σήμερα στην πολύ ευχάριστη θέση να αρχίσει την σταδιακή μείωση των τελών με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των συμπολιτών μας».

‘Όπως θα δείτε, είπε, στην συνέχεια η οικονομική κατάσταση του ΣΑΛΑ η οποία είναι το αποτέλεσμα της, για πολλά χρόνια, νοικοκυρεμένης διαχείρισης επέτρεψε την λήψη απόφασης από το Συμβούλιο για μειώσεις, που για τα επόμενα χρόνια θα ανέλθουν στο 25% των αποχετευτικών τελών.

Όσο αφορά την υλοποίηση της Φάσης Β2 που άρχισε το 2006 με την επέκταση του δικτύου των κύριων και δευτερευόντων αγωγών και την αναβάθμιση των σημαντικότερων εγκαταστάσεων του συστήματος, έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρη περιοχή της μείζονος Λεμεσού, πλησιάζει στην ολοκλήρωση της δήλωσε ο κύριος Νικολαΐδης.

Τα νέα έργα αποχέτευσης λυμάτων αρχικά προγραμματίστηκαν να ολοκληρωθούν το 2016 αλλά λόγω των πρόσθετων έργων όπως επίσης και λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος μας, αυτά θα αρχίσουν ολοκληρώνονται το 2022.
Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επέκταση του αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ριζική επίλυση των προβλημάτων πλημμύρας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λεμεσού που επεκτείνεται κυρίως στην περιοχή του Δήμου κάτω Πολεμιδιών, στις βόρειες περιοχές του Δήμου Λεμεσού μέχρι τις περιοχές, Αγίας Φύλας και Εκάλη, μέχρι και τον Δήμου Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας.

«Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το αντιπλημμυρικό έργο της οδου Αναγνωστοπουλου και Ευγενίου Βουλγάρεος στα Πολεμίδια και το έργο της οδού Πατρών στη Γερμασόγεια, τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης το Συμβούλιο αναγκάστηκε να αναβάλει το 2013».

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται επίσης, όπως ανέφερε, και τα αποχετευτικά συστήματα ομβρίων στις περιοχές νοτιοδυτικά του Τσιρείου περιλαμβανομένης και της περιοχής Χαβούζας, όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε σοβαρότατα προβλήματα και ζημιές από πλημμύρες καθώς επίσης και τις περιοχές βορειότερα του υπεραστικού δρόμου στην Αγία Φύλα και Εκάλη, νότιος των στρατοπέδων.

Στα πλαίσια των έργων αυτών όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης θα κατασκευαστούν επίσης και δύο λίμνες κατακρατήσεις η μεν πρώτη στην Αγία Φύλα η δε δεύτερη στον Άγιο Αθανάσιο.

Τα Νέα αποχετευτικά έργα όπως ανέφερε, αναμένεται να στοιχίσουν πέρα των €28, 5 εκατομμυρίων. Το ΣΑΛΑ έχει δαπανήσει από το 1992 μέχρι και σήμερα πόσο πέραν το €44, 5 εκατομμυρίων περίπου για έργα ομβρίων.

Παράλληλα περιλήφθηκαν στο οδικό έργο του κάθετου δρόμου αλλά αντιπλημμυρικά έργα συνολικού κόστους €30 εκατομμυρίων περίπου τα οποία σχεδιάστηκαν από το ΣΑΛΑ, αλλά εκτελέστηκαν από τα δημόσια έργα.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 το οποίο ενέκρινε την εκτέλεση έργων στις περιοχές οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και ζημιές από τα συχνά περιστατικά πλημμυρών, με κυβερνητική συνεισφορά ύψος €16, 5 εκατομμύρια, η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται σταδιακά από το 2018 με πόσο ύψος €2 εκατομμυρίων το χρόνο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X