ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταστροφικό χτύπημα ανεμοστρόβιλου – Η επόμενη μέρα (pics)

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή

Σαρωτικός ήταν ο ανεμοστρόβιλος που κτύπησε την περιοχή των Αγίων Τριμιθιας αφήνοντας πίσω του τεράστιες καταστροφές. Το σπάνιο για τα κυπριακά δεδομένα καιρικό φαινόμενο ξερίζωσε δέντρα, έκοψε πασσάλους της ΑΗΚ και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε κατοικίες.

Αυτό μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από την περιοχή που δείχνουν την μανία με την οποία χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Ήδη έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων συγκεκριμένα, έξι συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της χθες η κακοκαιρία σε Παλιομέτοχο και Αγίους Τριμιθιάς, με τον Έπαρχο Λευκωσίας Μάριο Παναγίδη να λέει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία εντός 2-3 ημερών.


Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο ανεμοστρόβιλος; - Πως δημιουργείται (pics,vid)


 Σε δηλώσεις του, ο κ. Παναγίδης ότι επί τόπου βρίσκονται 2 συνεργεία στο Παλιομέτοχο και 4 στους Αγίους Τριμιθιάς, τα οποία καταγράφουν τις ζημιές σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές.


«Από χθες βρισκόμαστε κοντά στους πληγέντες, όπως και σήμερα το πρωί και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί μέχρι να καταγραφούν όλα τα υποστατικά και να ολοκληρωθεί η εργασία» είπε.

Όσον αφορά τις επηρεαζόμενες περιουσίες, ο Έπαρχος ανέφερε ότι την Κυριακή καταγράφηκαν 40 υποστατικά στους Αγίους Τριμιθιάς και 12 στο Παλιομέτοχο, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται.

«Ελπίζω ότι η καταγραφή στο Παλιομέτοχο θα τελειώσει σήμερα και στους Αγίους Τριμιθιάς θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο. Επειδή όμως είναι αρκετές οι ζημιές, χρειάζεται αρκετή ώρα το κάθε κλιμάκιο» είπε. Το χρονοδιάγραμμα είναι να τελειώσουμε εντός 2-3 ημερών, πρόσθεσε.

Κάλεσε παράλληλα όσους πληγέντες έχουν ασφαλιστική κάλυψη, να αποταθούν στις ασφαλιστικές τους εταιρείες για να αποτιμήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους. Εκτίμησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, καθώς πρόκειται για περιοχή με νεόδμητα σπίτια.

Για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάλυψη, ο κ. Παναγίδης είπε ότι οι ζημιές θα καταγραφούν από συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και θα προχωρήσει η διαδικασία μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Έπαρχος Λευκωσίας διευκρίνισε ότι οι επιδιορθώσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους πληγέντες, ενώ το κράτος μπορεί να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με την περίπτωση. Όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα, το κράτος καλύπτει τις ζημιές που δεν καλύπτει η ασφάλεια, το λεγόμενο "excess", είπε. Για αυτά που δεν είναι ασφαλισμένα θα ισχύσουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία θα υποβάλει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει την έγκριση, πρόσθεσε. Διευκρίνισε τέλος ότι σε αυτή την περίπτωση δεν δίνονται αποζημιώσεις, αλλά βοήθεια.

Η Εκπρόσωπος της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν πλέον λιγότερα από 10 σπίτια στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς που παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό, ενώ οι υπόλοιπες βλάβες έχουν αποκατασταθεί.

Σημείωσε ότι ήδη από χθες το απόγευμα το 90% των επηρεαζόμενων σπιτιών είχαν εναλλακτικά ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα συνεργεία της ΑΗΚ συνεχίζουν να εργάζονται στην περιοχή.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν μεμονωμένα υποστατικά με βλάβες και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να αποταθούν στην ΑΗΚ στο τηλέφωνο 1800.

Δείτε το βίντεο: 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X