ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλάσνικοφ – Γιατί είναι το αγαπημένο όπλο του υποκόσμου (Pics, Vids)

«Κερκόπορτα» φέρονται τα κατεχόμενα

Ευρέως διαδεδομένο είναι ανάμεσα στα μέλη του υποκόσμου – και στην Κύπρο – το τυφέκιο Καλάσνικοφ, το οποίο έχει «καταγωγή» από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αρκετά πρόσφατα περιστατικά, άγριων και γκανγκστερικών δολοφονιών, αλλά και αποπειρών φόνου, υποδηλώνουν, αφενός ότι το έγκλημα αγριεύει και στο νησί μας και, αφετέρου, ότι το παγκοσμίου φήμης Καλάσνικοφ, αποτελεί αγαπημένο μέσο δράσης και του κυπριακού υποκόσμου.

Πρόσφατα αιματηρά περιστατικά στην Κύπρο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ωστόσο, αναφορές διεθνώς, από καθηγητές, συγγραφείς και μελετητές, φέρουν το Καλάσνικοφ ως το όπλο του περιθωρίου. Την αρχή έκαναν οι ανατολικές χώρες, που τα χρησιμοποιούσαν κατά των απολυταρχικών δυτικών κρατών, ενώ σήμερα αυτά έγιναν το σύμβολο της τρομοκρατίας, μέσω του ISIS.

Τρανταχτά εγκλήματα στην Κύπρο

Ο φόνος του πατέρα Καλοψιδιώτη

Στις 20 Ιουνίου 2014, Γιάννος Καλοψιδιώτης, πατέρας του επίσης δολοφονηθέντος Φάνου, δέχθηκε μια φονική σφαίρα από έναν δράστη, ο οποίος του έστησε καρτέρι από απόσταση, εντός της αυλής του σπιτιού του.

Τότε, η Αστυνομία εκτιμούσε ότι επρόκειτο για επαγγελματία εκτελεστή, καθώς με μόνο μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, επέφερε τον ακαριαίο θάνατο στο θύμα του. Ο κάλυκας 7,62mm, που είχε εντοπιστεί στην σκηνή, παρέπεμπε σε τυφέκιο Καλάσνικοφ.

Με Καλάσνικοφ και ο φόνος του Φάνου

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2016, στην Αγία Νάπα, διεπράχθη το δεύτερο κτύπημα κατά της οικογένειας Καλοψιδιώτη, με τον Φάνο, αυτή την φορά, να ήταν ο στόχος. Μαζί του στον θάνατο, οδηγήθηκαν ο Ηλίας Χατζηευθυμίου, Αστυνομικός, και η σύζυγός του, Σκεύη. Νεκρός έπεσε από τα πυρά Αστυνομικού κι ένας εκ των τριών δραστών.

Μερικές ώρες αργότερα, σε περιοχή εκτός Αγίας Νάπας, εντοπίστηκε ένα όχημα να καίγεται, ενώ εντός του εντοπίστηκε ένα τυφέκιο Καλάσνικοφ. Τόσο το όχημα, όσο και το τυφέκιο, εκτιμούνταν ότι σχετιζόταν με το τετραπλό φονικό.

Γκανγκστερική επίθεση κατά Αστυνομικών

Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, εκτυλίχθηκε συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ κακοποιών στοιχείων και Αστυνομικών, στον Ύψωνα, στην Λεμεσό. Όλα ξεκίνησαν όταν Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, εντόπισε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν ο σεσημασμένος Ηλίας Μούζος, με άλλα δύο άτομα. Ο Αστυνομικός θεώρησε ύποπτες τις κινήσεις τους και ειδοποίησε να φτάσει περίπολο για διερεύνηση του ύποπτου οχήματος.

Στην θέα του περιπολικού, ο Μούζος άνοιξε πυρ κατά των Αστυνομικών με ένα Καλάσνικοφ ΑΚ-47. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών, ήταν ο κρίσιμος τραυματισμός του Αστυνομικού, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος πλέον νοσηλεύεται σε ιατρικό κέντρο στο Ισραήλ, σε σταθερή κατάσταση, χωρίς, όμως, να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Σε κατάθεσή του, ο Ηλίας Μούζος, μετά την επεισοδιακή σύλληψή του, μερικές ημέρες αργότερα στο χωριό Καπηλειό της Λεμεσού, υπέδειξε το σημείο όπου είχε κρύψει το Καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.

Την περασμένη Πέμπτη 10 Μαΐου, η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών της, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, εντόπισε σε ανοιχτό χώρο στο Κολόσσι, άλλο ένα Καλάσνικοφ, έμφορτο πιστόλι και άλλο παράνομο εξοπλισμό.

«Κερκόπορτα» φέρονται τα κατεχόμενα

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, λόγω και της θέσης του νησιού μας, υπάρχει η πιθανότητα να αποτελούν σημαντική δίοδο προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εισδοχή των Καλάσνικοφ, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή. Την ίδια στιγμή, υπάρχει εικόνα και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όσον αφορά την εισαγωγή των όπλων αυτών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την πορεία διαφόρων ερευνών σε εξέλιξη.

Εκ μέρους της, η Αστυνομία, στην περίπτωση ανεύρεσης οπλισμού, προβαίνει σε κατάσχεση και στην συνέχεια σε επιστημονικές εξετάσεις και βαλλιστικούς ελέγχους, ώστε να εξακριβωθεί η προέλευσή τους και το παρελθόν τους. Συνεχώς, συλλέγει, αξιολογεί και αξιοποιεί πληροφορίες, που την οδηγούν στην ανεύρεση οπλισμού. Η διαδικασία αυτή, πολύ πιθανόν να οδήγησε πολλές φορές στην αποτροπή εγκληματικών πράξεων, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ κακοποιών στοιχείων και Αστυνομικών, στον Ύψωνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η Αστυνομία γνωρίζει καταστάσεις, γι’ αυτό όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε συνεχή δραστηριοποίηση. Η Αστυνομία, σε πολλές περιπτώσεις, προλαβαίνει την διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν γίνεται κατορθωτό, η Αστυνομία προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν στην εξιχνίασή ενός εγκλήματος που διεπράχθη, καθώς και στην μελλοντική καταστολή του, με βάση το πώς διαμορφώνεται σήμερα το έγκλημα».

Ιστορικά στοιχεία

Ο εφευρέτης

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γεννήθηκε το 1919 στην Κουριά του Άλταϊ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ο ίδιος, σε μικρή ηλικία, συνήθιζε να χρησιμοποιεί το ντουφέκι του πατέρα του για κυνήγι.

Το 1938, ο Καλάσνικοφ κατετάγη στον Ρωσικό Στρατό, όπου διορίστηκε ως μηχανικός τεθωρακισμένων, ενώ στην συνέχεια, έγινε αρχηγός πληρώματος τεθωρακισμένων. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του, είχε κάνει μερικές εφευρέσεις που αφορούσαν, όχι μόνο τα τεθωρακισμένα, αλλά και διάφορα άλλα, μικρότερα όπλα.

Μετά από τραυματισμό του στην μάχη του Μπριάνσκ, τον Οκτώβριο του 1941, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, όπου άκουγε διάφορα παράπονα για όπλα που χρησιμοποιούνταν τότε. Τότε, αποφάσισε να σχεδιάσει ένα δικό του όπλο, κάνοντας αρχή από ένα οπλοπολυβόλο, του οποίου δεν επετράπη να μπει σε υπηρεσία, ωστόσο αναγνωρίστηκε το ταλέντο του Καλάσνικοφ στον σχεδιασμό όπλων.

Το 1946 σχεδίασε ένα τυφέκιο εφόδου, ωστόσο έχασε στον διαγωνισμό από ένα άλλο όπλο. Έναν χρόνο αργότερα, με εφαλτήριο το όπλο του προηγούμενου έτους, σχεδίασε το περιβόητο ΑΚ-47 (Avtomat Kalashnikova μοντέλο 1947). Το 1949, το AK-47 έγινε το επίσημο τυφέκιο του σοβιετικού στρατού και η πιο διάσημη εφεύρεση του Καλάσνικωφ.

«Πυροβολούν ασταμάτητα»

Τα χαρακτηριστικά των Καλάσνικοφ ΑΚ-47, που καθιστούν τα όπλα αυτά τόσο δημοφιλή, είναι η χαμηλή τιμή τους, αλλά κυρίως η τεράστια αξιοπιστία τους, παρά τα όποια ελαττώματά τους, όπως η άσχημη τους όψη και η μικρή τους ανακρίβεια στον στόχο. Όπως αναφέρεται στο πιο κάτω ντοκιμαντέρ, μπορείς να τα θάψεις στην άμμο και στην λάσπη, αλλά να τα ξεθάψεις και να συνεχίζουν να πυροβολούν, χωρίς να παθαίνουν εμπλοκή ή άλλα προβλήματα.

Στα πιο πάνω, προστίθενται η ευκολία στον χειρισμό, καθώς και στον καθαρισμό τους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X