ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παιδεία: Στο κενό ο διάλογος - Νέες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση Χαμπιαούρη-Εκπ. Οργανώσεων

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και παρά την προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στην παιδεία συνεχίζει να υφίσταται, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνεχίζουν να εμμένουν στην θέση τους για διάλογο από μηδενική βάση.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο κύριος Χαμπιαούρης, οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών για να διαφανεί εάν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος. Σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει η στελέχωση των σχολείων από μηδενική βάση.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σημείωσε ότι τα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας είναι κρίσιμα και δεν φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση παρά τις γέφυρες επικοινωνίας που προσπάθησαν να κτίσουν οι ίδιοι με τον υπουργό Παιδείας.

Σημειώνεται ότι μετά από την εξέλιξη αυτή οι γραμματείες των τριών οργανώσεων παρακάθισαν σε έκτακτη συνεδρία στην οποία αποφασίσαν τα επόμενα βήματα τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων:

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης οδήγησε σε ναυάγιο την πρωτοβουλία των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε στον χώρο της Εκπαίδευσης, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επέδειξε από την αρχή της σημερινής συνάντησης.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των ηγεσιών των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της ευελιξίας που αυτές επέδειξαν, θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου συγκεκριμένες εισηγήσεις για υπέρβαση του αδιεξόδου, τελικά δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η σημερινή συνάντηση απέδειξε για μια ακόμα φορά το ανέφικτο της συνεννόησης με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Ως εκ τούτου, οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, στην έκτακτη συνεδρία των Γραμματειών τους που ακολούθησε της συνάντησης με τον Υπουργό, αποφάσισαν τα ακόλουθα:

1) Νέα δυναμική κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών σε χώρο και χρόνο που θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί προσεχώς και σίγουρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

2) Σύγκληση των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων χωριστά και στη συνέχεια από κοινού, την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018, για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασιστεί κλιμάκωση των μέτρων.

Τέλος, οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στέλνουν το μήνυμα προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και την Κοινωνία για ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά ότι ο Υπουργός Παιδείας και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι βασικές αιτίες για τη διαφαινόμενη μη ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Να αποσυρθούν οι αποφάσεις του υπουργικού, θέλουν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πριν τη συνάντηση τόνιζαν ότι για να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου θα πρέπει πρώτα να αποσυρθούν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για εξορθολογισμό, αφού όπως τονίζουν οι όποιες αποφάσεις είναι μονομερής απόφαση του υπουργείου Παιδείας και χωρίς πρώτα να προηγηθεί θεσμικός διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί κύκλοι μέσα από τη συνάντηση που προσκάλεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τον Κώστα Χαμπιαούρη έχουν στόχο να του τονίσουν ποια είναι τα δικά τους θέλω και κάτω από ποιες προϋποθέσεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου .

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι η σημερινή συνάντηση είναι μια ευκαιρία για τον υπουργό Παιδείας να αποδείξει ότι όσα του έχουν καταλογίσει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για αδιαλλαξία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνοντας και ο ίδιος υποχώρηση και καλώντας εκ νέου διάλογο για εξορθολογισμό από μηδενική βάση.

Πηγή: kathimerini.com.cy / του Στέλιου Στυλιανού

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση