ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Λογαριασμός με 1 ευρώ όριο είχε 3,5 εκατ. ευρώ παρατράβηγμα»

Πράγματα και θαύματα στον Συνεργατισμό

Συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στο «Φιλοξενία» το πρόγραμμα των δημοσίων ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής με περιφερειακά στελέχη του Συνεργατισμού.
Αρχή ενώπιων της Επιτροπής παρουσιάστηκε ο Ευστάθιος Ευσταθίου πρώην Γραμματέας της ΣΠΕ Άχνας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ο λόγος είναι μερικές δεκάδες ΜΕΔ αλλά και κάποια από αυτά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε ένα τρεχούμενο λογαριασμό με όριο 1 εύρω που του επιτράπηκε να έχει παρατράβηγμα 3,2 εκατ. ευρώ. Επίσης μια άλλη περίπτωση ήταν τρεχούμενος λογαριασμός που αφέθηκε να φθάσει στις 15 χιλιάδες ευρώ.

Ο πρόεδρος αναρωτήθηκε γιατί συνέβη κάτι τέτοιο, με τον κ. Ευσταθίου να παίρνει τον λόγο και να απαντά πως για την πρώτη περίπτωση ήταν λάθος ο τρόπος υπολογισμού και διαχείρισης του λογαριασμού.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε έρευνα και μάλιστα στο μάρτυρα όπως ο ίδιος ανέφερε ότι του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή που ήταν η τρίχρονη αποστέρηση της ετήσιας αύξησης των οικονομικών απολαβών του.

Εν συνεχεία ρωτήθηκε από τον Γιώργο Χαραλάμπους λέγοντας πως η ΣΠΕ Άχνας την περίοδο που ήταν γραμματέας πλήρωνε επιταγές χωρίς αυτές να έχουν ξεκαθαρίσει δηλαδή να έχουν υπόλοιπο διαθέσιμο, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Για τον τρεχούμενο λογαριασμό με ένα ευρώ όριο και παρατράβηγμα 3,2 εκατ. ευρώ το 1,7 εκατ. ευρώ αντλήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα με την έκδοση επιταγών 300 χιλιάδων ευρώ σε καθημερινή βάση».

Σειρά ενώπιον της Επιτροπής πήρε ο Παντελής Λέκκας επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Ανατολικής Ευρώπης της Citi Group και κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε πως τρείς φορές είχαν ανατεθεί εργασίες από την ΣΚΤ στην Citi. Η πρώτη ανάθεση αφορούσε γνωμοδότηση για τη συμφωνία με την Altamira. Η επαφή έγινε με τον γενικό Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης με τον οποίο έγινε και η διαπραγμάτευση.

«Η εργασία μας ήταν να εξετάσουμε αν οι όροι συμφωνίας με την Altamira ήταν δίκαιοι για τη ΣΚΤ. Η επαφή που είχε η Citi με τη ΣΚΤ αρχικά ήταν με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, επαφή και διαπραγμάτευση, και στη συνεχεία με προσωπικό της ΣΚΤ αλλά και με την διοικητική ομάδα της ΣΚΤ» δήλωσε.

Αμοιβή της Citi για το έργο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν 450 χιλιάδες ευρώ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η δεύτερη φορά που αναλάβαμε εργασία για ΣΚΤ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 για την προετοιμασία της ΣΚΤ για το ΧΑΚ αναφέρει στην Επιτροπή ο μάρτυρας».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η δουλεία της Citi ήταν η εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο πρόεδρος της επιτροπής τον ρώτησε για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα, με τον ίδιο να απαντά «Πραγματοποιήσαμε όλες τις εργασίες. Πραγματοποιήσαμε επαφές με περίπου 12 επενδυτές η αντιμετώπισή τους ήταν θετική. Πρόκληση και προβληματισμό προκαλούσαν το ΜΕΔ και η Altamira και η θέση των επενδυτών ήταν η καθυστέρηση ένταξης στο ΧΑΚ».

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι «η τρίτη εργασία που ανέλαβε η Citi ήταν το Μάρτιο του 2018 και προσεγγίστηκε από τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Για την ανάληψη του έργου είχαμε επαφή με το ΥΠΟΙΚ για να γνωρίζουν την αμοιβή μας που θα ήταν μετοχές της ΣΚΤ σε ποσοστό 2,35%. Η αμοιβή που πήραμε τελικά η Citi ήταν 5 εκατ. Ευρώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το γεγονός ότι η Ελληνική τράπεζα έμεινε μόνη της στην κούρσα για τη ΣΚΤ έγινε ξεκάθαρο μετά την 31 Μαρτίου 2018 όταν το APOLLO Fud απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν θα συνέχιζε στη διαδικασία αναφέρει ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X