ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοινοτάρχης Ζυγίου στο 24News: Για αυτό αντιδρούμε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

«Με παρουσιάζουν σαν μπαμπούλα»

«Φωτιές» άναψε η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την ανέγερση ενός Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην κοινότητα Ζυγίου. Αφ' ενός, η Κοινοτάρχης, μετά την συνάντηση με την Υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αντέδρασε έντονα στην απόφαση της τελευταίας, με μια ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εξίσου έντονο φαίνεται πως ήταν και το ξέσπασμα μερίδας των κατοίκων.

Η επίσημη ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, «Η δημιουργία του νέου κέντρου είναι απολύτως αναγκαία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τα απαραίτητα για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη γύρω περιοχή. Για τη δημιουργία του νέου κέντρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει στηριχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Council of Europe Development Bank και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και Νορβηγίας, ενώ τόσο το κόστος δημιουργίας του ύψους €1,5 εκ. καθώς και τα λειτουργικά έξοδα ύψους €925.000 ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους Οργανισμούς αυτούς.

Διαβάστε, επίσης: Μεγάλη κομπίνα στην Κύπρο: Ταξιδιωτική πράκτορας «κρέμασε» κόσμο ενόψει 15Αυγούστου

Βάσει των πιο πάνω δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου και η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από την Κυβέρνηση και κυκλοφόρησε στον ημερήσιο Τύπο, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το νέο σύγχρονο Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 100 ανήλικων παιδιών και θα στελεχώνεται από ομάδα 22 εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του».

Ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή της στην σελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου, η Κοινοτάρχης, Γεωργία Μιχαήλ, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την απόφαση του Υπουργείου, προειδοποιώντας, μάλιστα, και με δυναμικά μέτρα, ώστε να μην επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος στον χώρο του στρατοπέδου: 

«Αγαπητοί μου χωριανοί, Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου. Λυπάμαι για τα όσα έχουμε ακούσει από αυτήν. Αποφάσισαν να κάνουν ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο χωριό μας το Ζύγι. ΧΩΡΙΣ να μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ως συνήθως, και το έχουμε ανακαλύψει τυχαία όταν την Παρασκευή το πρωί ερχόμενη προς το χωριό, είδα άτομα μέσα στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο. Σταμάτησα και ρώτησα και με ενημέρωσαν ότι κάνουν αποτύπωση του χώρου για να μεταφέρουν ασυνόδευτα παιδιά από άλλες χώρες. Τον συγκεκριμένο χώρο τον έχουμε ζητήσει με επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα (από πέρσι 2017) σαν κοινότητα για να γίνει κατασκηνωτικός χώρος με χώρους αθλοπαιδιών χωρίς να έχουμε λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα από κανέναν. Η κυρία Υπουργός ήταν ανένδοτη και στις εναλλακτικές επιλογές που της είχαμε προτείνει. Σας ενημερώνω ότι η κοινότητα μας έχει αποφασίσει να κατέλθει σε δρακόντεια μέτρα. Δεν θα αφήσουμε κανένα να περάσει στον χώρο των στρατοπέδων με ότι αυτό εξυπακούεται. Ας σεβαστούν επιτέλους το βεβαρημένο της περιοχής. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;;; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ;;; Πολλά τα γιατί! Σας ευχαριστώ η Κοινοτάρχης»

Η ανάρτησή της αυτή ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολύς κόσμος την κατηγόρησε ότι δεν θέλει να φιλοξενήσει παιδιά προσφυγόπουλα. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και αντιδράσεις κατά της δημιουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, από άλλη μερίδα των κατοίκων.  

«Δεν είμαι ενάντια σε αυτά τα παιδιά»

Για το θέμα, επικοινωνήσαμε με την κ. Μιχαήλ, η οποία απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να στεγαστούν στην κοινότητά της ασυνόδευτα παιδιά που καταφθάνουν στην Κύπρο ως πρόσφυγες, χωρίς τις οικογένειές τους. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είμαι ενάντια σε αυτά τα παιδιά», εκφράζοντας και το παράπονο ότι την «παρουσιάζουν σαν μπαμπούλα».

Εξήγησε ότι η έντονη αντίδρασή της κατά της απόφασης της Υπουργού, προκύπτει από το γεγονός ότι, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποστείλει επιστολές σε διάφορα Υπουργεία, αιτούμενη όπως ο χώρος του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου παραχωρηθεί στην κοινότητα Ζυγίου, ώστε να δημιουργηθούν εντός του διάφορες υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει την οποιαδήποτε απάντηση, αλλά ούτε και ενημέρωση για το τί προοριζόταν το εν λόγω τεμάχιο.

Ερωτηθείσα η κ. Μιχαήλ, για τα σχέδια της Κοινότητας όσον αφορά την αξιοποίηση του εν λόγω χώρου, απάντησε ότι υπήρξαν διάφορες σκέψεις: δημιουργία ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ώστε να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να πηγαίνουν στις πόλεις, ή καφενείο ή οίκο ευγηρίας ή χώρο αθλοπαιδιών, ή ακόμα και έναν κατασκηνωτικό χώρο, που δεν υπάρχουν στην κοινότητα. 

Εκ μέρους των κατοίκων, πρόσθεσε η κ. Μιχαήλ, υπήρξε αντίδραση, καθώς ανησυχούν, εξαιτίας της ύπαρξης του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Όπως είπε, αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από την μη ενημέρωση των κατοίκων για τα σχέδια του Κράτους, προσθέτοντας ότι μια σωστή ενημέρωση θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, είπε ότι στο σχολείο της κοινότητας Ζυγίου φοιτούν παιδιά, τόσο από την Συρία, όσο και από άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, χωρίς να έχει προκύψει ποτέ το οποιοδήποτε πρόβλημα με άλλα παιδιά, με τους δασκάλους, ακόμα και με την ίδια.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X