ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Ανώτατου

«Η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς»

Θέμα όμως αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρει, μελετήθηκαν με προσοχή τα προβλήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη μετά τις πρόσφατες καταγγελίες. «Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Προσθέτει δε πως, η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς. Σ’ αυτό έχουν συντείνει εξαίρετοι δικηγόροι και δικαστές οι οποίοι ετίμησαν και τιμούν την δικαιοσύνη τόσο με την ακέραιη συμπεριφορά τους όσο και με τις γνώσεις τους.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μελέτησε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που απασχολούν την δικαιοσύνη μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει και που απασχολούν το σύνολο του Κυπριακού Λαού.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές. Γι’ αυτό υπάρχουν τα αρμόδια και θεσμοθετημένα όργανα του κράτους στα οποία μπορούν να απευθυνθούν.

Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εάν κατέχουν οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα.

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς. Σ’ αυτό έχουν συντείνει εξαίρετοι δικηγόροι και δικαστές οι οποίοι ετίμησαν και τιμούν την δικαιοσύνη τόσο με την ακέραιη συμπεριφορά τους όσο και με τις γνώσεις τους.

Η αξιολόγηση που έγινε για την δικαιοσύνη της Κύπρου για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε τα εξής.

« Η Δικαιοσύνη της Κύπρου είναι ανεξάρτητη. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών είναι κατά πάντα σεβαστή. Το επίπεδο της δικαιοσύνης είναι υψηλό»

Έτσι είναι και σήμερα η δικαιοσύνη και πρέπει ο Κυπριακός λαός να συνεχίσει να την εμπιστεύεται. Με την πάροδο του χρόνου οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο στην δική του έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 αναφέρεται στα προβλήματα της Κυπριακής Δικαιοσύνης και στην Έκθεση της “Greco” σε σχέση με το Δικαστικό Συμβούλιο, τον τρόπο διορισμού των Δικαστών, την προαγωγή τους και ακόμα την παύση τους.

Οι ίδιες επισημάνσεις έγιναν επανειλημμένα από το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο τόσο στους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δυστυχώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει να είναι το ίδιο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Ακόμα συνεχίζει να έχει συγκεντρωμένες εξουσίες από το Σύνταγμα οι οποίες δεν δίδουν αντικειμενική προστασία στο ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο και δεν εκπέμπουν την εικόνα της αντικειμενικής αντιμετώπισης.

Θέμα όμως αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα.
Σήμερα με όσα έχουν ειπωθεί είναι μοναδική ευκαιρία μέσα από το διάλογο με το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που αντιπροσωπεύει 4000 και πλέον Δικηγόρους τον Γενικό Εισαγγελέα το Ανώτατο Δικαστήριο και την Κυβέρνηση να βρούμε λύσεις.
Γι’ αυτό τους καλούμε όλους να αρχίσουμε άμεσα διάλογο.

Η δικαιοσύνη είναι η βάση της Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητη και οι λειτουργοί της είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της και μπορούν να τα επιλύσουν.

Η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί στην Κυπριακή Κοινωνία.
Εμείς σαν Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επεμβαίνουμε συνεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X