ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φυγοστρατία: Νέα αυστηρά μέτρα και Επιτροπή Ψυχιάτρων

Τι θα γίνεται με όσους επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα

Νέο νομοσχέδιο ψήφισε την Παρασκευή 29 Ιουνίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε σχέση με την πάταξη του φαινομένου της φυγοστρατίας. Η πρόταση νόμου, προνοεί την σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από ψυχίατρους, που θα εξετάζουν και θα επανεξετάζουν την ψυχική υγεία των στρατευσίμων, καθώς και των όσων ήδη υπηρετούν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Επίτροπος Άμυνας του κόμματος, Γιώργος Κάρουλλας, η σύσταση της εν λόγω επιτροπής, θα ενισχύει την εγκυρότητα των αποφάσεών της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η νέα νομοθεσία προβλέπει τη θεσμοθέτηση νέας τριμελούς υγειονομικής επιτροπής (Επιτροπή Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας- Ε.Ε.Ψ.Ι.), η οποία θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Άμυνας και θα αποτελείται από τρεις ψυχίατρους. Οι αρμοδιότητες της επιτροπής θα είναι η εξέταση /επανεξέταση της ψυχικής υγείας των στρατευσίμων, των υπηρετούντων στην Εθνική Φρουρά για εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας και των οπλιτών με σύμβαση. Η εξειδικευμένη σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας ενισχύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποφάσεων της, εφόσον αυτές θα αποτελούν αποφάσεις ενός πολυμελούς οργάνου εμπειρογνωμόνων και όχι απλά υιοθέτηση της γνωμάτευσης ενός και μόνο ψυχιάτρου, με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.

Περαιτέρω, τροποποιείται η σύνθεση της πρώτης υγειονομικής επιτροπής που εξετάζει τους στρατεύσιμους που προσέρχονται για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά, της Επιτροπής Κατάταξης, προκειμένου να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι τριμελής και με την τροποποίηση τα δύο (2) από τα μέλη της θα είναι ιατροί αντί ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημειώνει πως «το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή, ενδυναμώνει την ορθολογική αξιολόγηση των στρατεύσιμων και συμβάλει καθοριστικά στην δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση όλων των στρατεύσιμων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X