ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΦΠΑ: 122 εκατ. έλλειμμα το 2015 στην Κύπρο

Στα €152 διςανέρχεται το ποσό σε επίπεδο ΕΕ σύμφωνα με την Κομισιόν

Στα 152 δισ. ευρώ έφτασαν τα διαφυγόντα έσοδα των χωρών της ΕΕ το 2015 από την αποφυγή και την απάτη σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ, γεγονός που κατά την Κομισιόν καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ.

Στην Κύπρο το ποσό που χάθηκε από την είσπραξη του ΦΠΑ το 2015 ήταν 122 εκατομμύρια ευρώ.

Το «έλλειμμα ΦΠΑ» καταγράφεται σε μελέτη την οποία δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν και αποτελεί τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ. Η Κομισιόν συνδέει μάλιστα αυτό το έλλειμμα με το οργανωμένο έγκλημα και τη χρηματοδότηση των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει των προτάσεων της Επιτροπής για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

Ενώ ο μέσος όρος των αριθμητικών στοιχείων της ΕΕ βελτιώνεται, οι ατομικές επιδόσεις στην είσπραξη του ΦΠΑ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (37,2 %), τη Σλοβακία (29,4 %) και την Ελλάδα (28,3 %). Τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5 %) και την Κροατία (3,9 %). Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δισ. EUR, σημειώθηκε στην Ιταλία. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επτά κράτη μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα υποβάλει προτάσεις "για την πιο φιλόδοξη επικαιροποίηση των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ της τελευταίας 25ετίας". Η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα πρέπει να καταστεί ευκολότερη και η είσπραξη του ΦΠΑ αποτελεσματικότερη. Λύσεις για το πρόβλημα αυτό μπορούν να βρουν μόνο τα κράτη μέλη που συνεργάζονται.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως τα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ και ότι ενώ η Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης σε όλη την ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες περί ΦΠΑ χρονολογούνται από το 1993 και είναι πλέον παρωχημένοι.

"Σύντομα θα προτείνουμε την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον ΦΠΑ επί των διασυνοριακών πωλήσεων. Η μεταρρύθμισή μας θα συμβάλει στη μείωση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 80 % και στην επιστροφή στα ταμεία των κρατών μελών των τόσο αναγκαίων χρημάτων", σημείωσε.

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X