ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέο κρούσμα σε κυπριακή παραλία - Κι άλλο παιδάκι με εξανθήματα (Pics)

Στο ψάξιμο οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους

Άλλη μια φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που εκδήλωσε εξανθήματα σε όλο του το σώμα, περιήλθε στην αντίληψή μας και, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η διάγνωση του γιατρού που το εξέτασε, κάνει λόγο για ακάρεα της θάλασσας. Το παιδάκι στην φωτογραφία πιο πάνω, είχε επισκεφθεί παραλία του Μαζωτού στην επαρχία Λάρνακας, πρόσφατα, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα των ακάρεων. Το περιστατικό αυτό προέκυψε λίγες μόλις μέρες μετά την περίπτωση άλλου παιδιού που εμφάνισε παρόμοια εξανθήματα, μετά από επίσκεψη στην παραλία του Lady's Mile στην Λεμεσό.

Διαβάστε, επίσης: Καταγγελία για παραλία στην Λεμεσό - Τι προκαλεί αυτά τα εξανθήματα

Οι αρμόδιες Αρχές, τόσο του Δήμου Λεμεσού, όσο και του Κράτους (Τμήμα Αλιείας), έχουν αρχίσει να αναζητούν επισταμένα την αιτία των κρουσμάτων αυτών, καθώς το φως της δημοσιότητας βλέπουν και αναφορές στην ύπαρξη μεδουσών ή τσούχτρων στις θάλασσες της Κύπρου.

Τι λένε οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού

Για τα κρούσματα στην παραλία του Lady's Mile, επικοινωνήσαμε με τον Γιώργο Θεοτή, Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, ο οποίος μας εξήγησε ότι πρόκειται για ακάρεα, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι μόνιμο. Όπως μας ανέφερε ο κ. Θεοτής, τα ακάρεα στις παραλίες παρατηρούνται κυρίως στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και, ειδικότερα, όταν οι θερμοκρασίες παρουσιάσουν αισθητή άνοδο απότομα. 

Ο κ. Θεοτής δεν παρέλειψε να καθησυχάσει το κοινό, αναφέροντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη παραλία της Λεμεσού το φαινόμενο, μέχρι στιγμής.

Όπως είπε, πρόκειται για οργανισμούς οι οποίοι είναι διάφανοι, άρα και δύσκολα ανιχνεύσιμοι. Διαβιούν σε βράχους και σε φύκια, ενώ δεν καταπολεμούνται με κάποιου είδους ψεκασμό.

Τέλος, προέτρεψε όλους τους λουόμενους, μόλις αντιληφθούν κάποια εξανθήματα στο σώμα τους, να επισκεφθούν άμεσα δερματολόγο για φαρμακευτική αγωγή.  

Τι είναι τα ακάρεα

Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα κλπ. Εκτιμάται ότι έχουν περιγραφεί γύρω στα 48.200 είδη ακάρεων, σε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο είδη που ζουν σήμερα. Φαίνεται πως είναι από τους πιο παλαιούς οργανισμούς πάνω στη Γη και εμφανίστηκαν 400 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη, ενώ σήμερα ζει το 5% των ειδών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.

Τι προκαλούν και πώς αντιμετωπίζονται

Μια πολύ διαδεδομένη και γνωστή ασθένεια που προκαλείται από συγκεκριμένο άκαρι είναι η ψώρα, η οποία είναι και μεταδοτική. Το άκαρι της ψώρας φωλιάζει στο δέρμα ανθρώπων και ζώων και προκαλεί εκτεταμένες βλάβες αν παραμεληθεί η θεραπεία που είναι αναγκαία. Συνήθως το άκαρι πεθαίνει μέσα στο δέρμα από το ξύσιμο, καθώς το σημείο που βρίσκεται εντοπίζεται από τη φαγούρα που προκαλεί και ο τρόπος αυτός απαλλαγής από ένα μόνο άκαρι-εισβολέα είναι συνήθως αποτελεσματικός.

Πιο μεγάλα ακάρεα μπορούν και να δαγκώσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα.

Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα. Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

Όπως και με όλα τα είδη των αλλεργιών, η θεραπεία από την αλλεργία λόγω ακάρεων ξεκινά με το να τα αποφεύγει κανείς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βοηθούνται άμεσα από την απομάκρυνση όσοι υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα. Βοηθά επίσης το τακτικό πλύσιμο των στρωμάτων και των κουβερτών με ζεστό νερό. Χρήσιμα είναι επίσης τα αντιισταμινικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν και μέδουσες;

Για το ενδεχόμενο της ύπαρξης μεδουσών ή τσούχτρων στις κυπριακές θάλασσες, επικοινωνήσαμε με την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού, η οποία μας ανέφερε ότι το Τμήμα, αμέσως μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα με την παραλία του Lady's Mile, προχώρησε στην λήψη δειγμάτων θαλασσινού νερού, ώστε να διενεργηθούν οι επιστημονικές εξετάσεις, οι οποίες ίσως καταδείξουν την αιτία πρόκλησης των εξανθημάτων αυτών. Μας διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως, μέχρι στιγμής, πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έλαβε το Τμήμα Αλιείας κάποιες αναφορές που να κάνουν λόγο για την εμφάνιση μεδουσών ή τσούχτρων, παρά το γεγονός ότι διάφορα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για αυγά αυτών των οργανισμών, αλλά και για ακάρεα στην άμμο. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η μέδουσα δεν προκαλεί τέτοιου είδους εξανθήματα, ωστόσο δεν μπορεί να είναι πλήρως επιβεβαιωμένο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιστημονικών εξετάσεων.

Πώς φτάνουν στις ακτές

Οι μέδουσες, επεσήμανε η κ. Αργυρού, αποτελούν είδος του θαλάσσιου ζωικού πλανγκτόν και συναντώνται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου Θάλασσας. Το γεγονός ότι μπορεί να παρατηρηθούν και πιο κοντά στις ακτές δεν αποτελεί απόκλιση από την φυσική κατάσταση, πρόσθεσε, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν έχουν ενεργητική κολύμβηση, αλλά παθητική - παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα. Οπότε, όταν το θαλάσσιο ρεύμα είναι ευνοϊκό, μπορεί να τις μεταφέρει εγγύτερα στην ακτή, αλλά όταν αλλάξει το θαλάσσιο ρεύμα, θα τις μεταφέρει ξανά πίσω στην ανοικτή θάλασσα, όπου παρατηρούνται κυρίως.

Κοντά στην ακτή, οι μέδουσες και οι τσούχτρες, μπορούν να συσσωρευθούν κοντά σε κόλπους και λιμενολεκάνες, εξήγησε η κ. Αργυρού, ενώ σε περιπτώσεις που οι θερμοκρασίες και τα θαλάσσια ρεύματα το ευνοούν, μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο «Jelly Fish Bloom», δηλαδή η συσσώρευση των ειδών αυτών κατά χιλιάδες. Ωστόσο, στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί, ξεκαθάρισε. 

Εμφάνιση μεδουσών στην Κύπρο, υπάρχει και γίνεται περιστασιακά και μεμονωμένα, τόνισε η Δευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, για να προσθέσει στην συνέχεια ότι, με τον ίδιο τρόπο που καταφθάνουν στα νερά της Κύπρου, με τον ίδιο τρόπο αποχωρούν.

Τι προκαλεί το τσίμπημα της μέδουσας

Όταν η νηματοκύστη της μέδουσας έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, στο σημείο της επαφής παρατηρείται κνησμός καθώς και έντονος πόνος, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά είναι έντονα αναλόγως με τον οργανισμό του κάθε ατόμου. 

Όταν κάποιος τσιμπηθεί από μέδουσα, επεσήμανε η κ. Αργυρού, δεν πρέπει να αγγίξει αμέσως το σημείο, ούτε να επιχειρήσει να το ξεπλύνει με γλυκό νερό. Προτιμότερο είναι να το ξεπλύνει με ξύδι, είτε με θαλασσινό νερό, είτε με κάποιο διάλυμα που να περιέχει αμμωνία. Επίσης, κατάλληλη είναι και μια αλοιφή με περιεκτικότητα σε κορτιζόνη. Ωστόσο, το θύμα του τσιμπήματος καλό είναι να συμβουλευθεί έναν γιατρό, τόνισε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X