ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παμπορίδης: Θα πάρει το ποτάμι όποιο προσπαθήσει να αποτρέψει το ΓεΣΥ

O Υπουργός Υγείας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ για τις μεταρυθμίσεις στο τομέα της υγείας

Οι εξελίξεις και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΣΕΚ, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση για τη γόνιμη συνάντηση, σημειώνοντας πως «η ΣΕΚ αποτέλεσε ανέκαθεν πρωτοστάτη και υποστηρικτή της ιδέας της καθολικής κάλυψης υγείας, ενώ διαχρονικά υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, είπε πως ανασκόπησαν τις πρακτικές εξελίξεις στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, καθώς και της υπόλοιπης μεταρρύθμισης του χώρου της υγείας, για να σημειώσει πως ενημέρωσε τη ΣΕΚ για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναβάθμιση και επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας του ασθενή, μέχρις ότου να αρχίσει η μεταρρύθμιση να αποδίδει καρπούς.

Παράλληλα, είπε συζητήθηκαν τα προγράμματα απάμβλυνσης των λιστών αναμονής, τα προγράμματα ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, τα προγράμματα ανανέωσης του εξοπλισμού σε καίρια πόστα στη Δημόσια Υγεία, τα προγράμματα απογευματινής απασχόλησης των γιατρών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, αλλά και επικείμενες αλλαγές, οι οποίες εστιάζουν στα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους ασθενείς στα νοσηλευτήρια, όπως είναι η λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων σε απογευματινές, προκειμένου να απαμβλυνθεί το βάρος που επωμίζονται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας που εγκρίθηκε, ενώ ενημέρωσε της αντιπροσωπεία της ΣΕΚ για τα υπόλοιπα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία ή κάποια εξ αυτών στη Βουλή ήδη.

Ζήτησε, εξάλλου, τη βοήθειά της ΣΕΚ για την επίσπευση των διαδικασιών τόσο στη Βουλή, όσο και των υπολοίπων πρακτικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν στη μεταρρύθμιση.

«Να θυμίσω ότι η ΣΕΚ μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με ιδιαίτερη και έντονη παρουσία και τους ευχαριστώ για αυτό. Είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους που υπεύθυνα και με σοβαρότητα έχουν αντιληφθεί και υπηρετήσει την ιδέα του ΓεΣΥ από την πρώτη φορά που τέθηκε επί τάπητος μέχρι και τώρα και για αυτό σας ευχαριστώ ειλικρινά πάρα πολύ», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση, σημειώνοντας πως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η προτεραιότητα που δίνει η ΣΕΚ στην ανάγκη προώθησης και υλοποίησης του μεγάλου στόχου του ΓεΣΥ, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

«Είχαμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση ως προς την πορεία, η οποία έχει προδιαγραφεί. Αξιολογήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τομέας της υγείας και θέσαμε δύο στόχους, οι οποίοι αφορούν στη διατήρηση με επάρκεια των ζητημάτων που αφορούν την επάρκεια στην προώθηση της υγείας σε ό,τι αφορά τις καθημερινές ανάγκες», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της μεταρρυθμιστικής πορείας και πολιτικής του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να μπορέσουν με απόλυτη επάρκεια να πετύχουν τον στόχο της εφαρμογής του.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, ο ΓΓ της ΣΕΚ επανέλαβε τη συνειδητή στήριξη της απόφασης για εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας πως η ΣΕΚ είναι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος της αυτονόμησης των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά στα εργασιακά ζητήματα.

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «το έχει σημειώσει ευκρινώς και ο Υπουργός Υγείας ότι ο ρόλος της ΣΕΚ παραμένει κομβικός μέσα από τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

Τέλος, ο κ. Μάτσας χαιρέτισε την προσήλωση της Κυβέρνησης στον στόχο υλοποίησης του ΓεΣΥ στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, λέγοντας ότι «από τη δική μας την πλευρά καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποτρέψουν τις όποιες προσπάθειες διαφαίνονται στον ορίζοντα για διαφοροποίηση του στόχου αθέτησης των συμφωνιών στη βάση των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων».

Σημείωσε, τέλος, ότι η ΣΕΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου ζητήματος, έτσι ώστε να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πισωγύρισμα και θα μπορέσει η κυπριακή κοινωνία να απολαύσει σε πλήρη διάταξη ένα αγαθό, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται υποβαθμισμένο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της μάζας της κοινωνίας, εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη, των σημερινών και των μελλοντικών ασθενών, την πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η υλοποίηση του ΓεΣΥ οφείλεται στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Παμπορίδης είπε: «Θα ήταν πολύ επιτιμητικό για μένα να δεχτώ τη θέση σας ότι οφείλεται στον Παμπορίδη (σ.σ. το ΓεΣΥ). Και παρόλο που σας διαβεβαιώ θα ήταν πολύ επιτιμητικό, δεν οφείλεται στον Παμπορίδη».

«Για να είμαστε ειλικρινείς», πρόσθεσε, «οφείλεται στον κόσμο, όπως είναι ο κόσμος της ΣΕΚ, ο οποίος ανήγαγε αυτό το ζήτημα ως ύψιστη προτεραιότητα. Και ο λόγος που θα εφαρμοστεί και είμαι πεπεισμένος ότι θα εφαρμοστεί είναι ακριβώς γιατί ο Παμπορίδης δεν έχει σχέση με αυτή την εξέλιξη».

Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτή η εξέλιξη οφείλεται στον κόσμο και για αυτό θα γίνει και όποιος επιχειρήσει να το ανατρέψει, θα τον πάρει το ποτάμι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X