ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κίνα: Έλεγχοι για τα επίπεδα ακτινοβολίας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει από το πρωί στη δεύτερη από τις τέσσερις βαθμίδες

Τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα ελέγχει η Κίνα, μετά τη σημερινή, νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει από την πλευρά της πως δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας ή άλλη βλάβη, επικίνδυνη για το περιβάλλον. 

Σύμφωνα το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας η επιχείρηση ελέγχου γίνεται στα πλαίσια ενός έκτακτου σχεδίου ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά την τελευταία δοκιμή της Πιονγιάνγκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν διαπιστώθηκε κάποια ανησυχητική ανωμαλία. 

Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει από το πρωί στη δεύτερη από τις τέσσερις βαθμίδες.
 
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε χαρακτήριζε «απολύτως απαράδεκτη» τη δοκιμή, κάνοντας λόγο για σοβαρή και επείγουσα απειλή. 

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει πως η βόμβα είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBΜ), διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ανήκει πλέον στο «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων.

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου για διηπειρωτικό πύραυλο [...] είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός [...] για τον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης μίας πυρηνικής δύναμης», ανέφερε μεταξύ άλλων το διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας.

Ο Βορράς δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς πυραύλους τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πλήξει ακόμα και τμήμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν έχει επιδείξει ακόμα την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικά βλήματα – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βορείου Κορέας και την τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βορράς αναφέρει ότι χρησιμοποίησε υδρογονοβόμβα, μετά τη δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου.

Η σημερινή δοκιμή ήταν σαφώς ισχυρότερη από τις προηγούμενες. Η επιτροπή άμυνας της νοτιοκορεατικής Βουλής ανακοίνωσε πως η έκρηξη φαίνεται να είχε ισχύ έως και 100 κιλοτόνων, δηλαδή ήταν έως δέκα φορές ισχυρότερη από την πέμπτη δοκιμή που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η σημερινή έκρηξη ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που ερρίφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ναγκασάκι το 1945, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Η δοκιμή προκάλεσε σεισμό 6,3 βαθμών με μηδενικό εστιακό βάθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X