ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φυλάκιση 5 χρόνια σε 22χρονο από την Λακατάμια για υποθέσεις κοκαΐνης και κάνναβης

Ο ρόλος του ήταν αυτός του αποθηκάριου και μεταφορέα των ναρκωτικών εκτελώντας οδηγίες άλλου προσώπου

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών και συγκεκριμένα κάνναβης και κοκαΐνης, καταδίκασε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον Χαράλαμπο Στυλιανού, 22 χρόνων, από τη Λακατάμια, ο οποίος είχε ρόλο αποθηκάριου και μεταφορέα των ναρκωτικών εκτελώντας οδηγίες άλλου προσώπου.

Ο 22χρονος κρίθηκε ένοχος, κατόπιν παραδοχής του, σε τέσσερις κατηγορίες για τα αδικήματα της κατοχής και της κατοχής με σκοπό την προμήθεια 61,95 γραμμαρίων κάνναβης και 994,43 γραμμαρίων κοκαΐνης, τα οποία διαπράχθηκαν στις 22.12.17 στη Λακατάμια.

Η ποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε στην κατοχή του 22χρονου, η μοτοσυκλέτα του οποίου είχε ανακοπεί για έλεγχο από την Αστυνομία, τη στιγμή που θα παρέδιδε τα ναρκωτικά σε οδηγό αυτοκινήτου που κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως καταγράφονται στην απόφαση του δικαστηρίου, όταν οι αστυνομικοί πληροφόρησαν τον κατηγορούμενο για το αδίκημα που διέπραττε και του επέστησαν την προσοχή στον νόμο, αυτός απάντησε «έδωκε μου το ο καννάουρος να το πάρω για 30 ευρώ» και πως «εν έχω να φάω, έκαμα λάθος, ξέρω το».

Η ποσότητα κοκαΐνης είχε εντοπιστεί στο σπίτι του νεαρού μετά από έρευνα, με τον ίδιο να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «εδώκαν μου την να τη φυλάξω».

Για μετριασμό της ποινής του ο συνήγορος του Κατηγορουμένου εστιάστηκε στην άμεση παραδοχή του, στο λευκό ποινικό μητρώο του, στο μειωμένο ρόλο του ως απλού αποθηκάριου, στους οικονομικούς λόγους που τον ώθησαν να προβεί στην αξιόποινη συμπεριφορά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές του συνθήκες, κυρίως στο νεαρό της ηλικίας του και στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το Τριμελές Κακουργιοδικείο αναφέρει στην απόφαση του ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που αφορούν ναρκωτικά είναι δεδομένη και αντανακλάται πρωτίστως στις προβλεπόμενες από τον Νόμο ποινές, προσθέτοντας ότι η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τα αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια είναι η φυλάκιση δια βίου.

Το Δικαστήριο χαρακτηρίζει την παρούσα υπόθεση ως σοβαρή, κυρίως λόγω του της μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, ήτοι 994,43 γραμμαρίων κοκαΐνης, όπως αναφέρει.

«Είναι όντως ανησυχητικό και συνάμα λυπηρό εάν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της διοχέτευσης μιας τόσο μεγάλης ποσότητας στην αγορά και είναι βεβαίως ευτύχημα πως η παρουσία και επέμβαση της Αστυνομίας τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε ως τελικό αποτέλεσμα τον εντοπισμό ολόκληρης της επίδικης ποσότητας και κυρίως τον αποκλεισμό της διασποράς της σε χρήστες», προστίθεται στην απόφαση.

Οι δικαστές του Κακουργιοδικείο σημειώνουν επίσης ότι «δεν διαφεύγει την προσοχή μας πως, σύμφωνα με την αδιαμφισβήτητη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο ιθύνων νους της όλης επιχείρησης αλλά πως αυτός είχε τον ρόλο του απλού αποθηκάριου και μεταφορέα τόσο της επίδικης ποσότητας κοκαΐνης όσο και της επίδικης ποσότητας κάνναβης, εκτελώντας οδηγίες και εντολές άλλου προσώπου, το οποίο ήταν αυτό που θα διοχέτευε τα ναρκωτικά στην αγορά».

Σημειώνει ωστόσο ότι «παρόλο που ο κατηγορούμενος δεν εμπλέκεται άμεσα στην παροχή απ΄ ευθείας ναρκωτικών σε χρήστες, εντούτοις, όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο συνήγορος του, ακόμα και ο ρόλος του αποθηκάριου ή και μεταφορέα έχει τη σημασία του σε μια παράνομη δραστηριότητα διακίνησης ναρκωτικών».

«Είναι αυτονόητο πως η φύλαξη και η αλυσίδα διακίνησης ναρκωτικών με ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας επιτυχούς επιχείρησης ναρκωτικών και επομένως, άτομα όπως ο Κατηγορούμενος έχουν τον δικό τους βασικό και χρήσιμο, αν και περιορισμένο χρονικά, ρόλο» αναφέρει το δικαστήριο.

Αναφέρει ακόμη ότι παρόλο που η ψυχική κατάσταση του Κατηγορουμένου «ουδόλως αποτελεί δικαιολογία ή απαλλαγή από την ποινική ευθύνη διάπραξης τέτοιων σοβαρών αδικημάτων σχετιζομένων με ναρκωτικά και μάλιστα αυτής της ποσότητας και κατηγορίας, καθότι ο κατηγορούμενος είχε πλήρη επίγνωση της φύσης και των συνεπειών των πράξεων του, εντούτοις αυτή η κατάσταση επενεργεί ως ελαφρυντικό…».

Το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι «οι οικονομικές δυσκολίες του κατηγορουμένου δεν αποτελούν βάσιμη δικαιολογία για να καταφύγει σε αυτή τη σοβαρή παράνομη δραστηριότητα. Εάν δεχόμασταν πως άτομα που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και γενικώς σε οποιασδήποτε μορφής δύσκολη θέση μπορούν να προσφεύγουν σε εγκληματικές δραστηριότητες για να αποκομίζουν όφελος, αυτό θα συνιστούσε ρήγμα στην κοινωνία και καταστρατήγηση του ρόλου του Δικαστηρίου στη διατήρηση της νομιμότητας».

«Η όποια προσπάθεια για απεξάρτηση του Κατηγορουμένου αναμφίβολα αποτελεί θετικό στοιχείο, το οποίο πάντοτε επικροτείται από το Δικαστήριο πλην όμως στην υπό κρίση περίπτωση θεωρούμε πως αυτή αποκτά περιορισμένη βαρύτητα, εφόσον ο κατηγορούμενος δεν είναι απλός χρήστης αλλά εμπλέκεται σε αδικήματα κατοχής με σκοπό την προμήθεια και μάλιστα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών», σημειώνεται στην απόφαση.

Ως εκ τούτο, το δικαστήριο επέβαλε για την κατοχή με σκοπό την προμήθεια κάνναβης και κοκαΐνης ποινή φυλάκισης δέκα μηνών και πέντε ετών αντίστοιχα με τις ποινές να συντρέχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X