ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μειώνεται η λίστα αναμονής στα νοσοκομεία

Μάθετε ποιους ασθενείς αφορά!

Με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και την εξυπηρέτηση των ασθενών, το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε σήμερα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Αυγούστου 2017, που αφορά στη διενέργεια 20 χιλιάδων οφθαλμολογικών εξετάσεων και 5 χιλιάδων εξετάσεων MRI, η οποία περιλαμβάνει την αγορά υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο της κατ’ επιλογήν συμπληρωμής (επιδότηση) σε παγκύπρια κλίμακα.
 
Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας να εξεύρει κάθε δυνατό τρόπο για τη μείωση των λιστών αναμονής, κάνοντας λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο έργο», κατά το οποίο 22 χιλιάδες περίπου ασθενείς θα επωφεληθούν μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου του 2017.
 
Το πρόγραμμα για τις εξετάσεις MRI έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Αυγούστου 2017 και προνοεί την επιδότηση €135 ανά εξέταση, ενώ το πρόγραμμα για τις οφθαλμολογικές εξετάσεις θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου του 2017 και προνοεί επιδότηση €40 ανά εξέταση.
 
Δικαιούχοι για παραπομπή στον ιδιωτικό τομέα είναι οι ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε λίστα αναμονής των κρατικών νοσηλευτηρίων για οφθαλμολογική εξέταση μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2017 και η ημερομηνία της οφθαλμολογικής εξέτασής τους είναι καθορισμένη μετά την 1η Νοεμβρίου του 2017.
 
Τελευταία ημερομηνία για έκδοση Εντύπου Παραπομπής από κρατικό νοσηλευτήριο θα είναι η 29η Δεκεμβρίου 2017 και τελευταία ημερομηνία διεκπεραίωσης εξετάσεων η 31η Δεκεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θα καλύπτει οποιοδήποτε κόστος εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017.
 
Διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος
 
Σε ό,τι αφορά στην αγορά υπηρεσιών υγείας για 20 χιλιάδες οφθαλμολογικές εξετάσεις στην τιμή των €40 ανά εξέταση, η κ. Γιαννάκη είπε ότι στην τιμή θα περιλαμβάνονται η οφθαλμομέτρηση, η μέτρηση της πίεσης των ματιών και η βυθοσκόπηση με μυδρίαση.
 
Ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για oφθαλμολογική εξέταση μέχρι και την 31η Αυγούστου 2017 και η ημερομηνία εξέτασής τους είναι καθορισμένη μετά την 1η Νοεμβρίου του 2017.
 
Σημείωσε ακόμα ότι στο πρόγραμμα δεν εμπίπτουν νέοι ασθενείς, οι οποίοι θα
αποταθούν στα κρατικά νοσοκομεία για οφθαλμολογική εξέταση μετά την 31η Αυγούστου του 2017.
 
Εξάλλου, είπε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι ιδιώτες οφθαλμίατροι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, αποδέχονται την τιμή επιδότησης των €40 ανά εξέταση, πληρούν τις προδιαγραφές κα έχουν προσχωρήσει στους όρους εκτέλεσης του Προγράμματος με γραπτή δήλωση τους προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.
 
«Η λίστα με τους συμβεβλημένους ιδιώτες οφθαλμίατρους έχει  συμπληρωθεί και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας από την Οφθαλμολογική Εταιρεία Κύπρου και αποτελείται από 55 ιατρούς από όλες τις επαρχίες», είπε.
 
Επιπλέον, η κ. Γιαννάκη είπε πως οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα της επιλογής του ιατρού που θα διενεργήσει την εξέταση, για να προσθέσει πως το Υπουργείο Υγείας θα επιχορηγεί για κάθε ασθενή απευθείας στον οφθαλμίατρο το ποσό των €40 ανά εξέταση.
 
Διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος για οφθαλμολογική εξέταση
 
Αναφερόμενη στη διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος για οφθαλμολογική εξέταση, η κ. Γιαννάκη είπε ότι όσοι έχουν εγγραφεί σε λίστα αναμονής πριν την 31η Αυγούστου 2017 και τους έχει δοθεί ημερομηνία για οφθαλμολογική εξέταση μετά την 1η Νοεμβρίου 2017 προσέρχονται μαζί με το σχετικό παραπεμπτικό, εντός των κανονικών ωρών εργασίας, στο σημείο καθορισμού ραντεβού του εκάστοτε νοσοκομείου και υπογράφουν το Μέρος Α του Εντύπου Παραπομπής, για να προσθέσει ότι μετά από αυτό διαγράφονται από τη λίστα αναμονής και παραλαμβάνουν το Έντυπο Παραπομπής.
 
Πρόσθεσε ακόμα πως ο ασθενής «ενημερώνεται για τις επιλογές του από τον Κατάλογο Συμβεβλημένων Ιδιωτών Οφθαλμιάτρων, ο οποίος θα βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην ιστοσελίδα της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου και σε περίοπτα σημεία σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, από τα οποία θα γίνονται οι παραπομπές και απευθύνεται για ραντεβού στον ιδιώτη ιατρό της επιλογής του/της μαζί με το Έντυπο Παραπομπής».
 
«Ο ιδιώτης ιατρός αφού εξετάσει τον/την ασθενή συμπληρώνει το Μέρος Γ του Εντύπου Παραπομπής (Ιατρική Έκθεση), το οποίο υπογράφει/επιβεβαιώνει. Οι ασθενείς που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα κρατικά νοσηλευτήρια /κέντρα υγείας, από οφθαλμίατρο ή γενικό ιατρό ανάλογα με την περίπτωση», είπε.
 
Επιπρόσθετα, είπε ότι «οι ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης/εξετάσεων (εξειδικευμένων ή μη) ή θεραπείας ή επανεξέτασης θα παραπέμπονται στα κρατικά νοσηλευτήρια για διεκπεραίωση των επιπλέον εξετάσεων ή/και της θεραπείας ή της επανεξέτασης», σημειώνοντας πως «τα επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται στα κρατικά νοσηλευτήρια με σημειωμένη την ένδειξη του επείγοντος στο σχετικό πεδίο του Εντύπου Παραπομπής για άμεση αντιμετώπιση τους από τα κρατικά νοσηλευτήρια».
 
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως «οι ασθενείς που χρήζουν οποιασδήποτε οφθαλμολογικής επέμβασης, περιλαμβανομένου και του καταρράκτη, θα αποτείνονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να μπουν σε λίστα αναμονής για διενέργεια της ενδεδειγμένης επέμβασης».
 
 Θαλασσαιμικοί ασθενείς και ασθενείς με κατά πλάκα σκλήρυνση
 
Τέλος, η κ. Γιαννάκη ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη διαδικασία προκήρυξη διαγωνισμού, για την παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας, προς κάλυψη των αναγκών των θαλασσαιμικών, αλλά και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκα.
 
Όπως σημείωσε η διενέργεια των συγκεκριμένων εξετάσεων αφορά 470 θαλασσαιμικούς και 1.150 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα, για να προσθέσει πως η  ημερομηνία υποβολής των προσφορών θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση