ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παιδεία: Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούν Χαμπιαούρη στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ

Παρέδωσαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας

Δια χειρός επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, σύμφωνα με την οποία τον καλούν αύριο στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ με σκοπό να συζητήσουν τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του διαλόγου, παρέδωσαν την Δευτέρα, στο Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, μετά από απόφαση που πάρθηκε στην πολύωρη συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ.

Την επιστολή παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος απουσίαζε, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αίγλη Παντελάκη.

Κατά την επίδοση της επιστολής, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ευχαρίστησε την κ. Παντελάκη για την ανταπόκριση και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο εκπαιδευτικός κόσμος μαζικά και πολύ δυναμικά ζήτησε "δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Την επαναφορά των δημοκρατικών διαδικασιών στην εκπαίδευση και την απόσυρση των ετσιθελικών και χωρίς διάλογο αποφάσεων, αλλά την ίδια ώρα, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών".

"Εμείς ως ηγεσίες οφείλουμε αυτό το μήνυμα σήμερα να σας το μεταφέρουμε με τον πιο επίσημο τρόπο και γι’ αυτό φέραμε μια επιστολή εδώ, με την οποία προσκαλούμε τον κύριο Υπουργό αύριο, Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, με σκοπό να συζητήσουμε την διαδικασία και τις προϋποθέσεις του διαλόγου, όπως αυτές προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Την ώρα της συνάντησης, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, δεν την καθορίζουν, διότι, όπως είπε, «ξέρουμε ότι ο Υπουργός μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα, αλλά εκείνο που τον διαβεβαιώνουμε είναι ότι οποιαδήποτε ώρα μας πει ότι μπορεί, εμείς θα είμαστε στη διάθεση του».

«Μέσα στην επιστολή έχουμε συμπεριλάβει και το ψήφισμα που προχθές δεν κατέστη δυνατόν να παραδώσουμε. Έχουμε βάλει μέσα και το καταστατικό της ΜΕΠΕΥ. Εσείς την γνωρίζετε πολύ καλά αυτή την Επιτροπή, γιατί προεδρεύετε αυτής της τεχνικής επιτροπής όταν γίνεται. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργού οποιαδήποτε ώρα, στην ΟΕΛΜΕΚ αύριο, να έρθει για να συζητήσουμε ακριβώς αυτή την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι ξεκάθαρη η διαδικασία, θεωρούμε, μέσα από όσα η νομοθεσία και οι κανονισμοί προβλέπουν, γιατί το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να είναι σε αυτές τις περιπέτειες. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση. Ξέρετε πολύ καλά, γιατί παραλάβατε τις επιστολές μας το προηγούμενο διάστημα, το Δεκέμβρη του 2016. Σας είπαμε ότι και εμείς είμαστε υπέρ ενός σωστού εξορθολογισμού, αλλά σήμερα νομίζω πρέπει να το διακρίνουμε», συμπλήρωσε.
Θέλουν, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ένα σωστό εκπαιδευτικό εξορθολογισμό και όχι ένα οικονομικό εξορθολογισμό.

«Σας ευχαριστούμε. Σας την παραδίδουμε κυρία Γενική. Έχει αρκετά επισυναπτόμενα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι στην αυριανή πρόσκληση, θα καλέσουν και την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο της, η οποία είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα με βάση την νομοθεσία για να κάνει την στελέχωση των σχολείων.

«Αυτό το πλαίσιο προδιαγράφει μια καλή αρχή, μια καλή βάση, για να δούμε πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Παραλαμβάνοντας την επιστολή, η κ. Παντελάκη είπε ότι θα μεταφέρει την επιστολή και το μήνυμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων στον Υπουργό Παιδείας και θα επικοινωνήσει μαζί τους για την απάντηση του.

«Πραγματικά ελπίζω να καταστεί δυνατόν να ξανά αρχίσει ο διάλογος για το καλό όλων και πρώτιστα των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι ο θεσμικός διάλογος ο οποίος είναι πολύ ξεκάθαρος και είναι ένας διάλογος ο οποίος είναι αρκετά συγυρισμένος, έχει μελετηθεί και στο παρελθόν και είναι ο διάλογος που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε στην διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στην Κύπρο.

«Αυτό τον διάλογο, δεν έχουμε δικαίωμα πλέον και μετά την απαίτηση του κόσμου να τον εγκαταλείψουμε με κανένα τρόπο. Είναι διάλογος που έχει διεξόδους από τα αδιέξοδα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την απάντηση που θα λάβουν για την αυριανή πρόσκληση στον Υπουργό, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η στελέχωση δεν είναι ένα πράγμα που μπορεί να πηγαίνει μακριά, γι’ αυτό η πρόσκληση είναι μέχρι αύριο, οποιαδήποτε ώρα να συναντηθούν.

Στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα: «Πρόσκληση για επείγουσα συνάντηση», την οποία υπογράφουν οι Πρόεδροι και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναφέρουν:

«Ο εκπαιδευτικός κόσμος μαζικά και δυναμικά, σε συνθήκες καύσωνα, απαίτησε στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, την επαναφορά των δημοκρατικών διαδικασιών στην Εκπαίδευση, την απόσυρση των ετσιθελικών και χωρίς διάλογο αποφάσεων, αλλά και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και των Οργανώσεών τους. Τα αδιαπραγμάτευτα αυτά μηνύματα των χιλιάδων εκπαιδευτικών, οφείλουμε, ως ηγεσίες, να τα μεταφέρουμε με τον πιο επίσημο τρόπο σε σας (επισυνάπτεται το Ψήφισμα της Πορείας Διαμαρτυρίας).

Ως εκ τούτου, σας προσκαλούμε σε επείγουσα συνάντηση, την Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ με σκοπό να συζητήσουμε τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του διαλόγου, όπως αυτές προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Την ώρα της συνάντησης δεν την καθορίζουμε και την αφήνουμε σε σας, ανάλογα με το πρόγραμμά σας, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ώρα μπορείτε, εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της κάθε Οργάνωσης. Θα προσκληθεί, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία έχει την κατά νόμο ευθύνη για τη στελέχωση των σχολείων.

Τέλος, επισυνάπτουμε το Καταστατικό και τους Κανονισμούς της ΜΕΠΕΥ, που αποτελεί το επίσημο όργανο συλλογικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης, ως εργοδότη και του συνόλου των Εκπαιδευτικών Λειτουργών, για τη ρύθμιση των γενικών όρων απασχόλησης στον τομέα της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μέσω των Συνδικαλιστικών τους Οργανώσεων (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ).

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή μας, ευχαριστούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X