ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ο Αναστασιάδης ενοχλήθηκε... ο Ερχιουρμάν στήριξε το γλωσσάρι»

Τι γράφει η Χαμπέρ Κίπρις

Στις αντιπαραθέσεις που έχουν προκληθεί λόγω του γλωσσαρίου αναφέρεται η Χαμπέρ Κίπρις λέγοντας ότι ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν το έχει στηρίξει ενώ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ενόχλησή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην τ/κ ιστοσελίδα, μεταξύ των 56 λέξεων που περιλαμβάνονται στο γλωσσάρι προτείνεται πως αντί «μητέρας πατρίδας» γίνεται χρήση της «Τουρκίας» ή της «Ελλάδας».

Σημειώνει δε ότι η συζήτηση περί «μητέρας πατρίδας – κόρης» δεν είναι καινούργια στην τ/κ πλευρά και υπενθυμίζει ότι το 2015 όταν ο Μουσταφά Ακιντζί ανέλαβε τη θέση του ως ηγέτης των Τ/κ είχε κάνει μια παρόμοια πρόταση (με το γλωσσάρι) να γίνεται αναφορά στην Τουρκία ως «αδερφή χώρα» το οποίο επίσης είχε προκαλέσει τότε μεγάλες αντιδράσεις.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά ότι στο γλωσσάρι που φέρει τον τίτλο «Λέξεις που έχουν σημασία» για τα τ/κ ΜΜΕ προτείνεται το «τουρκικός στρατός» αντί το «τ/κ ειρηνευτικές δυνάμεις», το «τουρκική στρατιωτική παρέμβαση» αντί του «ειρηνευτική επιχείρηση», Ε/κ αντί για «γκιαούρ», Ε/κ γυναίκα αντί για «τζίρα» και «πράσινη γραμμή» αντί για «σύνορα».

Για τα ε/κ ΜΜΕ, προστίθεται, προτείνεται αντί για «Ατίλλα», «τουρκικός στρατός», αντί για «παράνομο καθεστώς» «τ/κ διοίκηση», αντί για «δυνάμεις κατοχής», «τουρκικός στρατός», αντί για τις περιουσίες που έχουν κλαπεί, «ε/κ περιουσίες στο βορρά», αντί για «Τούρκους – Έλληνες», Τουρκοκύπριακοι – Ελληνοκύπριοι.

Σημειώνει δε ότι σε 14 λέξεις όπως «τδβκ», «ε/κ διοίκηση» ή «ε/κ ηγέτης» (τις οποίες χρησιμοποιούν τ/κ ΜΜΕ) δεν βρέθηκε εναλλακτική πρόταση.

Η Χαμπέρ Κίπρις παραθέτει στη συνέχεια τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΡΙΚ για το θέμα όταν είχε ερωτηθεί στο πλαίσιο συνέντευξής του.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στην δεξίωση για την Ημέρα του Τύπου στις 11 Ιουλίου, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είχε πει ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα για να απομακρυνθούν τα ΜΜΕ από την γλώσσα των εντάσεων και είχε ευχηθεί να υπάρξει συνέχεια. Αυτό το βήμα, είχε προσθέσει, θα μπορούσε να έχει επιρροή όχι μόνο στον Τύπο αλλά και αλλού, όπως την πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X