ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γίνεται της... «μούμιας» στην Κύπρο

Μούφα το «δώρο» του Νάσερ στον Μακάριο

Απίστευτα πράγματα συνέβησαν, τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, όπου, από τον Οκτώβριο, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν μια μούμια, η οποία φερόταν ως δώρο του τέως Προέδρου της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, προς τον Πρόεδρο Μακάριο. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο άργησε τρεις ολόκληρους μήνες να απαντήσει ότι, ουσιαστικά, δεν τίθεται θέμα! 

Το θέμα ήγειρε τον περασμένο Οκτώβριο, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο οποίος, με επιστολή του, ζητούσε ενημέρωση, σχετικά με το τί απέγινε το δώρο φιλίας του Προέδρου Νάσερ, προς τον Πρόεδρο Μακάριο, καθώς δεν εκτίθεται στο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σε δηλώσεις του ο έφορος αρχαιοτήτων, Γιώργος Φιλοθέου, η μούμια δεν εκτίθεται στο Κυπριακό Μουσείο, καθώς δεν ανήκει στον κυπριακό πολιτισμό, αλλά αποτελεί ταφικό έθιμο της Αιγύπτου. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι η μούμια φυλάσσεται στις αποθήκες του Μουσείου, συντηρημένη και ανέπαφη, μέσα στην σαρκοφάγο της.

Άργησε τρεις μήνες το Υπουργείο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Μεταφορών, απάντησε μετά παρέλευση τριών μηνών στο αίτημα της Βουλής για ενημέρωση, σχετικά με την τύχη της μούμιας. Όπως ανέφερε, ωστόσο, στην απαντητική του επιστολή, τέτοιο δώρο ουδέποτε δόθηκε στον Πρόεδρο Μακάριο, από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Νάσερ. Μάλιστα, η αρχική πληροφόρηση έκανε λόγο για δύο μούμιες, κάτι που επίσης δεν ευσταθεί.

Κύπριος έφερε την μούμια

Το θέμα της μούμιας, ωστόσο, δεν είναι άκυρο, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», την μία και μοναδική μούμια, έφερε στην Κύπρο, το 1884, ένας Κύπριος, ο Μάριος Τάνος, ο οποίος διατηρούσε αρχαιοπωλείο στην Αίγυπτο, τον 19ο αιώνα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X