ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταγγελία Γεν. Ελεγκτή στην Αστυνομία κατά της εφημερίδας «Πολίτης»

«Ψευδές, άηθες και κακόβουλο το δημοσίευμα»

Σε γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία κατά της εφημερίδας «Πολίτης» για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας προχώρησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά το «απαράδεκτα διαστρεβλωτικό» - όπως το χαρακτηρίζει- σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας για την υπόθεση παραπομπής καταδίκου από τις κεντρικές φυλακές στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ για ιατρική περίθαλψη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας διαβίβασε σήμερα στον Αρχηγό της Αστυνομίας γραπτή καταγγελία κατά της εφημερίδας «Πολίτης», ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τής εκ μέρους της, ή/και εκ μέρους των συντακτών της, διάπραξης των ποινικών αδικημάτων, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε πρόσωπο το οποίο εσκεμμένα αποκαλύπτει ή χρησιμοποιεί το περιεχόμενο οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια.

Η εφημερίδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δημοσίευσε σήμερα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που είχαν ανταλλαγεί με το νομικό σύμβουλο του, που είναι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Με βάση τον ίδιο νόμο, σημειώνεται, «“ιδιωτική επικοινωνία” σημαίνει οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ή άλλης μορφής επικοινωνία ή οποιαδήποτε τηλεπικοινωνία ή ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται από πρόσωπο κάτω από περιστάσεις κατά τις οποίες είναι λογικό το πρόσωπο αυτό να αναμένει ότι δε θα υποκλαπεί ή θα παρακολουθηθεί από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, εκτός από εκείνο το οποίο σκοπείται να λάβει την επικοινωνία αυτή και περιλαμβάνει τη ραδιοεπικοινωνία και την ενσύρματη επικοινωνία».

Το δημοσίευμα, προστίθεται, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις και κίνητρα της συγκεκριμένης εφημερίδας, η οποία μάλιστα, εν είδει απειλής, προανήγγειλε χθες, το σημερινό δημοσίευμα, σε tweet του αρχισυντάκτη της.

«Η αποθράσυνση της εφημερίδας να απειλεί κρατικούς αξιωματούχους και να μεταδίδει υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να προβληματίσει όσους έσπευσαν τις προηγούμενες μέρες να την πιστώσουν, κατά ένα απαράδεκτο τρόπο, με το δήθεν δικαίωμα να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, όταν τάχα θα κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται.

Τώρα που πρόδηλα, προστίθεται, το μόνο συμφέρον που εξυπηρετείται είναι κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τη σημασία να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου ως κόρη οφθαλμού, μακριά από απαράδεκτες προσεγγίσεις, ότι δήθεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης, ή και φορέας κρατικής εξουσίας, να προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Ψευδές, άηθες και κακόβουλο το δημοσίευμα

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη», που αφορά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση παραπομπής καταδίκου από τις κεντρικές φυλακές στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ για ιατρική περίθαλψη, όπως και το χθεσινό δημοσίευμα που, κατά τρόπο απαράδεκτα διαστρεβλωτικό, παραποιεί γεγονότα που αφορούν το ίδιο θέμα, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τη συλλογή από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχείων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που αφορούν τον τρόπο χειρισμού, άλλων παρόμοιων υποθέσεων ασθενών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εξέταση του θέματος τον Ιούνιο του 2017, η Υπηρεσία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν παράνομη και συνιστούσε πράξη που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και, ως εκ τούτου, αντιστρατεύεται τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Η διασπάθιση αυτή, προστίθεται, συνεχίζεται εδώ και 6 μήνες.

«Ως προς το περιεχόμενό του, το δημοσίευμα είναι ψευδές, άηθες και κακόβουλο», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά την εξέταση θέματος που αφορούσε ερωτήματα του Υπουργείου Υγείας, ως προς την υποχρέωση του να παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα αναγκαία στοιχεία για τη διεξαγωγή ελέγχου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ευλόγως διαβίβασε στην Νομική Υπηρεσία υλικό από πανευρωπαϊκή μελέτη ως προς τον τρόπο χειρισμού του θέματος των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και άλλο σχετικό υποστηρικτικό υλικό.

Αυτό, προστίθεται, αποτελεί την πάγια πρακτική κάθε φορά που κάποιος απευθύνεται στην Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση.

«Ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας τίθεται όλο το σχετικό υλικό και δεδομένα, καθώς και οι απόψεις των ενδιαφερομένων μερών επί του θέματος, αν υπάρχουν. Αυτό έχει γίνει εκατοντάδες φορές και γινόταν ανέκαθεν. Ουδεμία παρέμβαση ή καθοδήγηση υπήρξε από την Ελεγκτική Υπηρεσία ως προς την ερμηνεία της σχετικής με το θέμα νομοθεσίας».

Η ουσία, αναφέρεται επίσης, συμπυκνώνεται στην φράση του μηνύματος του Γενικού Ελεγκτή προς την αρμόδια λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας «Συνεπώς, το Α και το Ω είναι πιστεύω που θα καταλήξεις ως προς την ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας», η οποία, όπως αναφέρεται, δείχνει ότι η νομική λειτουργός, και μόνο αυτή, θα κατέληγε σε ερμηνεία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι "η ψευδής και παραπλανητική αναφορά" της εφημερίδας ότι δήθεν «πίσω από την πλάτη της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη, Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία με εμπλοκή των επικεφαλής τους, συνεννοούνται για τη θέση που θα διατυπώσει η εισαγγελέας Λοϊζίδου», καταρρίπτεται εύκολα από το γεγονός ότι στη γνωμάτευση που δόθηκε στην ίδια την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, η Νομική Υπηρεσία ρητά αναφέρει ότι για το θέμα είχαν ζητηθεί διευκρινίσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία, και ότι σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται στο κείμενο της γνωμάτευσης.

Τονίζεται ότι απόλυτα θεμιτή ήταν επίσης η αποστολή από την Ελεγκτική Υπηρεσία στο νομικό της σύμβουλο (που είναι η Νομική Υπηρεσία) του προσχεδίου της Έκθεσης της για τυχόν σχόλια, αφού αυτή βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και ήταν κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι αυτές είχαν αποτυπωθεί ορθά στην Έκθεση.

«Η αναφορά του «Πολίτη» ότι δήθεν ο Γενικός Ελεγκτής επεξεργάστηκε ποτέ κείμενο της Νομικής Υπηρεσίας στην πλατφόρμα Google Docs, αποτελεί απλή μυθοπλασία και αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ως προς το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος», αναφέρεται.

Παράλληλα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εφημερίδα «Πολίτης», θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ούτε εκβιάζεται, ούτε και εκφοβίζεται, και συνεπώς θα συνεχίσει την διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος, και άλλων που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν την εφημερίδα, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι ασκούντες δημόσια εξουσία καταχράστηκαν τη θέση τους προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών και αλλότριων συμφερόντων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση