ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

«Κάποιοι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν την προσφορά τους στην αγγλική γλώσσα»

Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αγάθης Χρίστου αλλά και την κατάθεση του Αντώνη Αλεξάνδρου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδης συνέχισε την αντεξέταση της κ. Χρίστου υποβάλλοντας το ερώτημα κατά πόσο όταν άρχισε τη διοικητική έρευνα της για τη Σύμβαση του ΧΥΤΥ υπήρχαν έγγραφα τα οποία δεν είχε πάρει. Η μάρτυρας ανέφερε ότι αυτά τα έγγραφα δεν ήταν στο φάσμα της έρευνας.

Η μάρτυρας συμφώνησε ακολούθως με τοποθέτηση της υπεράσπισης ότι από τη στιγμή που η μετακύλιση του κόστους κατασκευής στο κόστος λειτουργίας δεν ήταν κάτι παράνομο, το γεγονός ότι δεν το ανέδειξαν οι Σύμβουλοι δεν ήταν παράνομο. Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι δεν ήταν παράνομο για τον ανάδοχο, όμως ο Σύμβουλος και η Επιτροπή Αξιολόγησης απέτυχαν να το αναδείξουν.

Η μάρτυρας συμφώνησε επίσης με τοποθέτηση της υπεράσπισης ότι σε απόφαση της η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αναφέρει ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τέτοιου είδους προσφορές είναι 52 ημέρες και πως αυτή είναι η προθεσμία που καλώς ή κακώς καθορίζει ο νόμος.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη γλώσσα των εγγράφων των προσφορών η κ. Χρίστου επιβεβαίωσε ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν την προσφορά τους στην αγγλική γλώσσα.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με το ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ σε ό,τι αφορά το ΧΥΤΥ Κόσιης, η κ. Χρίστου απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στη συνέχεια ο Κρίς Τριαναταφυλλίδης κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο προς αναγνώριση έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως σε σχέση με το ΧΥΤΥ Κόσιης, έκθεση για την οποία η μάρτυρας δήλωσε άγνοια.

Ακολούθως ο Κρις Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην πρόνοια του συμβολαίου με βάση την οποία σε περίπτωση που η ποσότητα των σύμμεικτων αποβλήτων ήταν κάτω από 120.000 τόνους το χρόνο τότε το ΧΥΤΥ θα πλήρωνε πρόστιμο προς τον εργολάβο και ρώτησε τη μάρτυρα γιατί οι Δήμοι της Λευκωσίας δεν έστελναν σύμμεικτα απόβλητα στο ΧΥΤΥ Κόσιης για να καλυφθεί η ποσότητα αυτή και να μην υπάρχει πρόστιμο. Η μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει και πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Σε ερώτηση κατά πόσο ήταν ευθύνη του Συμβούλου, δηλαδή της Enviroplan, να το υποδείξει αυτό, η κ. Χρίστου απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας ζήτησε είτε από τον Θεοφάνη Λώλο είτε από την Enviroplan τις δικές τους εξηγήσεις η Αγάθη Χρίστου είπε πως στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας δεν είχε τέτοια υποχρέωση και πως δεν ρώτησε κανένα και ότι η έρευνα έγινε μόνο μέσα από τους φακέλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την μάρτυρα αντεξέτασε ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργος Παπαϊωάννου ο οποίο μεταξύ άλλων ρώτησε αν η τιμή του αναδόχου σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΥ Κόσιης ήταν €56/τόνο ενώ της άλλης κοινοπραξίας ήταν €83/τόνο με τη μάρτυρα να απαντά καταφατικά.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι λογικό όταν ένα έργο, όπως το ΧΥΤΥ Κόσιης, γίνεται για πρώτη φορά, να γίνουν κάποια λάθη τα οποία θα διορθωθούν σε επόμενα έργα η κ. Χρίστου συμφώνησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάποια από τα λάθη που είχαν γίνει είχαν ήδη τεθεί υπόψη κατά τον συναφή χρόνο, όπως το θέμα της γλώσσας των εγγράφων και το θέμα του χρόνου των προσφορών.

Σε ερώτηση κατά πόσο πριν από τη σύνταξη της διοικητικής έρευνας είχε ασχοληθεί με οποιοδήποτε άλλη προσφορά διεθνώς με το ίδιο αντικείμενο η κ. Χρίστου ανέφερε ότι ο χρόνος της ήταν περιορισμένος και πως περιορίστηκε στους όρους εντολής της.

Σε τοποθέτηση τέλος της υπεράσπισης ότι η τιμή €75/τόνο με βάση τη φόρμουλα που είχε καθοριστεί δεν ήταν σταθερή καθώς τον Απρίλιο του 2010 η τιμή ήταν €62,07/τόνο και τον Μάρτιο του 2016 ήταν €61,73/τόνο, η μάρτυρας ανέφερε ότι υπήρχε αυξομείωση.

Στο Δικαστήριο κατέθεσε ακολούθως ο Αντώνης Αλεξάνδρου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Αντώνης Αλεξάνδρου Ελαιοχρωματιστές ΛΤΔ. Ο κ. Αλεξάνδρου κατέθεσε στο Δικαστήριο ως έγγραφα τις δύο καταθέσεις που είχε δώσει στις ανακριτικές αρχές και στις οποίες κάνει λόγο για αριθμό τιμολογίων και αποδείξεων που εκδόθηκαν από την εταιρεία του για δουλειές προς την Helector που δεν έγιναν και τα οποία είχαν συμπληρωθεί από την υπάλληλο του Λογιστηρίου της Helector Παντελίτσα Μαππούρα η οποία είναι κουμπάρα του και λογίστρια της εταιρείας του. Όπως λέει στην κατάθεση του ο ίδιος ουδέποτε έκανε δουλειές ή εισέπραξε οποιοδήποτε ποσό. Τα 4 από τα τιμολόγια τα υπέγραψε ο ίδιος, γιατί, όπως είπε, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Παντελίτσα Μαππούρα. Έκανε επίσης λόγο για άλλα τιμολόγια τα οποία έφεραν σφραγίδα της εταιρείας τα οποία δεν υπέγραψε ο ίδιος και τα οποία προφανώς, όπως ανέφερε, συμπλήρωσε η κ. Μαππούρα.

Ο μάρτυρας ανετεξτάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τον ρώτησε αν το μπλοκ από τα τιμολόγια που υπέγραψε του το ζήτησε η Αστυνομία. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν θυμάται.

Σε ερώτηση αν πληρώθηκε το ΦΠΑ που αναγράφεται στα τιμολόγια που υπέγραψε ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι εξέδωσε για το σκοπό αυτό πιστωτικές σημειώσεις η κ. Μαππούρα.

Ερωτηθείς αν τα άλλα τιμολόγια για τα οποία γίνεται λόγος στη 2η του κατάθεση εκδόθηκαν από κάποιο μπλοκ δικό του, ο Αντώνης Αλεξάνδρου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν τα είχε ξαναδεί προηγουμένως. Σε ερώτηση τέλος αν ο ανακριτής του υπέβαλε κάποια ερώτηση σε σχέση με το μπλοκ αυτό ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε αρνητικά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 16 Ιανουαρίου στις 9:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X