ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέχρι και 7 χρόνια στο κελί η ποινή για στημένους αγώνες

Βαριές οι ποινές για τους παρανομούντες

Ψηφίστηκε τελικά ο νόμος για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών γεγονότων, κατά πλειοψηφία και με τους Βουλευτές να διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου που εισάγεται στο δίκαιο της Κύπρου.

Ο νόμος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον (ΕΔΕΚ) και 15 αποχές (ΑΚΕΛ και Μιχάλης Γιωργάλλας- Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης).

Πριν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο ψηφίστηκαν τροπολογίες, εκ των οποίων η μία που περιέλαβε στο πλαίσιο του νόμου τους ατομικούς αγώνες και τους αγώνες που διοργανώνονται από φυσικά πρόσωπα. Η τροπολογία κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Τροπολογίες της ΕΔΕΚ που επίσης, ψηφίστηκαν αφορούν τον περιορισμό του ενδεχομένου καταχρηστικής άσκησης των εξουσιών της επιτροπής αναφορικά με ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, παροχή της δυνατότητας στην επιτροπή, να εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα για την αποκάλυψη πληροφοριών σε περίπτωση άρνησης παροχής τους και αποκλεισμό του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης αθλητών ή αθλητικών παραγόντων με στοιχηματικές ή και αθλητικές δραστηριότητες.

Ψηφίστηκαν επίσης, τροπολογίες του ΑΚΕΛ με τις οποίες όπως αναφέρθηκε, σκοπείται η διασφάλιση καλύτερης εφαρμογής του νόμου και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Με τη νομοθεσία, εισάγεται ως ποινικό αδίκημα η χειραγώγηση και προβλέπεται ποινή φυλάκισης, μέχρι 7 χρόνια και πρόστιμο μέχρι €200 χιλ. ενώ, για τα αδικήματα δωροδοκίας και δωροληψίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο €100 χιλ. Παράλληλα, θα μπορεί να απαιτηθεί επιστροφή των κερδών που εξασφαλίστηκαν μέσα από τη χειραγώγηση αγώνων.

Σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου αφορά η σύσταση επιτροπής δεοντολογίας, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη του αθλητικού χώρου, η οποία θα έχει το ρόλο πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ αλλά παράλληλα, θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες και να ενεργεί αυτεπάγγελτα στη βάση φακέλων της UEFA.

Η επιτροπή δεν θα έχει την αρμοδιότητα να παίρνει η ίδια καταθέσεις αλλά θα υποβάλλει έκθεση στο γενικό εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στις διωκτικές αρχές.

Μια από τις βασικότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου, είναι η απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής στο στοίχημα, σε αθλητές προπονητές και παράγοντες των ομάδων, εφόσον αυτό αφορά την ομάδα τους ή άλλες ομάδες στην ίδια κατηγορία πρωταθλήματος ενώ παράλληλα, προβλέπονται μέτρα προστασίας των αθλητών που προβαίνουν σε καταγγελίες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, που συζήτησε το νομοσχέδιο, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου έγινε προσπάθεια να συμπληρωθεί το νομοσχέδιο για λυθούν προβλήματα που υπάρχουν στον κυπριακό ποδόσφαιρο που παρουσιάζει κακή και άσχημη εικόνα. Πρόσθεσε πως εισάγεται νέος μηχανισμός που δίνει εφόδια στην πολιτεία να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων και είπε ότι αν καταστεί ανάγκη η πολιτεία θα προχωρήσει με πρόσθετες δράσεις, με νομοθεσία ή δράσεις πολιτικής.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η τροπολογία ΑΚΕΛ ξεδοντιάζει τη νομοθεσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου Λάρνακας, έκανε λόγο για ελλείψεις στη νομοθεσία, ασάφειες, προχειρότητα και δυσλειτουργίες, προσθέτοντας ότι εντοπίζονται σημεία δυνητικής αντισυνταγματικότητας, Αναφέρθηκε επίσης στους φακέλους που, όπως είπε είχαν όλα τα χρώματα της ίριδας και κουκουλώθηκαν. Ο Άριστος Δαμιανού, του ιδίου κόμματος, ανέφερε ότι παρά τις βελτιώσεις που επήλθαν στο νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, δεν αλλοιώνεται η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο σκάνδαλο που ονομάζεται χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, αναφερόμενος στην αρχική θέση του ΔΗΣΥ να μην ψηφίσει τροπολογία, διερωτήθηκε τι κωλύει το κυβερνών κόμμα να περιληφθούν στο νόμο και τα ατομικά αθλήματα. Πρόσθεσε ότι τα μεγάλα ποσά και στοιχήματα παίζονται στα ατομικά αθλήματα και προειδοποίησε να προσέξουμε για να μην πάθουμε όπως η Μάλτα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το πλαίσιο δεν καλύπτει τις ανησυχίες για τη χειραγώγηση στον αθλητισμό που δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο.

Πρόσθεσε ότι με τις τροπολογίες του κόμματος του διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται απόκρυψη πληροφοριών και ότι εμποδίζεται άμεση σύνδεση αθλητών και παραγόντων με παράνομες δραστηριότητες.

Για ελλείψεις στο νομοσχέδιο έκανε λόγο και ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφέροντας περαιτέρω ότι οι προσυνεννοημένοι αγώνες έχουν κύκλο εργασιών 200 εκ. ετησίως, διευκρινίζοντας ότι αυτά είναι τα διαπιστωμένα και όχι τα μαύρα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X