ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κι όμως, λαμβάνουμε μέτρα στην Κύπρο για πιθανό... τσουνάμι

Η Κυβέρνηση δίδει σημασία στην προστασία του πολίτη από γεωκινδύνους

Το Υπουργείο και γενικότερα η Κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του πολίτη και του δομημένου περιβάλλοντος από τους γεωκινδύνους και ειδικότερα τους σεισμούς, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα που γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, ο Υπουργός ανέφερε ότι το 2013 αναβαθμίστηκε το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου επιταχυνσιογράφων.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τα συστήματα αυτά, σημείωσε, είναι απαραίτητα για την αναθεώρηση του αντισεισμικού κώδικα και γενικότερα για τον ορθότερο σχεδιασμό των υποδομών μας, καθώς επίσης για τη λεπτομερέστερη κατανόηση της γεωλογικής δομής της περιοχής μας.

Επιπλέον, συνέχισε, ψηφίστηκε ο Περί των Γεωλογικών Επισκοπήσεων Νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων ρυθμίζει και τα θέματα που σχετίζονται με τους σεισμούς. Εκπονούνται επίσης μελέτες αναφορικά με τη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου, καθώς επίσης μικροζωνικές μελέτες, όπως αυτή στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη μελέτη αυτή, είπε, θα ολοκληρωθούν οι μικροζωνικές μελέτες σε όλα σχεδόν τα μεγάλα αστικά κέντρα, προσφέροντας έτσι στους μηχανικούς μας σημαντικές πληροφορίες για τον ασφαλέστερο και ταυτόχρονα οικονομικότερο σχεδιασμό των δομικών έργων του τόπου.

Οι διεθνείς εξελίξεις, ανέφερε, είχαν ως αποτέλεσμα ανάλογη ευαισθητοποίηση της πολιτείας και στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο χώρος μας δεν θεωρείται περιοχή ψηλής επικινδυνότητας για τσουνάμι. Έτσι, το 2009 λειτούργησε άτυπη επιτροπή με σκοπό το χειρισμό όλων των θεμάτων που αφορούν το τσουνάμι και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του, καθώς επίσης για παρακολούθηση των ενεργειών της σχετικής Διακυβερνητικής Ομάδας της UNESCO για το Τσουνάμι.

Περαιτέρω, σημείωσε, στις 25 Νοεμβρίου 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι με πρόεδρο το Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και μέλη το Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας και το Διευθυντή του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία μου. Επίσης, όρισε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ως σημείο επαφής για τσουνάμι και την Πολιτική Άμυνα ως σημείο λήψης της σχετικής ενημέρωσης από τα περιφερειακά κέντρα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι.

Η πρόληψη, είπε, είναι στις πλείστες των περιπτώσεων ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης απειλών που προέρχονται από φυσικά φαινόμενα - οι γεωκίνδυνοι δεν μπορούν να αποτραπούν, όμως, με τις ενδεδειγμένες δράσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές τους στον άνθρωπο και το δομημένο περιβάλλον.

Το τσουνάμι, σημείωσε, προκαλείται συνήθως μετά από μεγάλους σεισμούς και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης τεράστιων καταστροφών και απωλειών στις παράκτιες περιοχές.

"Δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σε θέση να δώσει αξιόπιστη πρόγνωση αναφορικά με την εκδήλωση των σεισμών και συνεπώς η μοναδική ουσιαστική οχύρωση του ανθρώπου ενάντια σε αυτή τη φυσική καταστροφή είναι η έγκυρη και έγκαιρη προειδοποίηση του κοινού για τσουνάμι, όταν αυτό εκδηλωθεί, ώστε να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές. Για την προειδοποίηση αυτή απαιτείται βέβαια η ανάπτυξη ειδικών συστημάτων, μέσω διακρατικών συνεργασιών. Η λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για κάθε κράτος και μπορεί να περιορίσει σημαντικά των αριθμό σε ανθρώπινες απώλειες", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X