ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

H Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι υφίσταται «bullying» από την εφημερίδα «Πολίτη»

Έτοιμη να προσφύγει σε διεθνείς φορείς

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται σε «εκφοβισμό» που υφίσταται από την εφημερίδα «Πολίτης» και εντός της ημέρας προσφεύγει στη διαρκή Σύνοδο των Ελεγκτικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ο οποίος είναι ένας αυτόνομος, ανεξάρτητος, μη πολιτικοποιημένος Οργανισμός, με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς προς το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη προσπάθεια της εφημερίδας «Πολίτης» να εκφοβίσει την Ελεγκτική Υπηρεσία χρησιμοποιώντας κατά τρόπο αθέμιτο τη δύναμη της τέταρτης εξουσίας, με αποκορύφωμα σημερινό άηθες δημοσίευμα που παρουσιάζει τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ως υποχείριο ξένης κυβερνήσεως, θα κοινοποιηθεί στα πιο πάνω διεθνή όργανα».


Προσθέτει ότι θα κοινοποιηθεί στα διεθνή αυτά όργανα «με επισήμανση για την έλλειψη μηχανισμών επαρκούς ελέγχου εντός της Δημοκρατίας που θα μπορούσαν να προστατεύσουν επαρκώς την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και απλούς πολίτες, από τέτοιες αθέμιτες πρακτικές συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στις 21.12.2017 η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στον Αρχηγό της Αστυνομίας γραπτή καταγγελία κατά της εφημερίδας ‘Πολίτης’, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εκ μέρους της ή/και εκ μέρους των συντακτών της διάπραξης των ποινικών αδικημάτων».

Τα ποινικά αυτά αδικήματα, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «προβλέπονται στις παραγράφους (γ) και (δ) του εδαφίου 3(1) του Ν.92(Ι)/1996, που προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο, το οποίο εσκεμμένα αποκαλύπτει ή χρησιμοποιεί το περιεχόμενο οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια».

Επίσης, «το Σύνταγμα της χώρας μας (άρθρο 17, όπως τροποποιήθηκε το 2010) ρητά αναφέρει ότι έκαστος έχει το δικαίωμα σεβασμού και διασφαλίσεως του απορρήτου της αλληλογραφίας και ότι δεν χωρεί επέμβαση κατά την άσκηση του δικαιώματος τούτου, εκτός αν η επέμβαση αυτή επιτρέπεται σύμφωνα με τον νόμο».

«Ο δε Νόμος, [ο περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Νόμος, Ν.92(Ι)/1996, όπως τροποποιήθηκε το 2015] καθορίζει εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με δικαστική απόφαση, μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων (φόνος, εμπορία προσώπων, παιδική πορνογραφία, εμπορία ναρκωτικών, παραχάραξη νομισμάτων, διαφθορά κ.λπ.)», αναφέρει περαιτέρω η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Προσθέτει ότι «το δημοσίευμα του ‘Πολίτη’ αφορούσε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Νομική Υπηρεσία, για την υπόθεση παραπομπής κατάδικου από τις κεντρικές φυλακές στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, για ιατρική περίθαλψη».

Στην ανακοίνωση «υπενθυμίζεται ότι κατά την εξέταση του θέματος τον Ιούνιο 2017 η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν παράνομη και συνιστούσε πράξη που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και, ως εκ τούτου, αντιστρατεύεται τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης».

«Η διασπάθιση αυτή συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες» αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζοντας ότι «εδώ και λίγες ημέρες, η εφημερίδα ‘Πολίτης’ και οι δημοσιογράφοι της προσπαθούν να εμποδίσουν τη διερεύνηση της καταγγελίας της Υπηρεσίας μας».

«Θεωρούμε τούτο απαράδεκτο, αφού ουδείς βρίσκεται υπεράνω του νόμου και αναμένουμε από την Αστυνομία να προχωρήσει απρόσκοπτα με τη διερεύνηση της καταγγελίας μας, ως οφείλει να πράξει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «με την Απόφασή της με αρ. 66/209 και ημερομηνία 26.4.2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα μπορούν να επιτελέσουν αντικειμενικά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους μόνο εάν προστατεύονται από εξωτερική επιρροή».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X