ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαμός στα οδοφράγματα και οι αλλαγές που ετοιμάζουν οι Τ/κ

Μέχρι και 14.000 περνούν τα Σαββατοκύριακα

Αλλαγές συνέπεια προβληματισμού στα κατεχόμενα, μετα το γεγονός οτι την 1η του Οκτώβρη 14.000 ε/κ πέρασαν απο τις ελεύθερες περιοχες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκινήτων. Ωστόσο η τάση είχε καταγράφει ήδη τις προηγουμένες μερες, εφοσον η καταπόντιση της τουρκικής λίρας αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ε/κ, κυρίως για την αγορά καυσίμων και άλλων αγαθών.

Η «υπουργός εσωτερικών» Αϊσεγκιούλ Μπαϊρμπάς μιλώντας στον Μπαϊράκ, έκανε λόγο για «σοβαρή αύξηση» που παρατηρείται στις διελεύσεις από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές η οποία έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα, όπως είπε.

Ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα σημεία διέλευσης δεν είναι αρκετός, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των διελεύσεων μπορεί να φτάσει από 2 έως 14.000 τα Σαββατοκύριακα. Είπε, επίσης, ότι ο συνωστισμός σημειώνεται στα σημεία εγγραφής ως αποτέλεσμα της αύξησης των διελεύσεων.

Η «υπουργός εσωτερικών» είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» απέρριψε εισήγηση η οποία τέθηκε ενώπιον του για τερματισμό των εγγραφών στα σημεία διέλευσης. «Αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα ήταν σωστό και ασφαλές», σημείωσε.

Ανέφερε όμως οτι για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα προσληφθούν 20 νέοι εργαζόμενοι, ενώ μελετάται και η διαπλάτυνσή των δρόμων στα σημεία ελέγχου.

Σύγχυση για Δερυνεια

Μεχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές το μήνυμα αναφορικά με το άνοιγμα του οδοφραγματος της Δερύνειας, ήταν απο τα κατεχόμενα πως αυτο δεν πρόκειται να λάβει χώρα. Απο «κυβερνητικης» πλευράς λέγεται πως οι εργασίες ολοκληρώνονται ωστόσο επίσης πληροφορίες απο τα κατεχόμενα τονίζουν πως δεν προβλέπεται άμεσα άνοιγμα του οδοφραγματος.

Η Τουρκία μάλλον δεν έχει δώσει την τελική της έγκριση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και συγκεκριμένα για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, τονισε με γραπτή δήλωση χθες ο ΓΓ της τ/κ συντεχνίας δασκάλων, ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτσίλ.


«Έμφραγμα» στα οδοφράγματα: Τόσοι πέρασαν τα τελευταία Σ/κ


 

Στην ανακοίνωση του ο Ελτσίλ αναφέρει ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ανακοινώσεις σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών στην περιοχή εντούτοις ακόμα ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί να προβεί σε δήλωση σχετικά με την ημερομηνία της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Ο ΓΓ της ΚΤΟΣ, σημείωσε ότι η σιωπή που τηρεί ο Μουσταφά Ακιντζί οφείλεται στο γεγονός ότι η Άγκυρα ακόμα να δώσει το πράσινο φως και κάλεσε και τον Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουρμάν να αντισταθούν στην πολιτική της Τουρκίας. Ειναι δε αυτή καθαυτή η κατάσταση που εχει δημιουργήσει και σχετική αναστάτωση στα κατεχόμενα ενώ σημειώνονται και αντιδράσεις τοσο απο εκείνους που επιθυμούν το άνοιγμα οσο και απο εκείνους που το «μπλοκάρουν».

Έχασε 12.2 εκατ. εσόδων η ΚΔ από τα καύσιμα στα κατεχόμενα

Οι αγορές από τα κατεχόμενα για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 για τη βενζίνη 95 οκτανίων υπολογίζονται στα 8.96 εκατομμύρια λίτρα και για το πετρέλαιο κίνησης 9.4 εκατ. λίτρα.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίστηκαν στις πραγματικές πωλήσεις από τα πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών στις ελεύθερες αγορές, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία και δεν λήφθηκαν υπόψη οι διαφοροποιήσεις στον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούσαν αυτή την περίοδο. Υπολογίζεται ότι από τις κατεχόμενες περιοχές, για τους πρώτους οκτώμήνες του 2018, αγοράστηκε τουλάχιστον το 3.26% των συνολικών πωλήσεων της βενζίνης 95 οκτανίων και το 4.1% του πετρελαίου κίνησης.

Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν αφού λήφθηκε υπόψη η τάση της αύξησης των πωλήσεων των ετών 2016, 2017, 2018.

Τα πρατήρια λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών υπολογίζεται ότι για την ίδια περίοδο,δηλαδή τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, απώλεσαν έσοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προμήθειά τους είναι περίπου 5.5 σεντ το λίτρο.

Οι συνολικές αγορές Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 από τα κατεχόμενα υπολογίζονται στα 18.3 εκατ. λίτρα βενζίνης και πετρελαίου κίνησης που αντιστοιχούν στο 3.26% των πωλήσεων στις ελεύθερες περιοχές για τη βενζίνη 95 οκτανίων και στο 4.1% για το πετρέλαιο κίνησης.

Η Κυπριακή δημοκρατία απώλεσε έσοδα από τους φόρους και ΦΠΑ 12.2 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι πρατηριούχοι στις ελεύθερες περιοχές για την ίδια περίοδο απώλεσαν προμήθειες ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή / Των Μιχάλη Τσικαλά και Παναγιώτη Ρουγκάλα

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X