ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Γης μαδιάμ» τα έκαναν στην Κοφίνου (vid,pic)

Δείτε τις φωτογραφίες

Τρίτος αλλοδαπός συνελήφθη το πρωί αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας Χαράλαμπος Ζαχαρίου ανέφερε ότι «γύρω στις έντεκα το πρωί συνελήφθη ακόμα ένα άτομο που καταζητείτο για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο Κέντρο. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, αφού οι εξετάσεις βρίσκονται στα αρχικά στάδια, ενώ καταζητείται ακόμα ένα άτομο».

Δεν αποκλείεται, συνέχισε, σε περίπτωση που εξασφαλιστεί μαρτυρία να γίνουν αργότερα σήμερα και άλλες συλλήψεις αλλοδαπών που φαίνεται να σχετίζονται με τα επεισόδια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζαχαρίου είπε πως «αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου διαμένουν περίπου 300 άτομα,εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από την Ερυθραία που στάλθηκαν στην Κύπρο από την Ιταλία, βάσει του προγράμματος «Relocation (Μετεγκατάσταση)» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φαίνεται ότι τα άτομα που ενέχονται στα χθεσινοβραδινά επεισόδια είναι άτομα που στάλθηκαν στο νησί από την Ιταλία και προέρχονται από την Ερυθραία».

Προηγούμενη ενημέρωση

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 21.40 χθες βράδυ λήφθηκε πληροφορία στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου από λειτουργό του Κέντρου Υποδοχής Αιτητών Ασύλου που βρίσκεται στην Κοφίνου ότι αιτητές δημιουργούσαν φασαρία και έσπαζαν αντικείμενα.

Μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Κοφίνου μετέβησαν στη περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι δέκα περίπου αιτητές πολιτικού ασύλου από την Ερυθραία διαμαρτύρονταν σε έντονο ύφος στον κεντρικό δρόμο του Κέντρου αναποδογυρίζοντας καλάθους σκουπιδιών, ενώ έσπασαν ένα παράθυρο του γραφείου των λειτουργών.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή είχαν αποκοπεί στους αιτητές χρήματα από το συνολικό ποσό που λάμβαναν ως οικονομική ενίσχυση.

Στη σκηνή κλήθηκαν ενισχύσεις από τον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου, ενώ περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Κέντρου και έθεσαν φωτιά στους καλάθους σκουπιδιών, τους οποίους είχαν αναποδογυρίσει.

Επί τόπου μετέβησαν μέλη της ΕΜΑΚ για να κατασβήσουν τη φωτιά ωστόσο με την άφιξη των πυροσβεστών οι αιτητές φέρονται να άρχισαν να τους πετροβολούν, ενώ πέτρες φέρονται να έριξαν και στους αστυνομικούς.

Οι αιτητές φέρονται, επίσης, προέβησαν σε οχλαγωγίες και βανδαλισμούς, να έσπασαν καρέκλες και σκουπόξυλα και να έριξαν εναντίον της Αστυνομίας διάφορα αντικείμενα.

Στη σκηνή κλήθηκε επιπλέον αστυνομική δύναμη για προληπτικούς λόγους και ομάδα διαπραγματευτών της Αστυνομίας. Επί τόπου μετέβησαν επίσης ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, 30 περίπου μέλη της ΑΔΕ και διμοιρία της ΜΜΑΔ.

Γύρω στις 01.40 σήμερα τα ξημερώματα η Αστυνομία κατάφερε να εισέλθει στο Κέντρο και εξασφάλισε τον χώρο χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε βία.

Μέλη της ΕΜΑΚ εισήλθαν επίσης στο Κέντρο και κατάφεραν να σβήσουν τις φωτιές από τους σωρούς σκουπιδιών και τους πλαστικούς καλάθους που φλέγονταν στο κεντρικό δρόμο κοντά στην είσοδο του χώρου.

Από προκαταρκτική επιθεώρηση του χώρου διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν ζημιές μερικών χιλιάδων ευρώ στο κουβούκλιο της φρουράς πύλης του Κέντρου, στο ιατρείο και στο γραφείο υπηρεσίας των λειτουργών.

Από εξετάσεις που έγιναν προέκυψε μαρτυρία εναντίον 4 αιτητών ασύλου από την Ερυθραία ως τα πρόσωπα που ξεκίνησαν και συμμετείχαν στην οχλαγωγία και στην πρόκληση των ζημιών.

Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τα δύο άτομα ενώ τα άλλα δύο κατάφεραν να διαφύγουν στο σκοτάδι δια μέσου παρακείμενων χωραφιών.

Η σκηνή φρουρείτο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία μέλη της αστυνομίας ενώ γύρω στις 04.45 ομάδα αιτητών ασύλου κατάφερε να θέσει και πάλι φωτιά σε καλάθους σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα.

Επί τόπου μετέβησαν εκ νέου μέλη της Αστυνομίας, ενώ γύρω στις 05.00 τα ξημερώματα ξέσπασαν στην περιοχή καταρρακτώδεις βροχές κάτι που βοήθησε το έργο της πυρόσβεσης ενώ οι διαμαρτυρόμενοι αιτητές πολιτικού ασύλου εισήλθαν στα σπίτια τους.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.

Φωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X