ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάφος: Με άμεση τροποποίηση νόμου θα προωθηθεί η μονάδα αφαλάτωσης

Ο Νίκος Κουγιάλης θα καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπής Γεωργίας προτάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης θα καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπής Γεωργίας προτάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας για τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να παραχωρηθεί εξουσία είτε στον Υπουργό Οικονομικών, είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο να εξαιρεί έργα που αφορούν την ασφάλεια της υδροδότησης από τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας  του έργου.
 
Σε δήλωση μετά τη συζήτηση της ανάγκης για δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο ο κ. Κουγιάλης είπε ότι επειδή οι μελέτες θα προκαλούν καθυστερήσεις σε αυτά τα έργα και κυρίως στην αφαλάτωση της Πάφου πρότεινε στην Επιτροπή Γεωργίας την τροποποίηση της νομοθεσίας για θέματα ασφάλειας υδροδότησης, επειδή η μονάδα αφαλάτωσης, όπως εξήγησε είναι συνδεδεμένη με την ασφαλή υδροδότηση της Πάφου.
 
Εξήγησε ότι για καταστεί δυνατή η συντομότερη έναρξη του έργου με τάχιστη ψήφιση του τροποποιητικού νόμου, η διαδικασία θα προωθηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Γεωργίας επί των εισηγήσεων που θα θέσει ενώπιον της.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι ο εφιάλτης να διψάσει η Πάφος την επόμενη χρονιά είναι πιο κοντά καθώς ο σχεδιασμός για τη μονάδα αφαλάτωσης έχει εκτροχιαστεί.
Πρόσθεσε πως ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης η νομοθεσία επιβάλλει μελέτη βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας που θα έχει καθυστέρηση 6 με 8 μήνες στην έναρξη του έργου.
 
Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει έγκαιρα το έργο θα πρέπει στις 15 Σεπτέμβρη να ψηφιστεί η νομοθεσία για ξεπεραστεί ο σκόπελος της μελέτης.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου και αλαλούμ  διαφωνιών μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας και του Γραφείου Προγραμματισμού σε σχέση με τις διαδικασίες για την αφαλάτωση της Πάφου.
 
Πρόσθεσε πως την ώρα που θα πρέπει να πληρώσουμε από τα δημόσια ταμεία, ακριβό το νερό της αφαλάτωσης καθαρό νερό από τις πηγές υδροδότησης της Πάφου διοχετεύεται σε άλλες δραστηριότητες όπως οι μεγάλες αναπτύξεις των  γηπέδων γκολφ.
 
Αναφορικά με το θέμα του αγροτικού πετρελαίου κίνησης για γεωργικούς σκοπούς που επίσης συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας, ο κ Κουγιάλης ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει προς έγκριση ένα σχέδιο για τους δικαιούχους λήπτες αγροτικού χρωματισμένου πετρελαίου και ένα σχέδιο ενίσχυσης των μελισσοκόμων.
 
Πρόσθεσε πως θα αναμένει τις αγροτικές οργανώσεις να υποδείξουν αν πρέπει να ενισχυθούν και κάποιες άλλες ομάδες αγροτών.
 
Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X