ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Τι θα ισχύει με τους ανήλικους παραβάτες;

Στο τελικό στάδιο η αναθεώρηση του περί Παίδων νόμου

Δύο σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία, όπως αναφέρθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, στο πλαίσιο της συζήτησης των συμπερασμάτων της Ολομέλειας της Παιδοβουλής και του βαθμού υλοποίησης τους από πλευράς των αρμοδίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ζήτησε όπως τα δύο νομοσχέδια τεθούν ενώπιον της Βουλής το συντομότερο δυνατό.


«Έν πολλά εύκολο να σκοτώσεις, έν όπως τα έργα»


Το ένα νομοσχέδιο αφορά την εκ βάθρων αναθεώρηση του νόμου περί παίδων, προσπάθεια που όπως είπε η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, εκκρεμεί για χρόνια και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Βουλής είναι αποικιοκρατικός.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο αφορά την ευημερία των παιδιών και θα αποτελεί τη βάση επί της οποίας οι κοινωνικές υπηρεσίες θα δρουν ώστε να διασφαλίζουν το συμφέρον και την ευημερία του παιδιού από όλες τις απόψεις.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας από τον Αύγουστο, αφορά το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι παραβάτες και θα περιλαμβάνει και το δικαστήριο ανηλίκων.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρίνισε πως το υπό θέσπιση νομικό πλαίσιο, είναι ορθό να καλείται θεσμικό πλαίσιο για παιδιά που έρχονται σε σύγκρουση με τον νόμο και θα αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών. Πρόσθεσε πως το Δικαστήριο θα επιλαμβάνεται υποθέσεων για ανήλικους παραβάτες μέχρι αυτοί να συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους.


Νεκρός 34χρονος από Γρίπη Α στο νοσοκομείο Λευκωσίας


Στη συνεδρία παρέστη και ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, που ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ότι σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα προετοιμαστεί η επόμενη συνάντηση των Παιδοβουλευτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι για να αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις που θα παρατεθούν γίνεται εκτεταμένη διαβούλευση.

Η Εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, είπε στην Επιτροπή ότι ο Οργανισμός έχει την αρμοδιότητα της εκπόνησης πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους και ότι ο Οργανισμός έδωσε προτεραιότητα στους οκτώ τομείς που περιέλαβαν οι παιδοβουλευτές στην έκθεση της ολομέλειας της παιδοβουλής.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται τις θέσεις της παιδοβουλής με απώτερο στόχο να υλοποιήσει όσα περισσότερα από τα αιτήματα τους είναι δυνατόν.

Παρομοίως τοποθετήθηκε στην Επιτροπή και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι οι θέσεις της παιδοβουλής έχουν διαβαθμιστεί και προωθηθεί στα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο εκπρόσωπος της παιδοβουλής Μιχάλης Τσαγαρίδης είπε πως οι παιδοβουλευτές διαφέρουν ως προς τους νέους, στο γεγονός ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Εξήγησε πως οι παιδοβουλευτές είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των παιδιών και ως τέτοιοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών ανεξαρτήτως τάξεως ή κοινωνικής ομάδας.

Κληθείς δε να παραθέσει τις θέσεις της παιδοβουλής στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών από ανήλικους, είπε πως τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί σημαντικά περιστατικά με εμπλοκή ανηλίκων σε υποθέσεις ναρκωτικών. Πρόσθεσε πως τα ναρκωτικά στους ανηλίκους είναι υπαρκτό πρόβλημα και απαιτείται αποτελεσματικότερη πρόληψη και καλύτερη φύλαξη των σχολικών χώρων. Διευκρίνισε πως αυτές είναι οι ξεκάθαρες θέσεις της παιδοβουλής ανεξάρτητα από τις όποιες θέσεις προβάλλουν άλλοι φορείς που σχετίζονται με μαθητές και ανήλικους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως απαιτείται καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών, καθώς οι νομοθεσίες που αφορούν τα παιδιά είναι διάσπαρτες. Εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως να απαιτείται ένας νόμος ομπρέλα.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ακόμα την άποψη πως θα πρέπει να μπούμε στο πετσί των παιδιών, ώστε «να τα κατανοήσουμε και να μπορέσουμε να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις στα προβλήματα που τα απασχολούν».

Είπε, τέλος, πως η συζήτηση την Επιτροπή Παιδείας της έκθεσης της Παιδοβουλής ήταν υλοποίηση της δέσμευσης της Επιτροπής της Βουλής να συζητά δύο φορές το χρόνο την έκθεση στην παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών, Υπουργείων και παιδοβουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση του Μουσικό Σχολείο Λάρνακας από το Γυμνάσιο Δροσιάς στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, που επίσης συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας αναστολή εφαρμογής της απόφασης ώστε το θέμα να τύχει καλύτερης μελέτης και η Λάρνακα να έχει το μουσικό σχολείο που δικαιούται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X