ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι «γουρούνες» ξεσηκώνουν τις κοινότητες της Πάφου

Οι ανησυχίες για το περιβάλλον ενάντια στα οφέλη για την οικονομία

Γιάννος Λύτρας

Τις αντιδράσεις των κοινοτήτων Κάτω Αρόδες και Ίνειας προκαλεί η εκδήλωση που διοργανώθηκε από γνωστή εταιρεία, με επίδειξη τετρατρόχων μοτοσικλετών, τύπου «γουρούνων», αλλά και μηχανών jet ski, σε περιοχές που υπάγονται στο σχέδιο Natura 2000 στον Ακάμα.

Στην επίδειξη δήλωσαν συμμετοχή αντιπρόσωποι και μεταπωλητές, από πάνω από 50 χώρες.

Ωστόσο, οι κοινότητες Κάτω Αρόδες και Ίνειας, καθώς και άλλες της περιοχής, δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης, ούτε τους ζητήθηκε η συγκατάθεση.

«Να δούμε το καλό των κοινοτήτων μας»

Σε δηλώσεις της στο 24news, η Κοινοτάρχης της κοινότητας Κάτω Αρόδες, Μύρια Ιωάννου, ανέφερε ότι δεν έτυχε καμιάς απολύτως ενημέρωσης, ωστόσο εξέφρασε την θέση ότι, ακόμα κι αν της εζητείτο η συγκατάθεση, πολύ πιθανόν, δεν θα την έδινε, καθώς δεν πιστεύει ότι μια τέτοια εκδήλωση θα αποφέρει κάποιο όφελος στις κοινότητες της περιοχής.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αντίδραση, η κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, εάν ληφθεί από κοινού απόφαση, των επηρεαζομένων κοινοτήτων, για να αντιδράσουν, θα ταχθεί με το μέρος τους, ωστόσο, αρχικά, θα επικοινωνήσει μαζί τους για να δουν μαζί το πως θα κινηθούν.

Έξαλλος ο Κοινοτάρχης Ίνειας

Ανενημέρωτος έμεινε και ο Κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος εξέφρασε σε πιο έντονο ύφος την αντίθεσή του με το γεγονός.

Μιλώντας στο 24news, ο κ. Τσίβικος κάλεσε το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Περιβάλλοντος και το κράτος, γενικότερα, να αποφασίσει τι ζητά από τις συγκεκριμένες περιοχές, αφού αφενός υπάγονται στο σχέδιο Natura 2000, αφετέρου διεξάγονται εκεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
«Την στιγμή που, εδώ και 30 χρόνια, απαγορεύεται στους κάτοικους της περιοχής, αλλά και στις ίδιες τις κοινότητες, να προβούν σε έργα ανάπτυξης, ακόμα και στην τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρέλων στις παραλίες, πως δίνεται άδεια για την διεξαγωγή αυτού του είδους των εκδηλώσεων;», αναρωτήθηκε.

Ένα άλλο σημείο που έθιξε ο κ. Τσίβικος, είναι το ενδεχόμενο της οικονομικής επιβάρυνσης της κοινότητάς του, για τον καθαρισμό της περιοχής, μετά το πέρας της διοργάνωσης. Όπως είπε, η κοινότητα της Ίνειας πληρώνει όχημα για τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά δε θα έχει κανένα οικονομικό όφελος, παρά μόνον, ίσως, ζημιά.

Ετοιμάζουν αντιδράσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίβικος, σκοπεύει να αποστείλει επιστολές και υπομνήματα διαμαρτυρίας προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Δασών, σε αρχικό στάδιο. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει, θα σχεδιάσει και τα επόμενα του βήματα, ειδικά σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα, τόσο του ιδίου, αλλά και των υπολοίπων κοινοτήτων.

Το κράτος, δήλωσε, τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέλει γι’ αυτές τις περιοχές.

Φοβούνται για το περιβάλλον οι Οικολόγοι

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί για το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το συγκεκριμένο θέμα, για ευνόητους λόγους. «Αφετηρία του προβλήματος», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «αποτελεί η καθυστέρηση στην εκπόνηση και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, με τρόπο ρητό που θα καθορίζει ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι στην περιοχή αυτή. Έτσι, στη βάση αυτού του κενού, επαφίεται στην κρίση των συναρμόδιων φορέων η έγκριση δραστηριοτήτων, ιδίως δε αφού στο μεσοδιάστημα δεν διαμορφώθηκε μια διαχειριστική επιτροπή, αρμόδια για τέτοια ζητήματα. Επειδή μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση η δραστηριότητα θα λάβει χώρα εντός τουρκοκυπριακής περιουσίας, αρμόδιος φορέας για την τελική έγκριση είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο τοποθετήθηκε θετικά θέτοντας όπως μας είπαν, αυστηρούς όρους. Μάλιστα ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος μας διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή των όρων παρακολουθείται επιτόπου σε 24ωρη βάση από αρμόδιους λειτουργούς.

Όμως, παρά την άμεση επαφή του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη με τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων, οι διαβεβαιώσεις τους δε μπορεί να θεωρηθούν αρκετές για να καθησυχάσουν το δίκαιο προβληματισμό για τις επιπτώσεις τέτοιων δραστηριοτήτων σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Σε δήλωσή του ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Πάφου, κ. Ανδρέας Ευλαβής μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σημασία δεν έχει ο χρόνος διεξαγωγής της δραστηριότητας, αλλά ο χώρος, καθώς επίσης και τα κίνητρα».

Τμήμα Δασών: Επωφελήθηκε η οικονομία, δεν επηρεάστηκε το περιβάλλον

Η επόμενη έντονη τοποθέτηση, έγινε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Τάκη Τσιντίδη. Μιλώντας στο 24news, ο κ. Τσιντίδης ανέφερε ότι δεν δόθηκε καμία άδεια, ούτε χρειαζόταν, σε καμία περίπτωση.

Διευκρίνησε ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα σε τεμάχιο γης ιδιώτη, στον οποίο καταβλήθηκε συγκεκριμένο ποσό, ως ενοίκιο. Επίσης, λόγω του ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, δεν επηρεάστηκαν βιότοποι, οπότε, με κανένα τρόπο δεν επηρεάστηκε και το περιβάλλον. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν θεώρησε ο ίδιος ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι Κοινοτάρχες.

Τοποθετούμενος σχετικά με τον Ακάμα, ο κ. Τσιντίδης διερωτήθηκε γιατί θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, την στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται και σε άλλες περιοχές Natura 2000, όπως το Κάβο Γκρέκο, αλλά και το Τρόοδος, όπου διεξάγονται αγώνες Ράλλυ.

Εξάλλου, ανέφερε, τέλος, το 28% των εδαφών της Κύπρου, υπάγονται στις ζώνες Natura, οπότε, με αυτό ως δεδομένο, θα έπρεπε να απαγορεύονται όλες οι διοργανώσεις. Όμως, εφόσον δεν επηρεάζονται οι βιότοποι και οι σκοποί του Natura 2000, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X