ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταδικάστηκαν εταιρείες και εργολάβοι για θανάσιμα εργατικά ατυχήματα

Λάθη και παραλείψεις στοίχισαν την ζωή των εργατών τους

Ποινικές διώξεις εργοδοτών, διευθυντών, αυτοεργοδοτούμενου, κυρίου του έργου (ιδιοκτήτη) και ανάδοχου μελετητή που παρέβησαν τις διατάξεις της νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, προώθησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κάποιες υποθέσεις αφορούσαν θανάσιμο τραυματισμό εργατών και υπήρξε καταδίκη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εντός του 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, καταδικάστηκε η εταιρεία Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, με πρόστιμο €20,000, για παράλειψη διασφάλισης ευστάθειας τοίχου αντιστήριξης κατά την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης πέδιλου του τοίχου, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και το θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της.

Το Δικαστήριο επίσης καταδίκασε τον κ. Μάριο Ιωάννου, Διευθυντή της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ, σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή τριών χρόνων, για παράλειψη, με βάση την εξουσία λήψης αποφάσεων για λογαριασμό της εταιρείας που διεύθυνε, λόγω της θέσης που κατείχε, διασφάλισης της ευστάθειας τοίχου αντιστήριξης κατά την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης του πέδιλου του τοίχου, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας του.

Επίσης καταδίκασε τον κ. Άντρο Πολυκάρπου (Πολιτικό Μηχανικό), ανάδοχο (μελετητή ολόκληρου του έργου), σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή τριών χρόνων, για την πιο κάτω παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών: Παράλειψη να λάβει υπόψη, στο στάδιο της εκπόνησης του έργου, τις γενικές αρχές πρόληψης στα θέματα ασφάλειας και υγείας (και ειδικότερα τις αρχιτεκτονικές, τεχνικές ή και οργανωτικές επιλογές) για τον προγραμματισμό ταυτόχρονης διεξαγωγής διάφορων εργασιών ενίσχυσης σταθερότητας υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ.

Εξάλλου καταδίκασε τον κ. Αντρέα Πηλακούρη, αυτοεργοδοτούμενο (εργολάβο), σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή τριών χρόνων, για παράλειψη εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών ενίσχυσης υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ.

Καταδικάστηκε εξάλλου η εταιρεία GREENPACK CYPRUS LTD που δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης, σε συνολικό πρόστιμο €2500, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρήση στην Εργασία Εξοπλισμών Ατομικής Προστασίας) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενους της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής ασφαλούς εγκατάστασης, μεταφορικής ταινίας γραμμής ανακύκλωσης χαρτιού, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί πόδι και στον ώμο, όταν άλλο πρόσωπο έθεσε την μεταφορική ταινία σε κίνηση.

(β) Παράλειψη να έχει στη διάθεση της γραπτή εκτίμηση των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της, με βάση την οποία να καθορίσει τα απαιτούμενα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.

(γ) Παράλειψη διασφάλισης παροχής κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής εργασίας σε εργοδοτούμενα της πρόσωπα.

Καταδικάστηκε επίσης ο κ. Ανδρέα Καλλής, διευθυντή της εταιρείας GREENPACK CYPRUS LTD, σε πρόστιμο €500, για παράλειψη, με βάση την εξουσία λήψης αποφάσεων για λογαριασμό της εταιρείας που διεύθυνε, παροχής ασφαλούς εγκατάστασης, μεταφορικής ταινίας γραμμής ανακύκλωσης χαρτιού, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενος της εταιρείας που διεύθυνε να τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί πόδι και στον ώμο, όταν άλλο πρόσωπο έθεσε σε κίνηση την μεταφορική ταινία.

Το Δικαστήριο καταδίκασε και την κα Μαρία Χατζηλοϊζή, κύριο του έργου (ιδιοκτήτρια), σε πρόστιμο €2.000, για παράλειψη διασφάλισης μέριμνας του αναδόχου για εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι κανόνες ασφάλειας του εργοταξίου και τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο προσώπων στην εργασία και τρίτων προσώπων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X