ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Moσκοβισί: Η Κύπρος να μην φοβάται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων και η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβάται, ξεκαθαρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Πολίτης" ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων, και δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει ακόμη και αν ήθελε. Αυτό παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών μας. Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γι` αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις στην κυπριακή οικονομία, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρει ότι είχε την ευκαιρία νωρίτερα αυτό τον μήνα να ενημερώσει το Eurogroup για το αποτέλεσμα της τρίτης μετά το πρόγραμμα αποστολής επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

"Χαίρομαι που μπορώ να επισημάνω ότι οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, με την ανάπτυξη να φτάνει το 3,5% το 2017, η ανεργία μειώνεται ταχέως και τα δημόσια οικονομικά είναι ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν. Μάλιστα, η Κύπρος θα πρέπει να έχει φέτος (σ.σ. το 2017) το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του ευρώ. Ποιος θα πίστευε πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ανατρέψει την οικονομική της κατάσταση τόσο γρήγορα και εντυπωσιακά;", αναφέρει.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις. "Θα πρέπει να επιδιωχθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές ώστε να συνεχιστεί η μείωση του δημόσιου χρέους και να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για δαπάνες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απαιτείται συνεχής προσοχή για να ενισχυθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και υπάρχει ανάγκη ανανέωσης της ορμής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Δύο από τους τομείς που έχουμε επισημάνει αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης", αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί στον 'Π'.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X