ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λευκωσία: Έστησαν τσαντίρι έξω από την Ρωσική Πρεσβεία οι Κούρδοι

Διαμαρτυρήθηκαν για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν

Πορεία διαμαρτυρίας προς τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και Ρωσίας στη Λευκωσία, η οποία σημαδεύτηκε με μικρό επεισόδια, πραγματοποίησαν σήμερα οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Κύπρο, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία του Κουρδικού λαού, για την επίθεση που δέχεται η Αφρίν και την αναμονή του για μια θετική ρωσική απόκριση στο αίτημα για μη υποστήριξη της τουρκικής εισβολής.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά τις 11:00 σε χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών και στις 11:30 πορεύτηκαν προς το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ταγίπ Ερτογάν.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, που προκάλεσαν τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων στην επαρχία Αφρίν, από τη Δευτέρα.

Ακολούθως, κατευθύνθηκαν στην Αμερικανική Πρεσβεία, όπου δημιουργήθηκε ένταση, αφού οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φωτογραφίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στη Ρωσική Πρεσβεία, όπου αντιπροσωπεία των Κούρδων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Πρεσβείας, υποβάλλοντας αίτημα για απόσυρση της ρωσικής συναίνεσης στη τουρκική εισβολή.

Μετά την πορεία, ομάδα Κούρδων παρέμεινε σε αντίσκηνο απέναντι από τη Ρωσική πρεσβεία.

Με σχετικό ψήφισμά τους, οι Κούρδοι καλούν κάθε δημοκράτη και κάθε φίλο της ειρήνης να υπερασπιστεί την Αφρίν από την τουρκική εισβολή και τη ρωσική προδοσία.

"Με τη συναίνεση της Ρωσίας, που έχει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο στη περιοχή, η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει και ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Συρία κατά της αυτόνομης περιοχής της Αφρίν, στη βόρειο Συρία. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας η Αφρίν, όπως και οι άλλες αυτόνομες κουρδικές περιοχές, δεν επιτέθηκαν εναντίον κανενός. Αντίθετα, πολλοί πρόσφυγες, Άραβες, Κούρδοι, Τσερκέζοι και άλλοι, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Αφρίν, χωρίς καμιά διάκριση καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας», αναφέρει το ψήφισμα.

Προστίθεται, επίσης, πως «η απελευθέρωση της πόλης Ράκκα, που έγινε το 2017, ήταν η αρχή του τέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΣΙΣ, και επέτρεψε να αρχίσει πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση της Συρίας, και για ένα μέλλον που να περιλαμβάνει και τους Κούρδους».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «η Τουρκία όμως δεν ανέχεται κανένα επίτευγμα των Κούρδων και καμιά πρόοδο στη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε τώρα η εισβολή της Τουρκίας στην Αφρίν. Η Ρωσία έχει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο στη περιοχή της Αφρίν. Οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας και η εισβολή του τουρκικού στρατού στην Αφρίν δεν θα συνέβαιναν χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας».

Ο Κουρδικός λαός ζητά, τέλος, από τη Ρωσία να αποσύρει τη συναίνεσή της για τη τουρκική εισβολή στη Συρία εναντίον της Αφρίν και να πάρει δραστικά μέτρα, ώστε ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X