ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπλόκο στο έργο στο Πέρα Πεδί

Ανησυχεί το Τμήμα Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε να μην παραχωρήσει τις άδειες για το αναπτυξιακό έργο στο Πέρα Πεδί στο Τρόοδος, καθώς, σύμφωνα με τους λόγους που συνέβαλαν στην λήψη της απόφασης, ο αντίκτυπος στο περιβάλλον θα είναι μεγάλος και μή αναστρέψιμος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το Τμήμα Περιβάλλοντος εξήγησε το πως οδηγήθηκε στην απόφασή του: «Είναι άποψή μας ότι η απλή αναφορά στην απώλεια αυτού του τόσο αξιόλογου φυσικού πόρου, όπως και τις καταστροφικές ευρύτερες επιπτώσεις στην τοπική βιοποικιλότητα, αποτελεί επαρκή και εμφανή λόγο μη υλοποίησης του προτεινόμενου αιτήματος».

Οι λόγοι της απόρριψης

Πρώτος λόγος που παρατίθεται, είναι οι μή αναστρέψιμες επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής, καθώς και στους οικότοπους, ενώ η αποκοπή 2.100 πεύκων θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη αποψίλωση για τα δεδομένα της Κύπρου.

Δεύτερος λόγος, είναι ο εμφανής κίνδυνος για υποβάθμιση ή/και μόλυνση του νερού του φράγματος του Κούρη, καθώς το έργο εμπίπτει εντός της ζώνης του φράγματος του Πέρα Πεδίου, το οποίο επικοινωνεί με του Κούρη, σε περίπτωση υπερχείλισης.

Τρίτος λόγος, είναι η αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, λόγω της ισοπέδωσης μιας μεγάλης έκτασης λοφώδους περιοχής. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και νέο οδικό δίκτυο, δίκτυο υδροδότησης, δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και έργων αντιστήριξης.

Τέταρτος λόγος, είναι η μή εκπόνηση μελέτης από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, όσον αφορά την ευστάθεια των εδαφών, με κίνδυνο να μεταφερθούν στον φράκτη του Κούρη λάσπης και ρυπογόνες ουσίες, από το φράγμα του Πέρα Πεδίου, σε περίπτωση υπερχείλισης.

Ικανοποιημένοι οι Οικολόγοι

Με μια ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε την δικαίωσή του, σε σχέση με την απόφαση:

«Νιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση για το Πέρα Πεδί

«Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία πολιτών και εγώ προσωπικά νιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής για το έργο στο Πέρα Πεδί.

Η αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής για το πολύκροτο έργο στο χωριό Πέρα Πεδί αποτελεί ορόσημο για τα περιβαλλοντικά θέματα της Κύπρου. Είναι μια από τις λίγες φορές που σε ένα έργο στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή/και η οικογένεια του, κρίνεται αντικειμενικά και απορρίπτεται. Το σύνηθες σε αυτή τη χώρα είναι το αντίθετο.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είχαμε, σε χρόνο ανύποπτο, αναδείξει τις μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον επιπτώσεις από αυτό το έργο. Δώσαμε μάχες στη Βουλή και στην κοινωνία. Δεχτήκαμε επιθέσεις και κτυπήματα κάτω από τη μέση. Έχουμε υποστεί πολιτικό προπηλακισμό γιατί υποστηρίξαμε το μοντέλο μιας άλλης ανάπτυξης αντί της καταστροφής της Φύσης. Κι όμως αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκαιο.

Απομένει τώρα τα αρμόδια Τμήματα να αντέξουν στις πιέσεις και να μην ενδώσουν -όπως έγινε σε πρόσφατες περιπτώσεις, πχ. Γεροσκήπου, Μαθιάτης- και να απορριφθεί οριστικά και αμετάκλητα η περί ου ο λόγος αίτηση στο Πέρα Πεδί».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X