ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρέμβαση μέχρι και στις λίστες αναμονής του Νοσοκομείου Λευκωσίας

Αυτά διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Για παρέμβαση στις λίστες αναμονής κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από έλεγχο που διενήργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση, που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία με θέμα «Έλεγχος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας» για το έτος 2016, αναφέρεται ότι από κατάσταση που ζήτησε και εξασφάλισε από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής του ΓΝΛ, παρατηρήθηκε ότι γίνονται παρεμβάσεις στις μηχανογραφημένες λίστες αναμονής.

«Συγκεκριμένα», αναφέρει, «φαίνεται να γίνονται αλλαγές στις ημερομηνίες εγγραφής των ασθενών στις λίστες και στην ένδειξη ρουτίνα/επείγον. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάσταση, κατά τη διάρκεια του 2016, φαίνεται να έγιναν 333 αλλαγές και αφορούσαν κυρίως το ακτινολογικό εργαστήριο και την ορθοπεδική κλινική. Το 2017, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου έγιναν 102 αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο αναμονής ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές εξετάσεις, Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι ενώ έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό, το οποίο έχει εγκατασταθεί σε όλα τα Τμήματα/Κλινικές του Νοσοκομείου από το 2011, εντούτοις μόνο σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται.

Ως αποτέλεσμα, δεν παρέχεται ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση, αναφορικά με τα περιστατικά που εκκρεμούν για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

Σημειώνει ακόμα το γεγονός πως παρόλο που έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τη λειτουργία του Νοσοκομείου, δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί το θέμα της υιοθέτησης ενός κοινού και ομοιόμορφου συστήματος ορθολογιστικής διαχείρισης των λιστών αναμονής από όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να υπάρχει ένδειξη τόσο της σειράς προτεραιότητας των ασθενών όσο και της τήρησής της, γεγονός το οποίο πρέπει να προβληματίσει το Υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες προς τους Διευθυντές των τμημάτων από την διοίκηση, όπως προχωρήσουν σε επικύρωση των λιστών αναμονής με ταυτόχρονη εφαρμογή του λογισμικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Χρόνος αναμονής

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΝΛ, ο χρόνος αναμονής για τις διάφορες εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λπ. (κατά την ημερομηνία λήψης των στοιχείων), είναι για τη διενέργεια επέμβασης στο αγγειοχειρουργικό 56 μήνες, στο γναθοπροσωποχειρουργικό 76 μήνες, στο μικρό χειρουργείο 40 μήνες, στο νευροχειρουργικό 41 μήνες, στο ορθοπεδικό 88 μήνες, στο ακουολογικό 61 μήνες και στην χειρουργική 88 μήνες.

Σημειώνεται ότι ο πιο πάνω χρόνος αναμονής υπολογίστηκε με βάση την παλαιότερη ημερομηνία εγγραφής ασθενoύς που δεν έχει ακόμη χειρουργηθεί.

Για εξέταση από γαστρεντερολόγο υπάρχει χρόνος αναμονής περίπου 10 μήνες, για εξέταση από ορθοπεδικό υπάρχει χρόνος αναμονής 5 μήνες και για εξέταση από νευροχειρούργο υπάρχει χρόνος αναμονής 8 μήνες, σημειώνει η έκθεση.

Λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής Κλινικής

Εξάλλου, από δειγματοληπτικό έλεγχο στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής Κλινικής παρατηρήθηκε ότι, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ασθενείς που εγγράφηκαν το 2011 και 2013 με την ένδειξη επείγον ή υπερεπείγον, εντούτοις επιλέγηκαν να χειρουργηθούν στο πρόγραμμα υπερωριακά, ασθενείς που είχαν εγγραφεί στην λίστα αναμονής το 2015 και 2016.

Συγκεκριμένα, τρεις ασθενείς εγγράφηκαν στην λίστα αναμονής τον 12/2016 λίγες μόνο μέρες πριν να υποβληθούν σε εγχείρηση, δυο ασθενείς εγγράφηκαν τον 11/2016, ένας ασθενής τον 9/2016, επτά ασθενείς τον 1/2016 και 8/2016 και τρεις ασθενείς μεταξύ 1/2015 και 3/2015.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X