ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μαύρη μέρα» η σημερινή για την Παιδεία

Εμβόλιμες και έκτακτες συνεδρίες και κάλπες για δημοψήφισμα

«Μαύρη μέρα» αποκάλεσε την σημερινή, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε χθεσινές του δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, εκφράζοντας την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού κόσμου για «μακροχρόνιο αγώνα».

Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, «που προηγούμενες χρονιές ξέρουμε πως ήταν αυτή η μέρα, σημαδεύεται από αυτή την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κρίση στην οποία έχουν φέρει την παιδεία του τόπου οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που επικυρώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε. «Είναι πραγματικά με θλίψη που ο εκπαιδευτικός κόσμος αύριο πηγαίνει στα σχολεία. Πραγματικά δε νομίζω να ξεχάσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ο κόσμος, αυτή η μαύρη μέρα που ξεκινά αύριο το σχολείο με αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε, επίσης, ότι η Γραμματεία της οργάνωσης συνεδρίασε στη βάση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και ετοιμάζει την εγκύκλιο που θα σταλεί σήμερα στα σχολεία με τις πρώτες οδηγίες, για την πρώτη εβδομάδα, για την εβδομάδα 3 με 7 Σεπτεμβρίου, προς τους εκπαιδευτικούς.

Αποστέλλουν εγκύκλιο

«Μερικά από τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί και θα περιληφθούν σχετίζονται με το θέμα της παραμονής των εκπαιδευτικών για ολόκληρη την εβδομάδα στις σχολικές μονάδες που έχουν τοποθετηθεί. Δεν θα μετακινούνται για οποιεσδήποτε άλλες εξωδιδακτικές δραστηριότητες», ανέφερε.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Φυλακτού, «η προγραμματισμένη επιμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας είτε εντός είτε εκτός του σχολείου δεν θα γίνει και αντί αυτών των επιμορφωτικών συναντήσεων, εμείς καλούμε τα μέλη μας και τους διδασκαλικούς συνδέσμους να πραγματοποιήσουν εμβόλιμες και έκτακτες συνεδρίες προσωπικού, στις οποίες θα μελετήσουν θέματα που άπτονται του σοβαρού ζητήματος ασφάλειας και υγείας, όπως είναι οι νομοθεσίες, οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας και ανάλογα με τις ερωτήσεις, τους προβληματισμούς και τις απορίες που θα έχουν, θα συντάξουν ένα έγγραφο το οποίο θα αποστείλουν στην οργάνωση για το προωθήσουμε εμείς στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας».

Αυτά είναι τα μέτρα της ΠΟΕΔ

Είπε, επίσης, ότι οι Διευθυντές των σχολείων θα κληθούν τις αμέσως επόμενες μέρες να αποστείλουν επιστολή στην αρμόδια αρχή με την οποία θα ζητούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας των σχολικών χώρων.

«Μέχρι την Τετάρτη καλούμε τους διδασκαλικούς συλλόγους, τις διευθύνσεις των σχολείων, τα μέλη μας, να μην προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή διαδικασίες που σχετίζονται με το σχολικό πρόγραμμα, την κατανομή των τάξεων και των μαθημάτων, τον έλεγχο, την διανομή βιβλίων ή και γραφικής ύλης. Δεν θα αναληφθούν υπευθυνότητες και αρμοδιότητες και αυτά μέχρι την Τετάρτη και κάποια άλλα πράγματα που θα είναι στην εγκύκλιο. Σε κάθε σχολείο θα συσταθεί Επιτροπή Αγώνα, με την ευθύνη του τοπικού συντονιστεί για να υπάρχει έτσι, ένας καλύτερος συντονισμός των όποιων αποφάσεων θα πηγαίνουν στα σχολεία», σημείωσε.

Στήνονται οι κάλπες

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε ακόμη ότι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν το μεσημέρι Παγκύπριες Γενικές Συνελεύσεις των μελών της οργάνωσης, με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τα μέλη για λήψη απεργιακών και άλλων μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ναι, θα στηθούν κάλπες και ξεκαθάρισε και διασαφήνισε ότι η βάση, τα μέλη θα δώσουν εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι επιτρέπουν να ληφθούν απεργιακά μέτρα και το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει στην φαρέτρα του και αυτό το όπλο για να αποφασίσει το πότε και το πως θα το αξιοποιήσει.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του είπε ότι η Γραμματεία της ΠΟΕΔ αποφάσισε ότι σήμερα, λόγω της συγκεκριμένης μέρας την οποία θεωρούν «μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο», οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίοι θα μεταβούν στα σχολεία όπου έχουν διοριστεί και τοποθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας θα παραμείνουν στα σχολεία αυτά, από τις 07:30 μέχρι τις 13:15, που προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Καταγγέλλουν τον Χαμπιαούρη στην Αστυνομία

«Θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την ΠΟΕΔ με την οποία θα απολογούμαστε προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ γιατί από αύριο το πρωί, ώρα 07:30 μέχρι η ώρα 13:15, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε κανένα τηλεφώνημα τους», ανέφερε. «Απολογούμαστε στα τηλεοπτικά ΜΜΕ διότι δε θα μπορέσουμε να παραστούμε στις αυριανές μεσημβρινές εκπομπές λόγω αυτού του γεγονότος και στα μέλη μας και γενικότερα στον κόσμο που θα έχει ελλιπή ενημέρωση», πρόσθεσε.

Αυτά είναι τα επίσημα μέτρα που θα λάβουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Σημείωσε ότι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ θα μεταβούν αμέσως μετά την λήξη των μαθημάτων σε κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς και θα προχωρήσουν σε καταγγελίες σε βάρος του Υπουργού Παιδείας «για παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών μας ελευθερίων και δικαιωμάτων οι οποίες είναι βασισμένες σε διεθνείς νομοθεσίες, σε διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε τοπική κυπριακή νομοθεσία η οποία βασίζεται στις συμβάσεις και σε συμφωνίες μεταξύ της οργάνωσης μας και του Υπουργείου Παιδείας που έχουν καταπατηθεί βάναυσα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου».

Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι υπάρχουν και κάποια άλλα μέτρα που θα περιληφθούν πάνω στο έγγραφο, «και εκείνο το οποίο νομίζω διαπιστώνεται είναι η σαφήνεια των μέτρων και θα είμαστε ξεκάθαροι διότι φαίνεται ότι ο αγώνας ενδεχομένως θα είναι μακροχρόνιος και εμείς θα είμαστε έτοιμοι και πανέτοιμοι γι’ αυτό».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X