ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπουλούτας: «Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα»

Δηλώνει αθώος και χαρακτηρίζει ψευδείς τις κατηγορίες

Την πεποίθησή του ότι ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοι του έχουν στοχοποιηθεί στην υπόθεση που αφορά κατά κύριο λόγο την κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με την απομείωση στις 30/09/2011 σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα, εξέφρασε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σήμερα ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας, στο πλαίσιο της απολογίας του.

«Πιστεύω ότι έχουμε στοχευθεί ως εξιλαστήρια θύματα», είπε ο κ. Μπουλούτας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουμε και θέλω να δηλώσω αθώος».

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι τα δικαιώματα του ως Ευρωπαίου πολίτη παραβιάστηκαν. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα για τη λήψη της μαρτυρίας του, άρα υπήρχε μια επιτακτική πίεση για να κατηγορηθεί ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης χωρίς πρώτα να ληφθούν υπόψη τα όσα ο ίδιος είχε να πει.

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι η απόφαση της κυπριακής Βουλής της 25ης Μαρτίου 2013 «είναι αυτή που έβαλε ταφόπλακα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα». Αν, είπε, είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις 17 Μαρτίου 2013 για φορολογία των καταθέσεων κατά 6,75% «και οι δύο τράπεζες θα ήταν εν λειτουργία σήμερα χωρίς να έχει επιβληθεί το ακραίο κούρεμα».

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι όλα αυτά συνέβηκαν 6 μήνες μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα και αφού, κατά τον ίδιο, μεσολάβησε «η καταστροφική – αδρανής διοίκηση Σαρρή - Στυλιανίδη».

Είπε επίσης ότι ο ίδιος συμμετείχε σε αστική διεκδίκηση ιδιωτών επενδυτών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, και υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να μας εμποδίσει από το να παραστούμε ή να θεωρηθούμε ως αξιόπιστοι μάρτυρες.

Αναφορικά με το ζήτημα της απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα ανέφερε ότι ήταν ένας «λογιστικός χειρισμός στην απεικόνιση της υπεραξίας το οποίο παραπέμπει στην υποκειμενικότητα της κρίσης». Το θέμα, ανέφερε, παρουσιάστηκε στο ΔΣ που πήρε την απόφαση, αφού συνεκτίμησε τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς.

Ανέφερε επίσης ότι «συνεχίζω να πιστεύω ότι ο λογιστικός χειρισμός ήταν ο ενδεδειγμένος».

Ο κ. Μπουλούτας ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της ευρωζώνης για το λεγόμενο PSI+,το δεύτερο δηλαδή κούρεμα ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές στις 26/10/2011 ήρθε παντελώς απροσδόκητα και χωρίς καθόλου λεπτομέρειες και ότι τα ερωτηματικά εκείνης της περιόδου απαντήθηκαν πολύ αργότερα στις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Η θέση μας ήταν ότι αν δεν είχαμε την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τον σωστό λογιστικό χειρισμό, είπε.

Παράλληλα είπε ότι ο ίδιος κατέληξε σε αυτή την άποψη έχοντας πρώτα κάνει επαφές με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν είχε προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα ελληνικά ομόλογα ή την υπεραξία εργασιών, ενώ παρουσίασε στοιχεία για ελληνικές τράπεζες και για την τράπεζα Millennium της Πορτογαλίας, η οποία είχε θυγατρική στην Ελλάδα, κατείχε ελληνικά ομόλογα και δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε πρόβλεψη με ημερομηνία αναφοράς 30/09/2011 αλλά με σημείωση για το ζήτημα.

Κατέθεσε επίσης ένορκο δήλωση του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ότι δεν είχαν ακόμη καθοριστεί οι ακριβείς όροι και συνθήκες του PSI+ και ότι δεν ήταν δυνατός ο αξιόπιστος υπολογισμός της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων ούτε την αναγνώριση της υπεραξίας των ελληνικών δραστηριοτήτων αφού θα εξαρτάτο από τις λεπτομέρειες του προγράμματος PSI+.

Παράλληλα, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε σχετικά με το χρονικό πλαίσιο για το οποίο ο ίδιος κατηγορείται ότι κατά τον ίδιο είναι λανθασμένο. Την 1η Δεκεμβρίου, υπενθύμισε, έπαυσα να ενεργώ με εκτελεστική ιδιότητα.

Είπε ακόμη ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος που με διαδέχθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσαν να επαναδιατυπώσουν τους λογαριασμούς (Restatement of Accounts). Εισηγήθηκε ότι νομικά είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν αν διαφωνούν. Εξ` όσων γνωρίζω τέτοια επαναδιατύπωση δεν έγινε, πρόσθεσε.

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας αναφέρθηκε επίσης στην αναχώρησή του από τη θέση του Διεθύνοντος Συμβούλου του ομίλου, κάτι που απαίτησε με επιστολή που απέστειλε μόνο στον ίδιο ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεώρησε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο κ. Ορφανίδης εξαιρετικά ανορθόδοξο και μάλιστα για μια εποπτική αρχή

Αναφορικά με τον τότε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής και σήμερα μάρτυρα κατηγορίας Χρίστο Στυλιανίδη, ο οποίος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ο ίδιος είχε θέσει θέμα για την απομείωση των εργασιών στην Ελλάδα στον τότε Πρόεδρο του ΔΣ Κωνσταντίνο Μυλωνά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του ΔΣ της 29ης Νοεμβρίου 2011, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι αυτό «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια». Αυτό, είπε, το γνωρίζω γιατί υπήρχε ένα πρωτόκολλο με τον τρόπο με τον οποίο καθόμασταν, εξηγώντας ότι ο ίδιος ήταν στην μέση της οποιασδήποτε συνομιλίας. Άρα, πρόσθεσε, «εάν είχε γίνει θα το είχα ακούσει ευκρινώς».

Για την Αννίτα Φιλιππίδου είπε ότι η ίδια είχε αμελήσει να προχωρήσει στην ανάθεση δημιουργίας ενός νέου μοντέλου που θα λάμβανε υπόψη την ενοποίηση των εργασιών του ομίλου, καθώς και ότι οι εισηγήσεις της για συμπερίληψη ποσών ως υπεραξία είχαν γίνει με προχειρότητα.

Ανέφερε επίσης ότι όταν ο ίδιος παρέθεσε την άποψη του ενώπιον του ΔΣ ότι θα πρέπει η συμπερίληψη οποιασδήποτε πρόνοιας για υπεραξία των εργασιών να συμπίπτει χρονικά με την όποια απομείωση των ομολόγων, πρότεινε να προσληφθεί εξειδικευμένος οίκος για να περιληφθεί στους λογαριασμούς 31/12/2011, και έδωσε ένα πιθανό εύρος μεταξύ €400 και €500 εκατομμυρίων, η Αννίτα Φιλιππίδου δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα της υπεραξίας.

Για την μελέτη που έκανε ο Ράκης Χριστοφόρου για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανέφερε ότι η μεθοδολογία είναι παντελώς λανθασμένη. Αλλάζει παραμέτρους χωρίς να βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό πλάνο, είπε. Ανέφερε επίσης ότι διαφάνηκε πως ο κ. Χριστοφόρου είχε άγνοια και παντελή ανεπάρκεια σε θέματα αποτίμησης εταιρειών.

Κατηγορούμενοι και κατηγορίες

Εκτός από τον Ευθύμιο Μπουλούτα κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης ο τότε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, κατά παράβαση του άρθρου 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(1)(γ), και του άρθρου 23(3)(α) και (β) και (4)(α) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Ν.116(Ι)/05, καθώς επίσης και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης, κατά παράβαση του άρθρου 40(1), (3), (4) και (6) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Ν.190(Ι)/07.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X