ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γενικός Ελεγκτής: Η κακή κουλτούρα στην Cyta και το value for money

«Ο δρόμος της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης είναι μονόδρομος»

Την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων στη Cyta εξήρε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιτροπή Ελέγχου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος του 2016. Όπως ανέφερε περιπτώσεις από την έκθεση που έχει δώσει στη δημοσιότητα, είπε ότι η Cyta έχει κακή κουλτούρα, αποτελώντας κακό παράδειγμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, χωρίς όμως να σημαίνει πως η σημερινή διοίκηση δεν κάνει προσπάθειες να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, για τη θυγατρική Cyta Hellas, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και απεξαρτητοποίηση της από την οικονομική στήριξη της Αρχής. Τα αποτελέσματα της εταιρείας εξακολουθούν να είναι αρνητικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι συσσωρευμένες ζημιές. Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στις 31.12.2016 ήταν €63,7 εκ, γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής η οποία μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 194 εκατ. ευρώ. Μικρή αναφορά έγινε και στην πώληση της Cyta Hellas που ανακοινώθηκε την Τρίτη στην Καθημερινή της Ελλάδας.

Αναφορικά με τη Cytavision, τόνισε ότι ζημιές παρουσιάζει και η υπηρεσία Cytavision, καθώς όπως είπε, τα συνολικά έσοδα από τους συνδρομητές δεν καλύπτουν καν τα άμεσα έξοδα για την εξασφάλιση περιεχομένου. Χαρακτηριστικά στην έκθεσή του αναφέρει: "Όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, €10,6 εκ. για την αγωνιστική περίοδο 2015/2016, άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι ουδεμία τέτοια δαπάνη δεν πρέπει να αναλαμβάνεται από την Αρχή εάν τεκμηριωμένα αυτή δεν παρέχει οικονομική ανταποδοτικότητα (value for money). Η Αρχή αγοράζει τηλεοπτικά δικαιώματα διαφόρων ξένων πρωταθλημάτων και αθλητικών γεγονότων. Οι αγορές αυτές πολλές φορές γίνονται από μεσάζοντες/αντιπροσώπους οι οποίοι έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα. Η Υπηρεσία μας εισηγείται όπως επιδιώκεται η εξασφάλιση των δικαιωμάτων απευθείας από τις ξένες ομοσπονδίες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να αιτιολογείται η εξασφάλιση τους από μεσάζοντες.

Οπτικές ίνες το 2018

Λαμβάνοντας το λόγο η πρόεδρος της Cyta, Ρένα Ρουβιθά Πάνου είπε πως γίνεται συνολικά προσπάθεια για αλλαγή κουλτούρας στον Οργανισμό. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα, συνέχισε, η εταιρεία πρωτοπορεί στην παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας με πρόσφατο παράδειγμα την λειτουργία του δικτύου 4.5G. Πρόσθετα, αποκάλυψε ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εγκατάστασης οπτικών ινών για γρήγορες ταχύτητες, αλλά θα παρέχει και υπηρεσίες σε τρίτες εταιρείες, έναντι χρηματικού αντιτίμου φυσικά. Ακόμα, είπε ότι αναβαθμίζονται συνεχώς οι χάλκινες συνδέσεις, ώστε να έχουν συνδέσεις και τα απόμερα χωριά.

Σημαντικό το γεγονός δε, ότι όπως είπε, το Συμβούλιο της Cyta διόρισε ομάδα εργασίας για να παρακολουθεί και να συντονίζει τα μέτρα προσαρμογής στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. «Ο δρόμος της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης είναι μονόδρομος για ένα Οργανισμό δημοσίου συμφέροντος που ανήκει στην πολιτεία και λογοδοτεί στην κοινωνία», κατέληξε.

Σχετικά με το κυπριακό ποδόσφαιρο, η Cyta είπε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο οργανισμός, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, οφείλει να διαχειριστεί με σύνεση και ευθύνη απέναντι στον κύπριο φορολογούμενο κάθε οικονομική σχέση, να προστατευθεί από ενδεχόμενες νομικές περιπέτειες και να προφυλάξει το κύρος του, υπογράμμισε.

Τέλος, όσον αφορά στη Cyta Hellas και την πώληση της, είπε ότι η διαφήμιση στις εφημερίδες έγινε για σκοπούς διαφάνειας, αφού έχουν προσλάβει συμβούλους και γίνεται διερεύνηση για επενδυτικό ενδιαφέρον.

750 εκατ.

Μέσα στην Επιτροπή Ελέγχου, σημειώθηκε ότι η Cyta έχει δώσει 750 εκατ . ευρώ στο κράτος.

Πηγή: Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X