ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είπε ότι «ειδικά όσον αφορά στα φάρμακα, οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και έντονες τόσο διακρατικά όσο και σε επίπεδο ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών».

Πρόσθεσε ότι στοχεύοντας ακριβώς στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με σπάνια νοσήματα στις κατάλληλες θεραπείες, το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε «στη σύναψη συμφωνιών με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, στις περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες θεραπείες δεν προσφέρονται στην Κύπρο».

Για τις συμφωνίες αναφορικά με τα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου, είπε ότι έγιναν διότι ως Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, «αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες για φάρμακα είναι τεράστιες και στις πλείστες των περιπτώσεων, τα κατάλληλα φάρμακα για τους σπάνιους πάσχοντες έχουν πολύ υψηλό κόστος».

«Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για αυτό και το Υπουργείο Υγείας αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους για να εξασφαλίζει τα καινοτόμα αυτά φάρμακα, ώστε όλοι οι ασθενείς να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε ότι «έχοντας αυτό κατά νου, αναπτύξαμε συνεργασία με άλλα οκτώ ευρωπαϊκά κράτη, τη Διακήρυξη της Βαλέτας, που ενισχύει τη διαπραγματευτική μας ισχύ με τις φαρμακοβιομηχανίες, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση των καινοτόμων φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στο πρότυπο Κέντρο «Φωλιά», το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς, πληροφόρησης και ενημέρωσης για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και τους οικείους τους.

Επί τούτου, δήλωσε συγκεκριμένα, ότι «η απόφαση για δημιουργία του Κέντρου προ ενός έτους πάρθηκε με μοναδικό γνώμονα την παροχή έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών και ενημέρωσης για νομοθεσίες, κανονισμούς και οδηγίες που αφορούν στις πολλαπλές πτυχές των σπάνιων νοσημάτων και που στον τόπο μας επηρεάζουν περί τις 60 χιλιάδες ασθενείς».

Ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι «στις συνεχιζόμενες ενέργειές μας για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους συνανθρώπους μας με σπάνια νοσήματα, θα συντείνει σημαντικά η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η πρώτη φάση του οποίου θα υλοποιηθεί σε 10 μήνες».

«Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, οι Κύπριοι ασθενείς θα έχουν ίση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, γεγονός που θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων και, συνεπώς, στην άμεση παροχή της κατάλληλης θεραπείας», ανέφερε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X