ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κίνδυνος αεροπορικού δυστυχήματος πάνω από τη Λευκωσία

Τι αναφέρει έκθεση

Tον κίνδυνο αεροπορικού δυστυχήματος πάνω από κάποιες περιοχές της Λευκωσίας, αυξάνουν τα δύο κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που υπάρχουν στο νησί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται έκθεση του EASA, σύμφωνα με την οποία τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα, δίνουν διαφορετικές οδηγίες που προκαλούν σύγχυση και παρεξηγήσεις μεταξύ των πιλότων.

Παρά το γεγονός, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι ένα αεροπορικό δυστύχημα στην Κύπρο είναι απομακρυσμένο σενάριο, σε ένα μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας, περίπου στα 175.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο κίνδυνος είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οδηγίες πτήσεις σε αεροσκάφη δικαιούνται να εκδίδουν μόνο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο οδηγίες δίνουν και οι ελεγκτές στο παράνομο αεροδρόμιο Ercan και τότε προκαλείται σύγχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις με βάση την έκθεση, αεροσκάφη πλησίασαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο, εξαιτίας των οδηγιών.Ενδεικτικά, σημειώθηκαν 18 τέτοιου είδους περιστατικά από το 2011 μέχρι το 2015.

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δυο περιστατικά το 2014, όπου δύο αεροσκάφη πλησίασαν πολύ κοντά με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στα αεροσκάφη για να αποφεύγουν αυτόματα μια σύγκρουση στον αέρα

Τέλος, στην έκθεση εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να ειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις.
.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση