ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυνήγι μπεκάτσας και τσίχλας με σκύλο - Τι πρέπει να ξέρετε

«Έφαγε» πρόστιμο 2000 ευρώ κυνηγός

Αναφορικά με την πρόσφατη καταγγελία κυνηγού, που έγινε στην επαρχία Πάφου, βάσει της οποίας το εν λόγω πρόσωπο κυνηγούσε τσίχλες με τη συνοδεία σκύλων χωρίς να έχει εκδώσει την απαιτούμενη άδεια (για τη συγκεκριμένη παράβαση επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο €2.000), η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας υπενθυμίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για έκδοση των αδειών κυνηγίου μπεκάτσας και τσίχλας με τη συνοδεία σκύλου.

- Όλοι οι σκύλοι που θα χρησιμοποιηθούν για το κυνήγι τσίχλας ή κυνήγι μπεκάτσας με τη συνοδεία σκύλου, θα πρέπει να φέρουν microchip και βάσει αυτού θα εκδίδεται η άδεια χρήσης τους για τα πιο πάνω είδη κυνηγίου.
- Για το κυνήγι της μπεκάτσας με τη συνοδεία σκύλου έχουν παραχωρηθεί ως επιπρόσθετες εξορμήσεις τα Σάββατα από 5/1/2019 μέχρι και 16/2/2019 (επτά εξορμήσεις), μεταξύ των ωρών 08:00 – 14:00. Κατά τις πιο πάνω εξορμήσεις το κυνήγι μπεκάτσας επιτρέπεται σε συγκεκριμένες, δασώδεις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.
- Για τα εν λόγω είδη κυνηγίου επιτρέπεται η χρήση μόνο ενός σκύλου ανά κυνηγό υπό την προϋπόθεση ότι, για τον συγκεκριμένο σκύλο έχει εκδοθεί η σχετική άδεια.
- Για να είναι δυνατόν να εκδοθούν οι άδειες χρήσης σκύλου στο κυνήγι της μπεκάτσας και της τσίχλας, θα πρέπει από προηγουμένως να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης σκύλου στο κυνήγι (€10).
- Οι εν λόγω άδειες εκδίδονται από την αρχή της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου και συνεχίζουν να εκδίδονται. Το κόστος της άδειας κυνηγίου μπεκάτσας, χωρίς τη συνοδεία σκύλου κατά τις επιπρόσθετες εξορμήσεις, έχει καθορισθεί στα €50, ενώ τα τέλη άδειας χρήσης σκύλου στο κυνήγι μπεκάτσας και τσίχλας έχουν καθορισθεί στα €30 ανά σκύλο, ανά είδος κυνηγίου.
- Κατά τις βασικές εξορμήσεις (δηλ. κατά τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι της τσίχλας), το κυνήγι της μπεκάτσας επιτρέπεται κανονικά χωρίς τη συνοδεία σκύλου και υπό τους όρους που ισχύουν.
- Κανένα είδος σκύλου δεν είναι δυνατόν να αδειοδοτηθεί για να συμμετέχει και στα δύο είδη κυνηγίου, δηλαδή κατά τις επιπρόσθετες εξορμήσεις της μπεκάτσας δεν είναι δυνατόν να αδειοδοτηθεί σκύλος φυλής επαναφοράς ή και το αντίστροφο.
- Οι φυλές των σκυλιών, που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι της τσίχλας, χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς επαναφοράς, δηλαδή για στατικό κυνήγι.
- Πιο κάτω, περιγράφεται η διαδικασία πιστοποίησης ικανοτήτων των σκύλων, για κυνήγι μπεκάτσας και τσίχλας, η οποία γίνεται από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο οποίος στη συνέχεια ενημερώνει την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου στο τηλέφωνο 22677488, για να ενημερωθούν για τις ημέρες, τους χώρους και τις ώρες που θα διεξαχθούν οι πιο πάνω εξετάσεις.

Α. Διαδικασία για κυνήγι μπεκάτσας

- Καθαρόαιμα σκυλιά των φυλών της ομάδας 7 (Group 7) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI, οι φυλές της ομάδας 7 είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα www.fci.be/en), δηλαδή σκυλιά φέρμας, με πιστοποιητικό καθαροαιμίας, θα απευθυνθούν στους εξειδικευμένους ομίλους φυλών, που ανήκουν στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για την άδεια χρήσης του σκύλου για το κυνήγι της μπεκάτσας.
- Καθαρόαιμα σκυλιά των φυλών της ομάδας 7 (Group 7) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), που δεν είναι εγγεγραμμένα στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου και δείχνουν χαρακτηριστικά καθαρόαιμης φυλής θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο, για να αποδειχτεί η οπτική γνησιότητα της φυλής και να καταγραφεί ως ΒΕΑ (Βεβαίωση Εγγεγραμμένης Αναγνώρισης) της φυλής από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου. Ακολούθως, τα εν λόγω σκυλιά θα περάσουν από εξέταση καταλληλότητας, από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για το κυνήγι μπεκάτσας, που θα περιλαμβάνει έλεγχο φέρμας και κροτοφοβίας.
- Σκυλιά φέρμας μη αναγνωρισμένης φυλής που δεν είναι εγγεγραμμένα στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου και δεν δείχνουν χαρακτηριστικά καμιάς καθαρόαιμης φυλής, αλλά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σκυλιών φέρμας (π.χ διασταύρωση αγγλικού δείκτη με γερμανικό δείκτη) θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο για να καταγραφούν ως ΒΕΑ μη αναγνωρισμένης φυλής και να πάρουν το πιστοποιητικό ΒΕΑ μη καταγραμμένης φυλής. Ακολούθως, τα εν λόγω σκυλιά θα περάσουν από εξέταση καταλληλότητας, από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για το κυνήγι μπεκάτσας, που θα περιλαμβάνει έλεγχο φέρμας και κροτοφοβίας.
- Το συνολικό τέλος ελέγχου και εξασφάλισης των πιο πάνω πιστοποιητικών είναι €15 και το τέλος καταβάλλεται στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου.

- Σκυλιά καθαρόαιμα των φυλών της ομάδας 7 (Group 7) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) που δεν είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου και μπορούν να μπουν στην αναπαραγωγή, θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο για να αποδειχτεί η οπτική γνησιότητα της φυλής και να πάρουν το πιστοποιητικό ΒΕΑ της φυλής που οπτικά έχει κριθεί ότι ανήκει το σκυλί. Ακολούθως, τα εν λόγω σκυλιά θα περάσουν από εξέταση καταλληλότητας, από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για το κυνήγι μπεκάτσας, που θα περιλαμβάνει έλεγχο φέρμας και κροτοφοβίας.

Β. Διαδικασία για κυνήγι τσίχλας

- Καθαρόαιμα σκυλιά των φυλών της ομάδας 8 (Group 8) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI, οι φυλές της ομάδας 8 είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα www.fci.be/en), δηλαδή σκυλιά επαναφοράς, με πιστοποιητικό καθαροαιμίας και που είναι εγγεγραμμένα σε εξειδικευμένους κυνολογικούς ομίλους που ανήκουν στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου και έχουν πιστοποιητικό ΕΦΥΠ, τότε θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω του Ομίλου που είναι μέλη, για την άδεια χρήσης του σκύλου για το κυνήγι της τσίχλας.
- Καθαρόαιμα σκυλιά των φυλών της ομάδας 8 (Group 8) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), που δεν είναι εγγεγραμμένα στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου και δείχνουν χαρακτηριστικά καθαρόαιμης φυλής θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο, για να αποδειχτεί η οπτική γνησιότητα της φυλής και να καταγραφεί ως ΒΕΑ (Βεβαίωση Εγγεγραμμένης Αναγνώρισης) της φυλής από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου. Ακολούθως, τα εν λόγω σκυλιά θα περάσουν από εξέταση καταλληλότητας, από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για το κυνήγι τσίχλας, που θα περιλαμβάνει έλεγχο υπακοής, επαναφοράς και κροτοφοβίας.
- Το συνολικό τέλος ελέγχου και εξασφάλισης των πιο πάνω πιστοποιητικών είναι €15 και το τέλος καταβάλλεται στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου.

- Σκυλιά καθαρόαιμα της ομάδας 8 (Group 8) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), που δεν είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου και μπορούν να μπουν στην αναπαραγωγή και δείχνουν χαρακτηριστικά καθαρόαιμης φυλής θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο για να αποδειχτεί η οπτική γνησιότητα της φυλής, για να πάρουν το πιστοποιητικό ΒΕΑ της φυλής που οπτικά έχει κριθεί ότι ανήκει το σκυλί. Ακολούθως, τα εν λόγω σκυλιά θα περάσουν από εξέταση καταλληλότητας, από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, για το κυνήγι μπεκάτσας, που θα περιλαμβάνει έλεγχο υπακοής, επαναφοράς και κροτοφοβίας.
- Σημειώνεται ότι, μετά από την ολοκλήρωση της πιο πάνω διαδικασίας, θα πρέπει να παρέλθουν δύο έως τρεις εργάσιμες ημέρες για να δοθεί η δυνατότητα στον κυνηγό να εκδώσει τις προαναφερόμενες άδειες.

Σημειώνεται ότι, οι πιο πάνω αξιολογήσεις θα ισχύουν εφ’ όρου ζωής για τον σκύλο που έλαβε την άδεια. Η όλη διαδικασία που διεξάγεται φέτος είναι η τελευταία και ΔΕΝ θα επαναληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι, την επόμενη χρονιά, για τα πιο πάνω είδη κυνηγίου θα μπορούν να συμμετέχουν σκυλιά που έχουν πιστοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια βάσει της διαδικασίας που αναφέρθηκε πιο πάνω, καθώς και καθαρόαιμα σκυλιά των φυλών που περιλαμβάνονται στην ομάδα 7 (Group 7) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) για το κυνήγι της μπεκάτσας και της ομάδας 8 (Group 8) σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) για το κυνήγι της τσίχλας.

Τέλος επισημαίνεται ότι, κατά τις επιπρόσθετες εξορμήσεις για κυνήγι μπεκάτσας μπορούν να εξορμήσουν και κυνηγοί που έχουν εκδώσει μόνο την άδεια κυνηγίου για τις επιπρόσθετες κυνηγετικές εξορμήσεις της μπεκάτσας, χωρίς τη συνοδεία σκύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X