ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος Κύπριας μαθήτριας με αναπηρίες - «Ο εξευτελισμός της ίδιας και της οικογένειας της»

Δείτε τι λέει το Υπουργείο Παιδείας μετά την σοβαρή καταγγελία

Παραβίαση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος μαθήτριας με οπτική αναπηρία και με πολλαπλές αναπηρίες στην ενιαία εκπαίδευση, καταγγέλλει, σε σημερινή ανακοίνωση της, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.

Σε δηλώσεις της, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Σοφία Ιωάννου, η οποία αναπληρώνει τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ανέφερε ότι το τροχοκάθισμα της μαθήτριας αναμένεται στην Κύπρο την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, η κα. Ιωάννου ανέφερε ότι το θέμα της παροχής τροχοκαθίσματος σε μαθήτρια έτυχε ήδη χειρισμού από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σημείωσε ότι μετά την έγκριση της παροχής τροχοκαθίσματος από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πάφου, το Υπουργείο Παιδείας ακολούθησε τις διαδικασίες για αγορά του, όπως προνοούνται από τη σχετική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διαγωνισμό και ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλαν προσφορά.

«Η προσφορά αξιολογήθηκε και το τροχοκάθισμα της μαθήτριας κατακυρώθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αναμένεται να το παραδώσει την μεθεπόμενη βδομάδα. Για το θέμα αυτό είναι ενημερωμένοι οι γονείς του παιδιού», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, η κ. Ιωάννου ανέφερε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί στη μαθήτρια, υπό μορφή δανεισμού, άλλο τροχοκάθισμα.

«Στάλθηκαν στην Πάφο δύο τροχοκαθίσματα, ένα εκ των οποίων αξιολογήθηκε από τους φυσιοθεραπευτές που γνώριζαν τη μαθήτρια ως κατάλληλο, με τις απαιτούμενες προσθήκες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της. Το Υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε εταιρεία την προσαρμογή του τροχοκαθίσματος, η οποία προέβηκε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και δόθηκε στην μαθήτρια για χρήση. Οι ανάγκες της μαθήτριας εξυπηρετούνται από το εν λόγω τροχοκάθισμα», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι το Κράτος, και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έχει παραχωρήσει στην οικογένεια της μαθήτριας τροχοκάθισμα για εξυπηρέτηση των αναγκών της, το οποίο έχουν στο σπίτι.

«Λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας επεσήμαναν το γεγονός και πρότειναν στους γονείς να χρησιμοποιούν το εν λόγω τροχοκάθισμα στο σχολείο μέχρι την αγορά του νέου. Οι γονείς αρνήθηκαν και ανέφεραν ότι δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν το τροχοκάθισμα στο σχολείο αλλά απαιτούσαν να αγορασθεί άμεσα άλλο. Το Υπουργείο Παιδείας εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των μαθητών στο πλαίσιο της νομιμότητας και ακολουθώντας πάντοτε τις νενομισμένες διαδικασίες. Η περίπτωση της εν λόγω μαθήτριας αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε καμία περίπτωση δεν παραμελήθηκε», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι για το ίδιο θέμα, είχε προβεί σε δηλώσεις, στις αρχές της εβδομάδας, και ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι αυτή την στιγμή το παιδί στο σχολείο έχει τροχοκάθισμα και εξυπηρετούνται οι ανάγκες του.

«Δεν υπήρχε καθυστέρηση από τους λειτουργούς του Υπουργού Παιδείας. Ακολουθήσαμε κάποιες διαδικασίες», σημείωσε.

Ανακοίνωση Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών
---------------------------------------------------------
Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, σε σημερινή ανακοίνωση της, αναφέρει ότι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από μέρους της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, 2017, και περιφρονώντας τις παραινέσεις Βουλευτών από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, 12 ακριβώς μήνες μετά από τη διαπίστωση από μέρους των λειτουργών του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας ότι το τροχοκάθισμα μαθήτριας με αναπηρία ήταν ακατάλληλο και έχρηζε άμεσης αντικατάστασης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου του δεν έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιήσει το απόλυτα δικαιολογημένο και επείγον αίτημα της οικογένειας για την παραχώρηση στη μαθήτρια με αναπηρίες κατάλληλου τροχοκαθίσματος, το οποίο να χρησιμοποιεί στο σχολείο όπου φοιτά.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών καταγγέλλει «την κατ’ εξακολούθηση απερίγραπτη ταλαιπωρία και εξευτελισμό της αξιοπρέπειας της μαθήτριας και της οικογένειας της στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου κατάφωρης παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της για ανεξάρτητη διαβίωση, ενιαία εκπαίδευση, ενσωμάτωση στην κοινότητα, επαρκές βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, περιλαμβανομένων επαρκούς υποστήριξης στο σχολείο όπου φοιτά και διαρκούς βελτίωσης των συνθηκών συμμετοχής της στην εκπαίδευση σε ίση βάση με τους συμμαθητές της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X