ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο «πόλεμος» για το χαλλούμι και η αποτυχία έξι Υπουργών

Δεκαπέντε χρόνια προσπαθειών με κανένα αποτέλεσμα

Η ακύρωση του εμπορικού σήματος «χαλλούμι», στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, πέρα από τον θόρυβο που έχει προκαλέσει έφερε στην επιφάνεια την δυστοκία που παρατηρείται εδώ και 15 χρόνια η Κύπρος να κατοχυρώσει το προϊόν σήμα κατατεθέν της στην Ε.Ε, το χαλλούμι, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Μια προσπάθεια που παραμένει άκαρπη και που συνοδεύεται από έντονο παρασκήνιο εντός Κύπρου. Με το όλο ζήτημα ασχολήθηκαν έξι Υπουργοί Γεωργίας από το 2003 και μετά, συν ο τωρινός. Κάθε φορά που οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό ακολουθούσε ένας μικρός «πόλεμος», στο εσωτερικό για τους λόγους αποτυχίας. Η «Καθημερινή» μίλησε με αρκετούς Υπουργούς Γεωργίας που επιχείρησαν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί τους. Όλες οι απόψεις που διατυπώθηκαν, συγκλίνουν προς μια κατεύθυνση. Το εσωτερικό πόλεμο εμπλεκόμενων παραγωγικών ομάδων που εν πολλοίς, έχουν μπλοκάρει το χαλλούμι να φέρει τη σήμανση ΠΟΠ.

Οι έριδες

Από την περίοδο που ξεκίνησαν οι διαδικασίες ετοιμασίας του φακέλου Χαλλούμι το 2003, εντοπίσθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων. Η κύρια διαφωνία που υπήρχε και υπάρχει αφορά τα ποσοστά ποσότητας του γάλακτος για την παραγωγή του προϊόντος. Η κάθε παραγωγική ομάδα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό του προϊόντος της, για παραγωγή του χαλουμιού με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της άλλης. Την ύπαρξη εσωτερικών διαφωνιών παραδέχεται ακόμα και αυτός ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει καταφέρει να συγκεράσει τις διαφωνίες παραγωγών αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος για τα ποσοστά των ποσοτήτων παρασκευής του χαλλουμιού.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι

Ένας δεύτερος παράγοντας που τρέναρε τις προσπάθειες κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ ήταν οι ενστάσεις που υπήρχαν από εταιρείες εκτός Κύπρου. Μάλιστα σε μια περίπτωση εναντίον του φακέλου που είχε ετοιμαστεί εκδήλωσαν πρόθεση να κινηθούν, εταιρείες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ο παράγοντας του εξωτερικού κινδύνου προβάλλεται και στην περίπτωση με την ακύρωση της εμπορικής ονομασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παραγωγοί χαλλουμιού μπορεί να μην ανησυχούν για τις εξαγωγές, μετά την ακύρωση της εμπορικής ονομασίας, εμφανίζονται όμως ιδιαίτερα προβληματισμένοι στην περίπτωση που κάποια εταιρεία στη Βρετανία ξεκινήσει παραγωγή χαλλουμιού.

Στην αντεπίθεση

Από μια διαφορετική οπτική γωνιά αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα η εταιρεία που πέτυχε την ακύρωση της εμπορικής ονομασίας του χαλουμιού στη Βρετανία. Η John & Paschalis, επιρρίπτει ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για παιχνίδια που παίζονται με τις ποσοστώσεις γάλακτος για το χαλλούμι. Η εταιρεία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την κυβέρνηση πως η ίδια έθεσε προδιαγραφές εγγραφής του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (εννοώντας προφανώς τις ποσοστώσεις γάλακτος) χωρίς να υπάρχει απαίτηση από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως υποστηρίζει. Από πλευράς εταιρεία γίνεται επίσης λόγος για προσπάθεια από την ίδια να κλείσει το όλο θέμα, ωστόσο όπως υποστηρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Υπουργός Εμπορίου

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του εστίασε σε δυο σημεία. Στις αδυναμίες που υπάρχουν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου αλλά και τις διαφωνίες των παραγωγών. Στο πρώτο ζήτημα αναφέρθηκε στην πειθαρχική έρευνα που ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα. Για το θέμα των διαφωνιών ο Υπουργός ζήτησε τον προβληματισμό όλων των εμπλεκόμενων.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση