ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παιδεία: Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ξεπέρασε το 95%

Καθολική ήταν η σημερινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, την οποία εξήγγειλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαμαρτυρόμενες «για αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί διάλογος και μάλιστα αποφάσεις που όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα του δημόσιου σχολείου αλλά προκαλούν κι άλλα», όπως δήλωσαν συντεχνιακές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία ξεπέρασε το 95%.

Όπως δήλωσαν συντεχνιακές πηγές, η σημερινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας εξελίχθηκε ομαλά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι στην τεχνική εκπαίδευση η συμμετοχή στην απεργία ήταν πάνω από 95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες , αύριο, Τετάρτη, δεύτερη και τελευταία μέρα της 48ωρης απεργίας, διοργανώνονται από τα Επαρχιακά Γραφεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, σε ένα σχολείο σε κάθε πόλη, εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου, κατά την οποία θα δίνεται και σχετικό υλικό. Σε κάθε σχολείο θα αναρτηθούν και πανό.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους μισθούς των εκπαιδευτικών

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία σε κάθε πόλη θα αρχίσει στις 9 το πρωί και τα σχολεία είναι: Λεμεσός – Λανίτειο Λύκειο, Λευκωσία - Λύκειο Δασούπολης, Λάρνακα- Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Πάφος - Α’ Λύκειο, Παραλίμνι - Λύκειο Παραλιμνίου.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος είναι μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διαχειριστεί την κρίση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, σε σημερινές του δηλώσεις εξέφρασε τη λύπη του και τη λύπη της Κυβέρνησης για την ταλαιπωρία και των μαθητών και των οικογενειών τους από την απεργία των εκπαιδευτικών.

«Οπωσδήποτε το μυαλό μας είναι στο πως εκτονώνεται αυτή η κρίση και στο πως προχωρούμε την επόμενη μέρα με τη συζήτηση των μεγάλων θεμάτων που έχουμε μπροστά μας σε σχέση με την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το σημαντικότερο θεωρώ στη συμφωνία που έχουμε πετύχει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου είναι ότι έχουμε περιλάβει σε αυτή όλα τα μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά μπροστά μας, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη περίοδο και να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε οποιοσδήποτε πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διέξοδο σε αυτό το αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πρωτοβουλίες που υπάρχουν για έξοδο από την κρίση στο χώρο της παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι γίνονται διάφορες κρούσεις, αλλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή.

«Η τριμελής επιτροπή μόλις εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι έτοιμη να την εξετάσει χωρίς βέβαια να ξεφεύγουμε από τη φιλοσοφία και το πλαίσιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι διαβουλεύσεις της επιτροπής με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Υπάρχει καλή διάθεση και αν έρθουν τέτοιες πρωτοβουλίες θα εξεταστούν με αυτή την καλή διάθεση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Καδής είπε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή νέα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

ΠτΔ: Λύπη για την απεργία των εκπαιδευτικών

«Θα είμαστε σε επαφή. Ο Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής και Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Νομική Υπηρεσία για όποια νομική συμβουλή χρειαστεί. Βέβαια αν απαιτηθεί να γίνει ξανά συνάντηση θα γίνει. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποφάσεις της 4ης Ιουλίου.

«Αυτή την στιγμή οι αποφάσεις της 4ης Ιουλίου είναι παρελθόν γιατί υπήρξαν δύο νέες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες θέτουν το θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό σε διαφορετικό πλαίσιο και αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν διαμορφωθεί τυχαία. Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμφωνηθεί και σε ποια συναντίληψη φτάσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Άρα το να μιλάμε για κάτι το οποίο δεν υπάρχει, δε νομίζω να είναι και το πιο σωστό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εκείνο που προσβλέπουν είναι το πως θα εξέλθουν από την συγκεκριμένη κρίση για να πάνε πάρα κάτω στο διάλογο για τα σημαντικά εκπαιδευτικά θέματα.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από συντεχνίες σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση στο χώρο της παιδείας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι με το να εμπλακούν άλλες συντεχνίες, εκείνο που διασφαλίζεται αυτόνομα είναι ο θεσμικός διάλογος.

«Δεν θα έρθει καμία συντεχνία να δεχτεί καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες των οργανωμένων γονιών για να βρεθεί λύση στην κρίση στο χώρο της παιδείας, που άρχισαν στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ τόσο από κυβερνητικές όσο και από συντεχνιακές πηγές, υπήρξαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι πήγαν στη σχολική τους μονάδα.

Στο μεταξύ, αύριο μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα συμμετέχουν σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, και ενδεχομένως να επιδώσουν στα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικό υπόμνημα.

Την Πέμπτη θα συνέλθουν τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, και σε χωριστές συνεδρίες και σε κοινή, για να αξιολογήσουν τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά την 48ωρη απεργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X