ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραηλινά F35 δοκιμάζουν την κυπριακή αεράμυνα

Μεγάλης κλίμακας άσκηση στο FIR Λευκωσίας

Άσκηση επί του εναερίου χώρου της κυπριακής Δημοκρατίας, πολλαπλών ελέγχων και συμπερασμάτων, λαμβάνει χώρα για δεύτερη μέρα σε συνεργασία με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις πληροφορίες, πέραν των 80 ισραηλινών μαχητικών συμμετέχουν στην άσκηση, με σκοπό τη διείσδυση στο κυπριακό αντιαεροπορικό σύστημα που είναι ρωσικής κατασκευής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία την ίδια ώρα στην Εθνική Φρουρά να τεστάρει την αμυντική της θωράκιση.

Στα ισραηλινά μαχητικά μετέχουν, πέραν των F16 και F35. Δηλαδή των αεροσκαφών που έχει και θέλει παράλληλα η τουρκική αεροπορία. Ειδικά η παράδοση των F35 αποτελεί σίριαλ με πολλές πτυχές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με την τελευταία να διαμηνύει πως θα κινηθεί σε άλλες αγορές για την απόκτηση αυτών. Ωστόσο τα F35 που χθες και σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο για λογαριασμό του Ισραήλ, αποτελούν την κορωνίδα των μαχητικών και συγχρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ κατασκευάζονται από τη Lockheed.

Η άσκηση διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σήμερα είναι η τελευταία μέρα διεξαγωγής της.

Τα χαρακτηριστικά

Το F-35 έχει τρία βασικά μοντέλα: το F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) παραλλαγή, το F-35B με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση (STOVL) και το F-35C με υποβοηθούμενη βάση καταπέλτη. Ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους.

Αυτή τη στιγμή αποτελεί το πλέον ποθητό μαχητικό, με την Ιαπωνία να είναι έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει τα 63 F-35A και τα 

Η Lockheed Martin την ίδια ώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προτού ολοκληρώσει συμφωνία ύψους 37 δισ. δολαρίων με έντεκα κράτη, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, με τον στόχο παραγωγής να είναι στα 135 τζετ το 2018 και παράδοσή τους το 2020 έναντι περίπου 88 εκατ. δολ., έκαστο. Για το 2019 και 2020 η παραγωγή προβλέπεται πως θα αυξηθεί στα 150 αεροσκάφη κατ’ έτος ή ακόμη περισσότερα.

Η μέση τιμή αεροσκάφους θα μπορούσε να μειωθεί στα 85 εκατ. το 2019 και στα 80 εκατ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Αυτή θα είναι και η χαμηλότερη τιμή για F-35 που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει επικριθεί έντονα για το υψηλό κόστος.

Η Lockheed και η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκαν πρόσφατα να σχολιάσουν το θέμα αλλά οτ πολυετές Μνημόνιο Συνεννόησης εγγυάται την παράδοση αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια, γεγονός που επιτρέπει στην κατασκευάστρια εταιρεία να επιτύχει σημαντικότερη οικονομία κλίμακος.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X