ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε έρχονται οι κάμερες στους δρόμους – Τι θα καταγράφουν

Ποιοι θα καταγγέλλονται

Δημήτρης Λουκά

Η ταχύτητα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για θανατηφόρα ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Πάμπολλες είναι οι φορές που η αστυνομία με ανακοινώσεις της κάνει έκκληση στους οδηγούς να μην υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στο πλαίσιο αυτό για να μειωθούν τα τροχαία και να μην χαθεί κι άλλο αίμα στην άσφαλτο, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το μέτρο που αφορά τις κάμερες τροχαίας.

Σε δηλώσεις του στο 24News, ο υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου αναφέρθηκε στο πότε υπολογίζεται να τοποθετηθούν οι κάμερες αλλά και στον ρόλο τους.


«Ο Σταύρος φώναζε για να μην βήξει, πονούσε πολύ τους πνεύμονές του» (Vids)


Την διαδικασία των προσφορών χειρίζεται η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον κύριο Ευριπίδου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι κάμερες θα εγκατασταθούν προς το τέλος της χρονιάς.

Οι αρχές ετοιμάζονται να ενισχύσουν το έργο τους για την εξάλειψη των τροχαίων παραβιάσεων με τις κάμερες. Συνολικά θα υπάρχουν 110 κάμερες ενώ 20 εξ αυτών θα είναι κινητές. Σε ερώτηση μας σε σχέση με τον ρόλο των κινητών καμερών, ο υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, μας διευκρίνισε ότι θα μετακινούνται με βάση τα μελανά σημεία, όπου δηλαδή σημειώνονται συχνότερα δυστυχήματα.

Οι συγκεκριμένες κάμερες μπορεί να χρησιμοποιούνται, είτε σε τρίποδα είτε σε αυτοκίνητο της δύναμης, «θα τοποθετούνται, είτε στον αυτοκινητόδρομο, είτε σε πόλεις» σύμφωνα με τον κ. Ευρυπίδου.

Αυτά θα καταγράφουν

- Ταχύτητα
- Την παραβίαση του κόκκινου φωτεινού σηματοδότη
- Παραβίαση της γραμμής στα φώτα τροχαίας
- Την μη χρήση κράνους ασφαλείας
- Την μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Αυτό που προβληματίζει την κοινωνία και τις Αρχές είναι εάν όντως θα αποφέρουν καρπούς και θετικά αποτελέσματα. Η Αστυνομία από την μεριά της πιστεύει πως ο ερχομός των καμερών στο οδικό δίκτυο θα μειώσει τα τροχαία και κυρίως τα θανατηφόρα.

Ο υπεύθυνος της τροχαίας του Αρχηγείου, μας τόνισε πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο προσθέτοντας ότι με το μέτρο αυτό θα ελαχιστοποιήσουν τα αδικήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κάμερες που λειτουργούν στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στην Λευκωσία.

Με την εγκατάσταση τους, τα τροχαία ατυχήματα και η οχλαγωγία που προκαλούσαν κάποιοι μειώθηκαν αισθητά. Όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν πριν την εγκατάστασή τους, ο δρόμος εκείνος μεταμορφωνόταν σε πίστα ταχύτητας. Παρά τις καθημερινές και συνηθισμένες καταγγελίες, οι Αρχές θα λάβουν επιπλέον μέτρα για όσους παρανομούν και θεωρούνται επικίνδυνοι στους δρόμους. Κύριος στόχος, όμως, είναι να μειωθούν αισθητά τα θανατηφόρα και να μην χαθούν περισσότερες ζωές στην άσφαλτο.

Τραγικά είναι τα στατιστικά με τα θύματα στις ασφάλτους, τόσο που δεν αφήνουν περιθώρια στις Αρχές από το να πάρουν επιπλέον μέτρα. Οι κάμερες ασφαλείας φαντάζουν ως ένα μέτρο που θα συνετίσει τους Κύπριους οδηγούς ή τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν οι αρμόδιοι. Το μέτρο αυτό τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X