ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτίου: Αρχίζει η υλοποίηση του σχεδίου για βελτιώσεις στις κατοικίες εγκλωβισμένων

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από εγκλωβισμένους

Μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων, για την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο την παραχώρηση ποσού ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως δικαιούχα θα είναι και νεαρά ζευγάρια επανεγκατασταθέντα στις κατεχόμενες κοινότητες, που έχουν παιδιά που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στα σχολεία Ριζοκαρπάσου.

Ο κ. Φωτίου παρακάθισε σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη με τους κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι (Ριζοκαρπάσου, Αγίας Τριάδας, Κορμακίτη και Καρπάσιας), τους οποίους ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, που όπως είπε, απευθύνεται σε όλους τους εγκλωβισμένους για την επιδιόρθωση των κατοικιών τους. «Ακούσαμε εισηγήσεις, έχουμε καταλήξει στον σχεδιασμό και μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου αμέσως», είπε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη και τόνισε πως η στήριξη των εγκλωβισμένων και η παραμονή τους στις πατρογονικές εστίες «αποτελεί για εμάς εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας».

‘Ολοι, σημείωσε, εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά μαζί με τους κοινοτάρχες μας για την ενίσχυση και τη στήριξη των εγκλωβισμένων μας δημιουργώντας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για παραμονή στα χωριά τους, με έμφαση στους νέους μας.

Υπογραμμίζοντας τον στόχο για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι με την ευχή ότι σύντομα θα τερματιστεί η κατοχή.

Ο κοινοτάρχης ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου Μιχάλης Μικέλλης δήλωσε πως σήμερα κατέληξαν σε ένα σχέδιο προκειμένου να γίνουν επιδιορθώσεις σε σπίτια εγκλωβισμένων όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

Ανέφερε πως θα βοηθηθούν και κάποια νεαρά ζευγάρια επανεγκατασταθέντων που έχουν παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. «Είναι 2-3 περιπτώσεις που είναι στο πρόγραμμα της επανεγκατάσταση,ς και με αυτό το σχέδιο θα βοηθηθούν μόνο οι οικογένειες που έχουν παιδιά στο Ριζοκάρπασο», σημείωσε.

Είπε πως τα κοινοτικά συμβούλια θα βοηθήσουν όσο μπορούν για να γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις στα σπίτια που τις χρειάζονται και ευχήθηκε «να μην μείνουμε μέχρι εδώ και να προχωρήσουμε να στηρίξουμε πιο πολύ τα νεαρά ζευγάρια που επιστρέφουν ή που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας».

Είδη πρώτης ανάγκης
----------------------------------

Ερωτηθείς τί γίνεται με το θέμα των ειδών πρώτης ανάγκης προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Φωτίου είπε πως δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά το μέτρο της επιβολής «δασμών» από το κατοχικό καθεστώς.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για στήριξη των εγκλωβισμένων και έχουν γίνει διευθετήσεις, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται περαιτέρω δημόσια συζήτηση.

`Ασκηση εκλογικού δικαιώματος από εγκλωβισμένους
----------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για τις διευθετήσεις που έχουν γίνει προκειμένου οι εγκλωβισμένοι εκλογείς να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Φωτίου είπε πως έχουν γίνει διευθετήσεις και με τα Ηνωμένα ‘Εθνη και με την Υπηρεσία Εκλογών, έχουν ενημερωθεί οι εγκλωβισμένοι, "έχουμε δει και τους καταλόγους των εγκλωβισμένων και είμαστε έτοιμοι να γίνει αυτή η διαδικασία ομαλά, όπως γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση".

Ανέφερε πως οι εγκλωβισμένοι θα έχουν όλες τις διευκολύνσεις για να ψηφίσουν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν ενημερωθεί για αυτή τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως οι εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο είναι 246, στην Αγία Τριάδα 57 και 150 στον Κορμακίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X