ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιες Κινεζικές επενδύσεις έρχονται στην Κύπρο

Κινεζικός κολοσσός εγκαταστάθηκε ήδη στην Κύπρο

Μεγάλες επενδύσεις από την Κίνα έρχονται σύντομα στην Κύπρο, καθώς υπάρχουν ήδη κάποιοι σχεδιασμοί, ενώ έχει εγκατασταθεί στο νησί και ο κινεζικός κολοσσός, στον τομέα της τεχνολογίας, Huawei, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Πανίκος Καουρής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καουρής, ανέφερε ότι μέχρι τώρα οι κυριότερες είναι στον κατασκευαστικό τομέα με δύο έργα υπό ανάπτυξη στις τουριστικές περιοχές, ενώ μικρότερα έργα είναι επίσης στο στάδιο της μελέτης.

Σημειώνοντας ότι έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον για επένδυση στη Μαρίνα Λάρνακας, είπε ότι διάφορα άλλα έργα προωθούνται προς συγκεκριμένους Κινέζους επενδυτές στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, ανέφερε ότι κάποιες κινέζικες επιχειρήσεις όπως η Huawei έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο για συγκεκριμένα έργα στο τομέα της τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ ο κυριότερος επενδυτής στην αεροπορική εταιρεία Cobalt είναι μια κινέζικη εταιρεία.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας προς τους Κινέζους επισκέπτες.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας για Κινέζους επισκέπτες. Αυτό είναι ένα θέμα που τους ταλαιπωρεί και στο οποίο αναφέρονται οποτεδήποτε συναντιόμαστε σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ο συνδυασμός απευθείας πτήσεων και ενός απλοποιημένου συστήματος έκδοσης βίζας θα δημιουργήσει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική αύξηση στις οικονομικές μας συναλλαγές με την Κίνα», είπε.

Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις, ο κ. Καουρής είπε ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Κίνας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μια εξέλιξη που θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών μας προς την Κίνα είναι η πρόσφατη έγκριση εξαγωγής στην Κίνα των γαλακτοκομικών μας προϊόντων, κυρίως το χαλούμι.

«Αυτό όμως που θα κάνει την διαφορά στο επίπεδο των συναλλαγών μας θα ήταν η κάθοδος στην Κύπρο περισσότερων κινέζικων επιχειρήσεων είτε για να επενδύσουν στο νησί μας ή να εγκαταστήσουν την επιχειρησιακή τους έδρα εδώ για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Ήδη υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις αύξησης του ενδιαφέροντος Κινέζικου επιχειρήσεων ιδιαίτερα στους τομείς Κατασκευών και Τουρισμού καθώς και χρήσης της Κύπρου σαν κέντρο επενδύσεων στη Ρωσία» υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι πραγματοποιούνται συνεχώς επισκέψεις στις δύο χώρες και ότι η επόμενη αποστολή του ΚΕΒΕ θα είναι στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα υπάρξει αντίστοιχο σεμινάριο στη Λευκωσία.

Απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση

Ο κ. Καουρής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα μέσα στο 2018.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου – Κίνας μέσα στο 2018 σύμφωνα με συγκεκριμένες ανακοινώσεις των εμπλεκομένων φορέων. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει εφικτή την ουσιαστική αύξηση στον αριθμό τουριστών από την Κίνα στη Κύπρο καθώς και επιχειρηματιών και θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών πέρσι ήταν μόλις 3,000, ενώ το σύνολο των Κινέζων τουριστών ανά το παγκόσμιο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

«Όπως αντιλαμβάνεστε οι ευκαιρίες για μας είναι τεράστιες. Ο τουριστικός μας τομέας ήδη επικεντρώνεται στην κινέζικη αγορά και προσπαθεί να αναπροσαρμόσει το τουριστικό μας προϊόν στα γούστα και προτιμήσεις της κινέζικής αγοράς» είπε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Καουρής σημείωσε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον πολιτισμό μιας χώρας και τους αρέσει να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερα από τα αξιοθέατα της.

«Το φαγητό και η διασκέδαση είναι επίσης πολύ σημαντικά και η διαθεσιμότητα ατόμων που μιλούν τη γλώσσα τους και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους, είναι αναγκαία» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X