ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Βάσεις διέλυσαν εξοπλισμό λαθροθηρών (pics)

Τα έλιωσαν με οδοστρωτήρα

Οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας κατέστρεψαν σήμερα στην παρουσία ΜΜΕ εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Με τη χρήση οδοστρωτήρα καταστράφηκε παράνομος εξοπλισμός που εντοπίστηκε από το προσωπικό των Βάσεων στο Ακρωτήριο της Πύλας, όπως μπαταρίες αυτοκίνητων και συσκευές μίμησης πουλιών, ενώ αφαιρέθηκαν χιλιόμετρα από λάστιχα ποτίσματος, αρδευτικές σωληνώσεις και δίκτυα.



Σε δηλώσεις του ο Αντρέας Πιτσιλλίδης, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας ανέφερε ότι «έγινε καταστροφή αρκετών τεκμηρίων που κατασχέθηκαν πέρσι και αφορούν την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών. Η προσπάθεια", σημείωσε, "στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού είχαμε μείωση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών η οποία φτάνει μέχρι και 70%».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μείωση στην κατάσχεση των δικτύων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη παγίδευση μέχρι και 61%. Οι προσπάθειες μας και η δέσμευση της Αστυνομίας των Βάσεων είναι ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με Μη Κερδοφόρους Οργανισμούς, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως το RSPB, το CABS (Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή Πουλιών), το Bird Life Cyprus, την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Υπηρεσία Θήρας μέχρις ότου καταφέρουμε να πατάξουμε αυτό το κακό φαινόμενο την άσχημη συνήθεια της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών».



Στην προσπάθεια της Αστυνομίας των Βάσεων για πάταξη του φαινομένου της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών, συνέχισε «χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό όπως τα drones (μη επανδρωμένο σκάφος υψηλής τεχνολογίας), κρυφές κάμερες που χρησιμοποιούμε νόμιμα και κάμερες νυχτερινής όρασης που βοηθούν το έργο της Αστυνομίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιτσιλλίδης είπε πως «τα drones έχουν συμβάλει σημαντικά στο έργο της Αστυνομίας, αφού όταν ενεργοποιηθεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας μεταφέρει ήχο και εικόνα από τις περιοχές όπου γίνεται παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών ώστε να στείλουμε αμέσως περιπολίες για να προβούν σε συλλήψεις ή για να εξιχνιάσουν τις υποθέσεις αυτές».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα drones δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως σκηνές εγκλημάτων, σε περιπτώσεις εντοπισμού ατόμων που χάθηκαν, σε υποθέσεις ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών».



Σε άλλη ερώτηση ο κ. Πιτσιλλίδης απάντησε πως «η αξία των 60 και πλέον χιλιομέτρων λάστιχων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη ύδρευση των ακακιών ξεπερνούν τις 68 χιλιάδες ευρώ, των δικτύων ανέρχεται πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ, ενώ η αξία όλων των άλλων εξαρτημάτων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Εξάλλου ο Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Ανώτερος Αστυνόμος Jon Ward, ανέφερε ότι η καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών είχε μεγάλη επιτυχία και προειδοποίησε τους παγιδευτές ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή.



Πρόσθεσε ότι «οι αρχές των Βάσεων δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την παράνομη παγίδευση των πτηνών εντός των Βρετανικών Βάσεων και αυτό παραμένει προτεραιότητα της δύναμης» ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε τη νέα τεχνολογία για να κερδίσουμε τη μάχη κατά της παράνομης παγίδευσης πτηνών».

Ανέφερε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα βελτιώσουμε τις δυνατότητες των drone και θα συνεχίσουμε με τη νόμιμη εκτεταμένη χρήση των κρυφών καμερών και της τεχνολογίας NVG (νυχτερινή όραση), ενώ θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X