ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μετανάστες με Ηπατίτιδα Β στην Κύπρο

Το προφίλ της υγείας των μεταναστών δεν είναι γνωστό

Κατά την διάρκεια του 2017, η Κύπρος δέχθηκε περίπου 1,200 μετανάστες, εκ των οποίων 60 άτομα ήταν θετικά στις εξετάσεις για Ηπατίτιδα Β και Γ ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν επίσης δύο άτομα με θαλασσαιμία τύπου β, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τίτλο «Μεταναστευτικές Ροές στην Ευρώπη και Θαλασσαιμία – Το έργο THALIA» είπε ότι, «παρακολουθούμε καθημερινά μεγάλους αριθμούς ατόμων να μετακινούνται από εμπόλεμες ζώνες προς αναζήτηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ίδιους και των οικογενειών τους. Το φαινόμενο της μετανάστευσης, με οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές επιπτώσεις, τόσο για τους πολίτες της χώρας υποδοχής όσο και τους ίδιους τους μετανάστες».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε ότι, «όσον αφορά στα ζητήματα που αφορούν στην υγεία, το προφίλ των μεταναστών δεν είναι γνωστό και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι επαρκή, εντούτοις παρατηρείται ότι ο επιπολασμός της ηπατίτιδας Β είναι υψηλός για τις ομάδες των μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Μέση Ανατολή και από Αραβικές χώρες, όπως η Παλαιστίνη και η Συρία. Επίσης, αναφέρονται περιπτώσεις που πάσχουν από άλλες ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, η Ηπατίτιδα Γ και το AIDS».

Λόγω της αυξητικής τάσης που σημειώνεται στην εισροή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, οι Κυβερνήσεις τόσο των κρατών μελών, αλλά και παγκόσμια, λαμβάνουν μέτρα και προωθούν προγράμματα, για την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων που αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας ακόμα ότι, παράλληλα, δημιουργούν μηχανισμούς, ώστε οι μετανάστες να λαμβάνουν την ορθή θεραπευτική αγωγή και να αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες με αξιοπρέπεια.

Αναφερόμενος στην σημερινή διάσκεψη Τύπου, είπε ότι αυτή «απεικονίζει τη συνεχή προσπάθεια, που καταβάλλει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), ώστε η θαλασσαιμία να τεθεί ως προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο στα προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης των κρατών μελών και στη λήψη έγκαιρων παρεμβάσεων από την αυξητική τάση του μεταναστευτικού κύματος».

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στο έργο THALIA, λέγοντας ότι η ΔΟΘ έχει συνάψει τετραετή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού των ατόμων με θαλασσαιμία λόγω έντονων μεταναστευτικών ροών και απευθύνεται κυρίως στις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών, στις χώρες προέλευσης των οποίων παρατηρείται υψηλός επιπολασμός θαλασσαιμίας.

Συνεχάρη στη συνέχεια, τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας «για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει με σκοπό την ενδυνάμωση, τη συνεχή εκπαίδευση και τη διατήρηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην πρώτη γραμμή, καθώς και για τους αγώνες που καθημερινά δίνει ώστε να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τους θαλασσαιμικούς».

Καταλήγοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου THALIA και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται δίπλα στους θαλασσαιμικούς με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και προγραμμάτων μας, τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X