ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καύσιμα - Κατεχόμενα: Πόσα ξόδεψαν οι Ε/κ τον Ιούλιο

Πολλά τα εκατομμύρια...

Οι συνολικές εισπράξεις των Τ/κ από Ε/κ που έβαλαν βενζίνη στα κατεχόμενα για το μήνα Ιούλιο ανέρχονται στα 5.3 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικότερα, τα συνολικά κέρδη / έσοδα του ψευδοκράτους, δηλαδή φόροι και προμήθειες πρατηριούχων υπολογίζονται στα 1.08 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών πετρελαιοειδών του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, τα στοιχεία των αγορών για την βενζίνη 95 οκτανίων και πετρέλαιο κίνησης από τα κατεχόμενα οδηγούν στη διαπίστωση συνεχούς και μεγάλης αύξησης των αγορών από τα κατεχόμενα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι υπολογισμοί του Συνδέσμου για τον Ιούλιο του 2018 δείχνουν πως οι συνολικές αγορές από τα κατεχόμενα υπολογίζονται στα 6.9 εκατ. λίτρα βενζίνης, που αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι συνολικές αγορές από τα κατεχόμενα υπολογίζεται ότι αποτελούν το 25% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοδειδών των κατεχομένων, ενώ ταυτόχρονα η Κυπριακή δημοκρατία απώλεσε έσοδα από τους φόρους και ΦΠΑ ύψους 5.04 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, οι πρατηριούχοι στις ελεύθερες περιοχές, για τον Ιούλιο μόνο, απώλεσαν προμήθειες ύψους 364.846 ευρώ.

7.75 εκατ. λίτρα στο πρώτο εξάμηνο

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη την τάση στις συνολικές πωλήσεις των ετών 2016 και 2017, μπορεί να εξαχθεί το κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι οι αγορές από τα κατεχόμενα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 για τη βενζίνη 95 υπολογίζονται στα 7.75 εκατ. λίτρα και για το πετρέλαιο κίνησης 7.07 εκατ. λίτρα.

Στον υπολογισμό αυτό, ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι διαφοροποιήσεις στον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούσαν αυτά τα χρόνια. Υπολογίζεται ότι από τις κατεχόμενες περιοχές, για τους πρώτους έξι μήνες του 2018, αγοράστηκε τουλάχιστο το 3.74% των συνολικών πωλήσεων της βενζίνης 95 οκτανίων και το 4.2% του πετρελαίου κίνησης.

Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν αφού λήφθηκε υπόψη η τάση της αύξησης των πωλήσεων των ετών 2016, 2017, 2018, εξηγεί ο Σύνδεσμος.

Τα πρατήρια λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών υπολογίζεται ότι για την ίδια περίοδο, δηλαδή τους πρώτους έξι μήνες του 2018, απώλεσαν έσοδα περίπου 815 χιλιάδες ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προμήθειά τους είναι περίπου 5.5 σεντ το λίτρο.

Πηγή: Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X