ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Τουρκία αρνείται να καταβάλει 90 εκ ευρώ σε αγνοούμενους και εγκλωβισμένους

Ποιοι οι ισχυρισμοί που προβάλει

Η Τουρκία αρνείται να καταβάλει στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους το ποσό των 90 εκ. ευρώ που επιδίκασε ως αποζημίωση το ΕΔΑΔ. Συγκεκριμένα, από το 2014 έχει επιδικαστεί από το ΕΔΑΔ ένα ποσό αποζημίωσης 30 εκ ευρώ για τους αγνοούμενους και 60 εκ. για τους εγκλωβισμένους, το οποίο η Τουρκία επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες δεν καταβάλλει υποστηρίζοντας ακόμη ότι η Κύπρος δεν έχει προετοιμαστεί στο πώς θα τα κατανείμει το ποσό.

Σήμερα, στην Επιτροπή Αγνοουμένων της Βουλής, υπήρξε ενημέρωση για το χειρισμό των ζητημάτων των αγνοουμένων από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και για τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα εκπονηθεί εντός Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά είπε αρχικά ότι ενημερώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών για τους διεθνείς θεσμούς όπου προβάλλεται το θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας πως δυστυχώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν προχωρούν λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Όπως είπε, η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς αγνοουμένων, δεν υλοποιείται καθώς η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει στην καταβολή. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή, ετοιμάζονται οι διαδικασίες στη βάση των οποίων θα προχωρήσει η κατανομή των 30 εκ. ευρώ που έχουν επιδικαστεί.

Η κ. Κουκουμά είπε στη συνέχεια πως αυτό που συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τους μειωμένους αριθμούς ταυτοποιήσεων. «Η τελευταία χρονιά ήταν δραματική σε σχέση με τις ταυτοποιήσεις και επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα», είπε και πρόσθεσε πως έχουν ακουστεί πολλές εισηγήσεις.

Πρόσθεσε πως από πλευράς Υπουργείου έχουν ζητηθεί εισηγήσεις από διάφορες οργανώσεις και επιτροπές με στόχο να καταρτιστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες. Είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και αφορούν κυρίως τη συλλογή πληροφοριών, όπως κίνητρα και άλλα μέτρα, από τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες.

«Με πολλή προσοχή όλοι θα πρέπει να σταθούμε στο θέμα που αφορά τους αγνοούμενους που σε καμία περίπτωση είτε εντός, είτε εκτός θα πρέπει να πολιτικοποιείται γιατί έχει την δική του ιδιαιτερότητα και υπάρχουν οι συγκεκριμένοι στόχοι και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες προσβλέπουμε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα εφαρμόσει στρατηγικό σχέδιο για αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ζήτημα των αγνοουμένων ζητώντας εισηγήσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίες έχουν παραληφθεί και θα αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Για το στρατηγικό αυτό σχεδιασμό, θα υπάρξει ενημέρωση εντός Φεβρουαρίου.

Η κ. Αριστείδου ανέφερε πως είναι θλιβερό το γεγονός ότι τα πράγματα παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα καθώς η ΔΕΑ δεν έχει στοιχεία για εντοπισμό νέων οστών και πρόσθεσε πως σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι στο ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών για συλλογή στοιχείων και πληροφοριών.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X