ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γ. Εισαγγελέας: Αντισυνταγματική η ανάθεση στον οίκο Freshfileds

Απορρίπτει ο ΥΠΟΙΚ

Αντισυνταγματικά ενήργησε ο Υπουργός Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγοντας τον οίκο Freshfields, Bruckhaus Deringer για παροχή νομικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της συναλλαγής για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στη Ελληνική Τράπεζα, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που εξέτασε το όλο ζήτημα.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ακολούθησε όλες τις διαδικασίες βάσει του διατάγματος ανακεφαλαιοποίησης του ΣΚΤ του 2013, που έδινε το δικαίωμα στο κράτος ως μεγαλομέτοχος της ΣΚΤ να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση. Σημείωσε δε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση για καταβολή δαπάνης, αλλά για απευθείας ανάθεση στον εν λόγω οίκο, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους στον κόσμο για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, όπως αναγνώρισε και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αιτιολογώντας τη θέση του, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2015 ότι η ανάθεση νομικών υπηρεσιών σε οίκους θα πρέπει να γίνεται με προηγούμενη έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, τεκμηρίωση της απόφασης για την ανάθεση και συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο.

«Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τον συγκεκριμένο οίκο τον επέλεξε το ΥΠΟΙΚ χωρίς έγκριση», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αυτός είχε ενεργήσει εκ μέρους της MIG και του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος κατέθεσε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις €1,05 δισεκατομμυρίων, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας σε επιστολή του προς τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε πει ότι η Νομική Υπηρεσία δεν αναθέτει υπηρεσίες σε οίκους που ενήργησαν κατά της Δημοκρατίας.

Ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι η Νομική Υπηρεσία είχε ενημερωθεί με επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, όπως είπε, λόγω του ότι η Νομική Υπηρεσία δεν απάντησε ο ίδιος δεν είχε υπόψη του απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για αποκλεισμό συγκεκριμένων οίκων και ότι αν το γνώριζε θα έκανε εναλλακτικές εισηγήσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι αναμένει από το ΥΠΟΙΚ εξηγήσεις για το αίτημα για απευθείας ανάθεση στον συγκεκριμένο νομικό οίκο χωρίς να ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X